Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora 08:00    Din editia print

„Vestele galbene” - un protest nefrancez

Marime Font

Pe lângă alte cereri cu totul fanteziste, protestatarii revendică ieșirea imediată a Franței din Uniunea Europeană și NATO

 De aproape o lună, Franța este zguduită de un val de proteste sociale puternice, care reprezintă, prin esență și formă, un mod inedit al „poporului” de a-și exprima nemulțumirea față de conducerea actuală a țării. Să nu uităm că Franța, așa cum o cunoaștem de peste două secole, este rezultatul Revoluției Franceze din 1789. Mândri de o anumită întâietate în proclamarea unor principii de bază, care stau la temelia statelor occidentale și mereu dornici de mai multă Libertate, Egalitate și Fraternitate, francezii sunt cei mai revoluționari dintre tradiționaliști. La această idee fac trimitere toți cei care vorbesc astăzi despre protestele violente din Hexagon, însă lucrurile stau puțin altfel.

Într-adevăr, se pare că spiritul contestatar al francezilor nu a amorțit nici pentru o clipă în ultimii aproape 230 de ani (de la 1789 încoace), iar cei care au avut ocazia să locuiască aici mai mult timp știu că acest spirit este înscris adânc în ADN-ul poporului. De regulă, în Franța, la fiecare câteva luni, se declanșează câte o grevă în unul din sectoarele-cheie ale economiei naționale sau în rândul diverselor corpuri de funcționari. De-a lungul unui an, nu sunt deloc rare manifestațiile cu zeci și sute de mii de participanți în orașele mari ale țării. Fie că e vorba de ziua de 1 Mai sau de o paradă în favoarea unei anumite cauze politice sau sociale, sau de reacția oamenilor la vreun eveniment de actualitate, francezii dau dovadă foarte des de un activism civic pronunțat.


Nici nu poate fi altfel într-o țară care se poate lăuda cu existența și soliditatea în timp a unor instituții caracteristice oricărei democrații stabile și libere: partide politice (demne de acest nume, nu conduse în manieră unipersonală și controlate de clanuri certate cu legea), sindicate (libere cu adevărat, finanțate din cotizațiile membrilor și care apără cu adevărat interesele cetățenilor), asociații nonguvernamentale (create în baza unor necesitați sociale reale și nicidecum inventate, care există grație voluntariatului, dar nu a granturilor), diverse fundații (veritabil caritative, izvorâte din sentimente nobile de compasiune și solidaritate, ci nu din voința unor profitori de a-și legaliza veniturile obscure) ș.a.

Protestatarii nu au reprezentanți oficiali

Regula jocului democratic și liber impunea până nu demult oricărei mișcări protestatare unele imperative foarte clare: fiecare cetățean este liber să protesteze pentru a-și demonstra dezacordul (inclusiv, și mai ales, față de conducerea statului), dar acest fenomen al protestului trebuie să fie unul asumat și revendicat de către actorii societății, recunoscuți ca atare. Au existat în trecut și cazuri, când organizatori ai unor proteste masive deveneau grupuri de persoane sau entități juridice create ad hoc, la fața locului, sau cu foarte puțin timp înainte de protestul propriu-zis. Orice protest este, întâi de toate, o exprimare a unor sentimente, care nu pot fi întotdeauna programate din timp. Iată de ce crearea unor grupuri de persoane sau entități protestatare în chiar zilele sau orele premergătoare acțiunii propriu-zise nu este un lucru de mirare. Important e ca, în momentul desfășurării respectivelor acțiuni, autoritățile să aibă în fața lor interlocutori care reprezintă cu adevărat manifestanții.

Aici ajungem la prima deosebire importantă între „vestele galbene” și o mișcare protestatară obișnuită. Nici astăzi, la aproape o lună de la declanșarea actualelor proteste din Franța, autoritățile... nu au cu cine negocia. Nu s-a constituit încă un grup clar definit, compus din persoane sau din entități juridice, care și-ar putea revendica calitatea de reprezentanți ai maselor protestatare. Însăși modalitatea prin care s-au declanșat aceste proteste – în urma unor chemări spontane, formulate prin intermediul rețelelor de socializare – ridică multe întrebări vizavi de persoanele sau entitățile care stau în spate și au interesul ca nici acum, la o lună după declanșarea protestelor, acestea să nu fie asumate de nimeni. E adevărat că au apărut în spațiul public, cu diverse ocazii, niște perfecți anonimi, care și-au adjudecat rolul de „organizatori” ai protestelor sau de „reprezentanți” ai protestatarilor. Însă până în prezent nici una din „vestele galbene” nu a fost suficient de credibilă pentru a-și impune o autoritate reală și a deveni cu adevărat purtătoare de cuvânt a mișcării protestatare.

...înaintează revendicări extremiste

O altă caracteristică „originală” a protestelor „vestelor galbene” este lipsa unor revendicări cât de cât reale. Paradoxal, această situație este simultană prin exprimarea unei multitudini de revendicări fanteziste.

Mișcarea de protest propriu-zisă a pornit de la nemulțumirea față de prețul în creștere la carburanți. De aceea și sunt folosite vestele galbene, obligatorii în Franța în toate autoturismele. Dar, în foarte scurt timp, cererile s-au extins practic la fiecare domeniu al vieții politice, economice și sociale. Conținutul diverselor exprimări ale „vestelor galbene” în spațiul public nu se repetă niciodată. Practic, fiecare persoană, care se crede în drept să expună cerințele protestatarilor, face referire la o listă de doleanțe personale, care deseori vor să cuprindă necuprinsul, iar, în unele cazuri, poate fi asemuită cu o scrisoare adresată lui Moș Crăciun.

Recent, pe o rețea de socializare, a apărut o listă de 25 de revendicări ale „vestelor galbene”, din care se desprinde un lucru periculos. Pe lângă unele cereri cu totul fanteziste, cum ar fi creșterea imediată a salariului minim cu 40% (de ce nu cu 50%?!) sau anularea datoriilor publice și externe ale Franței (pur și simplu, pentru că „aceste datorii nu trebuie să existe”... sic!), mai apar o serie de „revendicări” preluate direct din programele politice ale partidelor populiste extremiste. Este vorba și de ieșirea imediată a Franței din UE, din zona euro și din NATO, de controlul dur al fluxurilor migratorii, ceea ce ar însemna, practic, închiderea frontierelor etc. Cel puțin, o treime din revendicări sunt identice sau se aseamănă foarte mult cu tezele promovate în ultimii câțiva ani de „Frontul Național” (azi Adunarea Națională) al lui Marine Le Pen (extrema dreaptă) și „Franța Nesupusă” a lui Jean-Luc Melenchon (extrema stângă).

...și dau dovadă de o violență excesivă

Nu putem trece cu vederea nici violența excesivă a multor manifestanți, care, în fiecare sâmbătă, începând cu 17 noiembrie, invadează centrele istorice ale marilor orașe franceze și deteriorează edificiile publice și private, intrând în confruntare directă cu forțele de ordine. Așa cum se mai întâmplă în cazul protestelor organizate de sindicatele franceze, printre manifestanți s-au strecurat și grupuri de provocatori violenți, care au provocat dezordinile respective. Doar că, în lipsa unor servicii interne de securitate (pe care le au sindicatele – organisme vechi și cu tradiții bogate în „arta” protestului) și a unor organizatori cu deprinderi în identificarea și izolarea indivizilor turbulenți, provocatorii s-au dovedit a fi mai numeroși și mai greu de stăvilit decât alteori. De unde apare și imaginea negativă pe care o au „vestele galbene” în societatea franceză, aceștia fiind asimilați mai degrabă cu niște provocatori infiltrați, decât cu portavocea credibilă a unor revendicări sociale, politice și economice autentice.

Implicarea agresivă în treburile interne ale statelor occidentale este specialitatea Rusiei

O analiză a situației actuale din Hexagon arată că, în cazul „vestelor galbene”, fenomenul protestatar a fost deturnat. Lipsa unor organizatori, care și-ar putea asuma protestul, formularea unor „revendicări” inspirate direct din programele politice ale partidelor populiste extremiste, extrema violență manifestată de o parte din protestatari, care nu ezită să atace instituțiile publice, edificiile private și forțele de ordine, nu sunt altceva decât elemente ale unui „protest hibrid”. Fiecare dintre elementele menționate mai sus ne demonstrează că aceste proteste convin forțelor care doresc destabilizarea situației în Uniunea Europeană. Iar prin asemănarea lor cu unele fenomene relativ recente din alte țări occidentale, prin care s-a urmărit decredibilizarea autorităților de stat, alese în mod democratic, și instaurarea haosului social și politic, lucrurile devin și mai clare. Implicarea agresivă în treburile interne ale statelor occidentale, în orice domeniu – mai ales dacă vorbim de proteste – este specialitatea Rusiei lui Putin.

Un articol de: Dorin Dusciac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 17:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 17:14

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Inițiativa legislativă cu privire la reglementarea și accizarea produselor de tutun încălzit a fost suspusă consultărilor publice în Parlament. Proiectul inițiat de deputatul Radu Marian a stârnit discuții aprinse și critici din partea societății civile. În timp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 15:00

Minute de coșmar pentru o familie din Bender după ce copilul lor de patru ani a căzut de la etajul geamul apartamentului, aflat la etajul trei. Acum băiatul se află în comă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:56

Tânărul a plecat de la domiciliul său, din Chișinău, și nu s-a mai întors acasă. Familia tânărului este devastată și cere ajutor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:53

Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Concurenţă mare la Academia de Poliţie: Pe câte locuri se bat cei 5.000 de elevi înscrişi  80 de teze de doctorat susținute în perioada 2011-2016 nu se regăsesc în format electronic în arhiva Academiei de Poliție,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:47

A fost sistat procesul de înstrăinare a companiei de asigurări „Moldasig”. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:39

Consumul meselor inainte de a merge la culcare nu este obicei destul de bun, mai ales atunci cand vine vorba de alimente grase, greu de digerat. Dar, daca esti prea infometat si nu poti adormi din cauza asta, poti manca aceste ingrediente fara sa-ti fie teama ca te vei ingrasa sau ca vei avea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:32

O dietă bazată pe combinaţii haotice, fără să se ţină cont de un program echilibrat al meselor, conduce, în scurt timp, la declanşarea unui şoc toxic. Ignorând simptome banale ca roşeaţa, umflarea sau durerea, în timp, inflamaţiile ajung să se cronicizeze. Ca...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:24

Trăim într-o societate, iar acest lucru ne face să depindem unii de alții într-o oarecare măsură. De aceea, cerem ajutorul celor din jur oricând avem nevoie și oferim, la rândul nostru, sprijinul necesar. Totuși, această relație de co-dependență poate, de cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 18 Iulie 2019, ora: 13:33

(DOC) Rezerva de aur a BNM este de 74 kilograme și 133 grame / Banca Națională a României are peste 100 de tone

(DOC) Rezerva de aur a BNM este de 74 kilograme și 133 grame / Banca Națională a României are peste 100 de tone

Conform informațiilor de pe site-ul BNM.MD, rezerva de aur a Băncii Naționale este de 74 kilograme 133 grame nu de 9 kilograme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 13:10

Fracţiunea Partidului Democrat (PDM) în Parlamentul Moldovei va fi condusă de preşedintele de onoare al partidului, Dumitru Diacov. Această decizie a fost luată miercuri, la şedinţa fracţiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 12:01

Președintele Igor Dodon și PSRM ar încerca, cu ajutorul rușilor, să fragmenteze fracțiunea PD, astfel încât la toamnă, după expirarea a 100 de zile de guvernare, să aibă voturile necesare pentru a debarca Guvernul condus de Maia Sandu și de a readuce R. Moldova pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 11:25

 Un adolescent din Adelaide, care a hackuit Apple cu două ocazii separate cu speranța că va primi o ofertă de job din partea companiei, a fost scutit de condamnare de către un tribunal. Băiatul, care are în prezent 17 ani, a hackuit mai întâi sistemul de calculatoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 11:05

CAZ TRAGIC /// Băiatul de 11 ani, care a fost muşcat de câine A MURIT la Spital

CAZ TRAGIC /// Băiatul de 11 ani, care a fost muşcat de câine A MURIT la Spital

Băiatul de 11 ani, dintr-o suburbie a Chişinăului care a fost muscat de câine, iar ulterior internat în stare gravă la Spitalul municipal de Boli Contagioase pentru Copii din Capitală a murit în această seară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 09:05

Patru ani de închisoare pentru că a mușcat un polițist de deget / VIDEO

Patru ani de închisoare pentru că a mușcat un polițist de deget / VIDEO

Locuitorul raionului Hânceşti, acuzat pentru trei capete de acuzare, inclusiv: violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere, huliganism şi refuzul, împotrivirea şi eschivarea de la testarea alcooscopică, acțiuni comise de o persoană care nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 08:30

Momentul în care o femeie împinge un preot de pe scenă, în timpul predicii / VIDEO

Momentul în care o femeie împinge un preot de pe scenă, în timpul predicii / VIDEO

Mesajul unui preot din Brazilia a înfuriat atât de tare o enoriașă încât aceasta l-a împins pe slujitorul bisericii de pe scenă, chiar în timpul predicii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 08:27

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO

Un erou lichidator al dezastrului de la Cernobîl și-a pus capăt zilelor după ce a urmărit serialul eveniment de pe HBO, cu lacrimi în ochi, susține fiica acestuia, citată de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Iulie 2019, ora: 08:25

Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

PSD e divizat din cauza candidatului la prezidenţiale: Dăncilă, Firea sau Tăriceanu? Din exterior, partidul e atacat de Adrian Năstase, dar şi de foştii „reformişti“ Adrian Ţuţuianu şi Mihai Tudose, trecuţi în tabăra lui Victor Ponta, cel care arbitrează, de pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:40

Ruslan Codreanu crede că ordine la Piața Centrală poate fi făcută doar cu BULDOZERUL

Ruslan Codreanu crede că ordine la Piața Centrală poate fi făcută doar cu BULDOZERUL

Ordine la Piața Centrală din Chișinău poate fi făcută doar cu... buldozerul, afirmă fostul primar general interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit lui, la Piața Centrală există o complexitate de probleme greu de rezolvat, iar experiența orașului Moscova, acolo unde mai multe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:15

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi ELIMINATE

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi ELIMINATE

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac, afirmă că modificările propuse la Legea cetăţeniei române privind descentralizarea procesul de procesare a dosarelor, ca în fiecare judeţ din România să poată fi depus dosarul şi în termen de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iulie 2019, ora: 07:09

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IULIE 2019. VĂRSĂTORII SUNT PLINI DE ENERGIE ȘI VOIE BUNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IULIE 2019. VĂRSĂTORII SUNT PLINI DE ENERGIE ȘI VOIE BUNĂ

Horoscopul zilei de 18 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:07

VIDEO / 18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

VIDEO / 18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)