Astăzi 20 Februarie 2020, Joi - Ultima actualizare la 19 Februarie 2020
Abonamente

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora 08:00    Din editia print

„Vestele galbene” - un protest nefrancez

Marime Font

Pe lângă alte cereri cu totul fanteziste, protestatarii revendică ieșirea imediată a Franței din Uniunea Europeană și NATO

 De aproape o lună, Franța este zguduită de un val de proteste sociale puternice, care reprezintă, prin esență și formă, un mod inedit al „poporului” de a-și exprima nemulțumirea față de conducerea actuală a țării. Să nu uităm că Franța, așa cum o cunoaștem de peste două secole, este rezultatul Revoluției Franceze din 1789. Mândri de o anumită întâietate în proclamarea unor principii de bază, care stau la temelia statelor occidentale și mereu dornici de mai multă Libertate, Egalitate și Fraternitate, francezii sunt cei mai revoluționari dintre tradiționaliști. La această idee fac trimitere toți cei care vorbesc astăzi despre protestele violente din Hexagon, însă lucrurile stau puțin altfel.

Într-adevăr, se pare că spiritul contestatar al francezilor nu a amorțit nici pentru o clipă în ultimii aproape 230 de ani (de la 1789 încoace), iar cei care au avut ocazia să locuiască aici mai mult timp știu că acest spirit este înscris adânc în ADN-ul poporului. De regulă, în Franța, la fiecare câteva luni, se declanșează câte o grevă în unul din sectoarele-cheie ale economiei naționale sau în rândul diverselor corpuri de funcționari. De-a lungul unui an, nu sunt deloc rare manifestațiile cu zeci și sute de mii de participanți în orașele mari ale țării. Fie că e vorba de ziua de 1 Mai sau de o paradă în favoarea unei anumite cauze politice sau sociale, sau de reacția oamenilor la vreun eveniment de actualitate, francezii dau dovadă foarte des de un activism civic pronunțat.

Loading...


Nici nu poate fi altfel într-o țară care se poate lăuda cu existența și soliditatea în timp a unor instituții caracteristice oricărei democrații stabile și libere: partide politice (demne de acest nume, nu conduse în manieră unipersonală și controlate de clanuri certate cu legea), sindicate (libere cu adevărat, finanțate din cotizațiile membrilor și care apără cu adevărat interesele cetățenilor), asociații nonguvernamentale (create în baza unor necesitați sociale reale și nicidecum inventate, care există grație voluntariatului, dar nu a granturilor), diverse fundații (veritabil caritative, izvorâte din sentimente nobile de compasiune și solidaritate, ci nu din voința unor profitori de a-și legaliza veniturile obscure) ș.a.

Protestatarii nu au reprezentanți oficiali

Regula jocului democratic și liber impunea până nu demult oricărei mișcări protestatare unele imperative foarte clare: fiecare cetățean este liber să protesteze pentru a-și demonstra dezacordul (inclusiv, și mai ales, față de conducerea statului), dar acest fenomen al protestului trebuie să fie unul asumat și revendicat de către actorii societății, recunoscuți ca atare. Au existat în trecut și cazuri, când organizatori ai unor proteste masive deveneau grupuri de persoane sau entități juridice create ad hoc, la fața locului, sau cu foarte puțin timp înainte de protestul propriu-zis. Orice protest este, întâi de toate, o exprimare a unor sentimente, care nu pot fi întotdeauna programate din timp. Iată de ce crearea unor grupuri de persoane sau entități protestatare în chiar zilele sau orele premergătoare acțiunii propriu-zise nu este un lucru de mirare. Important e ca, în momentul desfășurării respectivelor acțiuni, autoritățile să aibă în fața lor interlocutori care reprezintă cu adevărat manifestanții.

Aici ajungem la prima deosebire importantă între „vestele galbene” și o mișcare protestatară obișnuită. Nici astăzi, la aproape o lună de la declanșarea actualelor proteste din Franța, autoritățile... nu au cu cine negocia. Nu s-a constituit încă un grup clar definit, compus din persoane sau din entități juridice, care și-ar putea revendica calitatea de reprezentanți ai maselor protestatare. Însăși modalitatea prin care s-au declanșat aceste proteste – în urma unor chemări spontane, formulate prin intermediul rețelelor de socializare – ridică multe întrebări vizavi de persoanele sau entitățile care stau în spate și au interesul ca nici acum, la o lună după declanșarea protestelor, acestea să nu fie asumate de nimeni. E adevărat că au apărut în spațiul public, cu diverse ocazii, niște perfecți anonimi, care și-au adjudecat rolul de „organizatori” ai protestelor sau de „reprezentanți” ai protestatarilor. Însă până în prezent nici una din „vestele galbene” nu a fost suficient de credibilă pentru a-și impune o autoritate reală și a deveni cu adevărat purtătoare de cuvânt a mișcării protestatare.

...înaintează revendicări extremiste

O altă caracteristică „originală” a protestelor „vestelor galbene” este lipsa unor revendicări cât de cât reale. Paradoxal, această situație este simultană prin exprimarea unei multitudini de revendicări fanteziste.

Mișcarea de protest propriu-zisă a pornit de la nemulțumirea față de prețul în creștere la carburanți. De aceea și sunt folosite vestele galbene, obligatorii în Franța în toate autoturismele. Dar, în foarte scurt timp, cererile s-au extins practic la fiecare domeniu al vieții politice, economice și sociale. Conținutul diverselor exprimări ale „vestelor galbene” în spațiul public nu se repetă niciodată. Practic, fiecare persoană, care se crede în drept să expună cerințele protestatarilor, face referire la o listă de doleanțe personale, care deseori vor să cuprindă necuprinsul, iar, în unele cazuri, poate fi asemuită cu o scrisoare adresată lui Moș Crăciun.

Recent, pe o rețea de socializare, a apărut o listă de 25 de revendicări ale „vestelor galbene”, din care se desprinde un lucru periculos. Pe lângă unele cereri cu totul fanteziste, cum ar fi creșterea imediată a salariului minim cu 40% (de ce nu cu 50%?!) sau anularea datoriilor publice și externe ale Franței (pur și simplu, pentru că „aceste datorii nu trebuie să existe”... sic!), mai apar o serie de „revendicări” preluate direct din programele politice ale partidelor populiste extremiste. Este vorba și de ieșirea imediată a Franței din UE, din zona euro și din NATO, de controlul dur al fluxurilor migratorii, ceea ce ar însemna, practic, închiderea frontierelor etc. Cel puțin, o treime din revendicări sunt identice sau se aseamănă foarte mult cu tezele promovate în ultimii câțiva ani de „Frontul Național” (azi Adunarea Națională) al lui Marine Le Pen (extrema dreaptă) și „Franța Nesupusă” a lui Jean-Luc Melenchon (extrema stângă).

...și dau dovadă de o violență excesivă

Nu putem trece cu vederea nici violența excesivă a multor manifestanți, care, în fiecare sâmbătă, începând cu 17 noiembrie, invadează centrele istorice ale marilor orașe franceze și deteriorează edificiile publice și private, intrând în confruntare directă cu forțele de ordine. Așa cum se mai întâmplă în cazul protestelor organizate de sindicatele franceze, printre manifestanți s-au strecurat și grupuri de provocatori violenți, care au provocat dezordinile respective. Doar că, în lipsa unor servicii interne de securitate (pe care le au sindicatele – organisme vechi și cu tradiții bogate în „arta” protestului) și a unor organizatori cu deprinderi în identificarea și izolarea indivizilor turbulenți, provocatorii s-au dovedit a fi mai numeroși și mai greu de stăvilit decât alteori. De unde apare și imaginea negativă pe care o au „vestele galbene” în societatea franceză, aceștia fiind asimilați mai degrabă cu niște provocatori infiltrați, decât cu portavocea credibilă a unor revendicări sociale, politice și economice autentice.

Implicarea agresivă în treburile interne ale statelor occidentale este specialitatea Rusiei

O analiză a situației actuale din Hexagon arată că, în cazul „vestelor galbene”, fenomenul protestatar a fost deturnat. Lipsa unor organizatori, care și-ar putea asuma protestul, formularea unor „revendicări” inspirate direct din programele politice ale partidelor populiste extremiste, extrema violență manifestată de o parte din protestatari, care nu ezită să atace instituțiile publice, edificiile private și forțele de ordine, nu sunt altceva decât elemente ale unui „protest hibrid”. Fiecare dintre elementele menționate mai sus ne demonstrează că aceste proteste convin forțelor care doresc destabilizarea situației în Uniunea Europeană. Iar prin asemănarea lor cu unele fenomene relativ recente din alte țări occidentale, prin care s-a urmărit decredibilizarea autorităților de stat, alese în mod democratic, și instaurarea haosului social și politic, lucrurile devin și mai clare. Implicarea agresivă în treburile interne ale statelor occidentale, în orice domeniu – mai ales dacă vorbim de proteste – este specialitatea Rusiei lui Putin.

Un articol de: Dorin Dusciac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:49

Simona Halep a învins-o în turul II al turneului de la Dubai pe Ons Jabeur (25 de ani, 45 WTA), scor 1-6, 6-2, 7-6 (7), asigurându-și calificarea în turul următor, unde o va întâlni pe mai vechea cunoștință Aryna Sabalenka (21 de ani, 13 WTA).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:47

După o iarnă destul de blândă, sufletele noastre au deja o atitudine primăvăratică și abia așteptăm să ne eliberăm de hainele groase și să ne plimbăm pe sub pomii înfloriți. Dar, în același timp, ne întrebăm ce va aduce nou primăvara unui an atât de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:12

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală, a declarat Alexandr Stoianoglo. Procurorul general a spus că, dacă se vor descoperi abateri grave, se vor lua măsurile legale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:03

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon, iar formațiunea politică riscă să se transforme, astfel, într-un apendice al Partidului Socialiștilor. Este comentariul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, după plecarea celor șase...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Februarie 2020, ora: 20:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:42

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Antarctica se topește! Este o situație alarmantă la nivelul întregului glob pământesc. Schimbările climatice fac prăpăd, iar specialiștii avertizează cu privire la ce consecințe vor apărea dacă situația nu se remediază rapid. Deja se resimt efectele acestor fenomene meteo extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:34

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un cetățean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că a acționat în SUA în numele guvernului rus. Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:53

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Final pe cât de înfiorător, pe atât de nedrept pentru o tânăra româncă, stabilită în Spania, mama a doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:02

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declarațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 19 Februarie 2020, ora: 15:58

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

Dorința de a perfecționa trăsăturile frumoase este una profund umană ce pare să fie adânc înrădăcinată în istoria omenirii. Din cele mai vechi timpuri, machiajul a jucat diverse roluri, de la cel folosit pentru ritualuri religioase, la cel cu uz practic și până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:26

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

 O analiză a celor mai periculoşi poluanţi din mări şi oceane demonstrează că malaysienii sunt cei mai mari consumatori individuali de ambalaje din plastic, a anunţat luni WWF care a îndemnat autorităţile guvernamentale din această ţară să limiteze utilizarea obiectelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:21

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

 Într-o instanţă din San Francisco a început marţi un proces în care IRS (Internal Revenue Service, autoritatea fiscală din SUA) solicită Facebook plata unor restanţe de nouă miliarde de dolari, transmite AFP. În faţa judecătorului urmează să compară mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:16

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a identificat trei moldoveni pe vasul de croazieră „Princess Diamond”, blocat în portul Yokohama, din Japonia, din cauza infecției cu coronavirus. Este vorba despre trei cetățeni moldoveni, doi bărbați și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:08

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Washington a devenit recent primul stat american unde transformarea cadavrelor umane în compost este legală. Tehnica este considerată un serviciu funerar prietenos cu mediul şi a fost testată într-un proiect pilot. Compostul este cunoscut ca îngrăşământ agricol...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:01

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Andreas Menelaou, directorul „Komaksavia Airport Invest LTD”, deținătoare a „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, susține că firma pe care o conduce ia în calcul, drept variantă de rezervă, acționarea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:00

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un bucureştean pare să fi găsit elixirul tinereţii, ajungând al treilea cel mai în vârstă bărbat de pe Pământ, recunoscut de Guiness Book of Records. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni şi a fost inginer agronom. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:52

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Tragedie fatală la locul de muncă. Un bărbat de 38 de ani a murit după ce a căzut de pe un bloc în construcție, situat în sectorul Botanica al capitalei. Nenorocirea s-a produs în dimineața de 19 februarie, la ora 09.30, pe un șantier de pe strada Nicolae Titulescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:45

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Apa ca simbol al visului contine un mesaj foarte important pentru cel care o viseaza. In functie de continut si de natura visului apa poate avea interpretari diferite. Culoarea, locul si starea apei din vis influenteaza semnificatia mesajului. Apa are legatura cu starea emotionala a celui care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:39

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

 Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână! ( rețetă) Infectiile tractului urinar pot reprezenta o discutie destul de ciudata, insa e important ca aceasta problema de sanatate sa nu fie neglijata,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:32

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Uleiul de ricin are proprietati medicinale importante, continand foarte multa vitamina E. Iata insa cum il poti folosi in casa. 1. Lubrifiaza foarfeca ta preferata Pentru ca poate fi ingerat, este mult mai eficient pe metal, comparativ cu alti lubrifianti pe care nu ar trebui sa ii atingi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:21

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

 Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenţie, miercuri, după condamnarea sa în apel la 17 ani de închisoare pentru corupţie, transmit AFP şi Yonhap. Aflat la putere între 2008 şi 2013, Lee Myung-bak (78 de ani) a stat pentru scurt...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Februarie 2020, ora: 12:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 12:14

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață” Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)