Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente
 
 
 

Economie Mondială 17 Ianuarie 2016, ora 17:09

Veşti proaste pentru Gazprom de la „conducta de est”

Marime Font

„Gazprom” va fi probabil nevoită să reducă volumul de gaz pe care compania rusă a planificat să-l livreze în China înainte de sfârșitul acestui deceniu.

Nevoia de revizuire a planurilor optimiste vine ca urmare a scăderii prețurilor mondiale la energie și a incertitudinii care planează asupra economiei chineze.

Sursele Reuters susțin că extrem de costisitorul proiect al conductei ruse, care face parte din noua gandire geostrategica a președintelui rus Vladimir Putin, va fi construit în conformitate cu planul stabilit. Cu toate acestea, ei recunosc că vânzările şi livrarie de gaze in China vor fi mai mici decât estimarea initiala din 2014, când Moscova a anuntat că a ajuns la un acord cu China in valoare de 400 de miliarde de dolari SUA.„Vom începe să livram din 2019, dar volumul poate fi mai mic decât s-a prevăzut inițial,” – citeaza Reuters sursa sa din „Gazprom”.

„Turnura spre Est” a Moscovei a fost anuntata de Putin in 2014 ca urmare a unei serii de evenimente, cum ar fi anexarea Crimeei de către Rusia și sprijinul său pentru separatiștii din estul Ucrainei.

Aprovizionarea cu gaz prin conducta „Puterea Siberiei” (Power of Siberia) trebuia să înceapă cu un volum de cinci miliarde de metri cubi pe an si se ajunga treptat la 38 de miliarde de metri cubi pe an, conform contractului semnat pentru 30 de ani. 38 de miliarde de mc pe an este putin sub nivelul pe care, in prezent, „Gazprom” il vinde Germaniei. Dar în comparatie cu Germanai, China se afla în pozitia cumparatorului privilegiat, fiind asaltata de oferte de energie din alte surse. În special, este vorba despre gazele naturale lichefiate din Qatar și Australia, precum și gazul natural din Asia Centrală.

Nu este inca clar nici mecanismul de stabilire a prețurilor la gaze intre Rusia si China. Potrivit analiștilor, pentru ca proiectul sa fie rentabil pentru Rusia, exporturile de gaze rusești trebuie sa se faca către China la un preț al petrolului mai mare de 80 $ pe baril. Însa acest nivel este imposibil de obtinut pe termen mediu. Dacă la momentul tranzacției, pretul țițeiului comercializat era de peste 100 $ pe baril, acum acesta a scăzut sub 30 $. În aceeași perioadă, a încetinit si creșterea economiei chineze.

„În orice caz, volumul de gaz va fi mai mic (decat se credea initial – n.r.) – citeaza Reuters o altă sursă apropiata de” Gazprom” și familiarizata cu discuțiile cu China. „Gazprom a ales calea grea şi a greşit”.

Sursa: paginaderusia

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul