Economie Mondială

Veşti proaste pentru Gazprom de la „conducta de est”

Nevoia de revizuire a planurilor optimiste vine ca urmare a scăderii prețurilor mondiale la energie și a incertitudinii care planează asupra economiei chineze.

Sursele Reuters susțin că extrem de costisitorul proiect al conductei ruse, care face parte din noua gandire geostrategica a președintelui rus Vladimir Putin, va fi construit în conformitate cu planul stabilit. Cu toate acestea, ei recunosc că vânzările şi livrarie de gaze in China vor fi mai mici decât estimarea initiala din 2014, când Moscova a anuntat că a ajuns la un acord cu China in valoare de 400 de miliarde de dolari SUA.

„Vom începe să livram din 2019, dar volumul poate fi mai mic decât s-a prevăzut inițial,” – citeaza Reuters sursa sa din „Gazprom”.

„Turnura spre Est” a Moscovei a fost anuntata de Putin in 2014 ca urmare a unei serii de evenimente, cum ar fi anexarea Crimeei de către Rusia și sprijinul său pentru separatiștii din estul Ucrainei.

Aprovizionarea cu gaz prin conducta „Puterea Siberiei” (Power of Siberia) trebuia să înceapă cu un volum de cinci miliarde de metri cubi pe an si se ajunga treptat la 38 de miliarde de metri cubi pe an, conform contractului semnat pentru 30 de ani. 38 de miliarde de mc pe an este putin sub nivelul pe care, in prezent, „Gazprom” il vinde Germaniei. Dar în comparatie cu Germanai, China se afla în pozitia cumparatorului privilegiat, fiind asaltata de oferte de energie din alte surse. În special, este vorba despre gazele naturale lichefiate din Qatar și Australia, precum și gazul natural din Asia Centrală.

Nu este inca clar nici mecanismul de stabilire a prețurilor la gaze intre Rusia si China. Potrivit analiștilor, pentru ca proiectul sa fie rentabil pentru Rusia, exporturile de gaze rusești trebuie sa se faca către China la un preț al petrolului mai mare de 80 $ pe baril. Însa acest nivel este imposibil de obtinut pe termen mediu. Dacă la momentul tranzacției, pretul țițeiului comercializat era de peste 100 $ pe baril, acum acesta a scăzut sub 30 $. În aceeași perioadă, a încetinit si creșterea economiei chineze.

„În orice caz, volumul de gaz va fi mai mic (decat se credea initial – n.r.) – citeaza Reuters o altă sursă apropiata de” Gazprom” și familiarizata cu discuțiile cu China. „Gazprom a ales calea grea şi a greşit”.

Sursa: paginaderusia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *