Potrivit datelor furnizate de Asociația Moldova Fruct, în acest sezon s-a intensificat exportul de prune în Germania, Austria, dar și alte țări UE. Aceste piețe au ajuns a fi unele dintre cele mai atractive din punct de vedere al prețurilor.
„Per general, această tendință se urmărea în ultima perioadă, cantitatea livrată pe aceste piețe, practic, dublându-se an de an. Primele livrări din acest sezon, în pofida recoltelor mai reduse din cauza calamităților, s-au încununat cu succes, iar partenerii germani au rămas mulțumiți de gustul și calitatea asigurată de fermierii autohtoni. Este încă preliminar să vorbim de date exacte, însă tendințele din aceste luni ne vorbesc despre faptul că ar putea fi un sezon deosebit, în care livrările de prune vor fi realizate în cantități mai mari pe piețele UE, decât în țările CSI”, a spus Adrian Cojocaru, specialist marketing, Asociația Moldova Fruct.
Acum câțiva ani, 80% din prunele exportate ajungeau pe piața Federației Ruse, iar în acest an acestea ar putea depăși cantitățile livrate pe piața rusă. Aceste lucru se datorează prețurilor mai competitive oferite de cumpărătorii UE.
Potrivit specialistului, cel puțin ca valoare, exporturile în UE vor depăși cele realizate în Federația Rusă. Spre exemplu, conform datelor UN Comtrade, în 2019 Rusia a importat prunele moldovenești la un preț mediu de 0,59 USD/kg, în Austria acest preț a fost de 0,71 USD/kg, iar în Germania de 0,85 USD/kg.
Alte piețe țintă ce au devenit populare în ultimii ani sunt Polonia, Republica Cehă și Letonia. Astfel, specialiștii estimează că în acest an piața UE ar putea deveni prioritară pentru prunele moldovenești, iar circa 60-70% din exporturi ar putea fi direcționate pe această piață.
„Am livrat deja 14 loturi de prune în Germania, iar livrările vor continua atâta timp cât vom avea prune de calitate. Pe lângă aceasta, mai livrăm prune în Polonia, Rusia, România, Letonia, Lituania și Estonia. Deja, ne orientăm mai mult spre piața UE, datorită prețurilor mai bune. Până acum, erau circa 50% din prune livrate pe piețele CSI și 50% pe piețele UE, în acest an balanța va arăta altfel, cu mai multe livrări pe piețele UE”, ne-a spus Adrian Căldare, producător și exportator de prune.
În ultimii ani, în Moldova se atestă o tendința de creștere a terenurilor plantate cu prun. Suprafețele plantate în ultimii doi-trei ani ar putea fi comparabile cu cele plantate cu măr.
Anual, Moldova produce aproximativ 100 mii tone de prune pe 22 mii hectare, însă în acest an recolta este de aproximativ 65-70 de mii de tone, o bună parte din aceasta fiind afectată de calamități.
În 2019, mai mult de 1300 tone de prune au fost exportate în Germania, alte 700 de tone au ajuns în Austria. Per total, în UE au fost exportate în 2019 19 mii de tone de prune, aproape dublu comparativ cu cota stabilită de 10 mii de tone.
Potrivit datelor furnizate de Globenewswire.com, în 2018 Republica Moldova s-a clasat pe locul 4 în topul exportatorilor mondiali de prune, cu un volum exportat de 53 de mii de tone.
Potrivit aceleiași surse, din 2007 până în 2018, cea mai notabilă rată de creștere în ceea ce privește exporturile de prune, printre principalele țări exportatoare, a fost atinsă de Moldova, în timp ce ceilalți lideri mondiali au cunoscut ritmuri de creștere mai modeste.
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul