Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 23:49
Abonamente

Ultima oră 26 Martie 2015, ora 16:04

Vezi rezultatele vizitei lui Candu la Bucureşti

Marime Font

Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României își vor intensifica relațiile de cooperare pentru facilitarea implementării acquis-ului comunitar și transferul de expertiză în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. 

Despre semnarea unui memorandum de cooperare între legislativele celor două țări au discutat joi Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu și Valeriu Ștefan Zgonea, Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, în cadrul unei întrevederi comune cu Prim-ministrul României, Victor Ponta.

Potrivit Președintelui Parlamentului, semnarea memorandumului va contribui la dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două legislative, ținând cont de prioritățile și responsabilitățile Parlamentului Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. „Parlamentul României a demonstrat maximă susținere în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova, oferind sprijin inclusiv pentru dezvoltarea capacităților funcționarilor instituției parlamentare de la Chișinău. Mulțumim pentru suportul acordat și mizăm în continuare pe expertiza colegilor din România pentru aprofundarea asocierii politice și economice a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”, a subliniat Candu, citat de serviciul de presă al Parlamentului.

Loading...


"Procesul de asociere şi de integrare a Republicii Moldova în UE este unul ireversibil. Fără tăgadă, este o soluţie fără alternativă, ceea ce îşi doresc cel mai mult cetăţenii Republicii Moldova, să devină şi ei cetăţeni ai UE, alături de România, şi contez pe sprijinul României şi al Guvernului, al Parlamentului şi să accelerăm acest proces. Eventual, ceea ce ar trebui să facem în cinci ani, de ce să nu facem într-un an. Pentru că avem foarte multe restanţe şi contez pe suportul vostru", a spus oficialul moldovean, citat de Mediafax.


Alte subiecte abordate în cadrul întrevederii au vizat cooperarea între Republica Moldova și România în domeniul infrastructurii drumurilor și a securității energetice. În context, Prim-ministrul României, Victor Ponta a reiterat angajamentul autorităților române de a continua proiectele comune inițiate, dar și disponibilitatea de a extinde domeniile de cooperare, inclusiv în ceea ce ține de avansarea discuțiilor privind construcția unei autostrăzi între Republica Moldova și România.

În acelaşi timp, premierul român Victor Ponta i-a mulţumit lui Andrian Candu pentru activitatea sa în funcţia de ministru al economiei, timp în care a fost lansat gazoductul Iaşi-Ungheni "Vreau să vă mulţumesc pentru cum am lucrat anul trecut, când eraţi în Guvern şi am făcut lucruri importante împreună. (...) Relaţia dintre cele două parlamente este la fel de importantă ca şi relaţia dintre cele două guverne", a spus Ponta, citat de Mediafax.

România va continua toate proiectele convenite cu fostul Guvern de la Chişinău atât timp este foarte clară voinţa Moldovei de a merge în continuare spre Europa, spre România, spre o societate europeană şi democratică, a mai declarat premierul român Victor Ponta.
Andrian Candu a remarcat dezvoltarea ascendentă a relațiilor comercial-economice dintre cele două state, în special în anul 2014 când România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova. „Contăm pe sprijinul autorităților române pentru a menține în continuare tendința de creștere a schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și România”, a subliniat Președintele Parlamentului.

Andrian Candu s-a mai referit și la importanța extinderii construcției gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, lansând un apel către oamenii de afaceri din România de a spori investițiile în domenii strategice pentru Republica Moldova.

Amintim că aflat în vizită la Bucureşti, Andrian Candu a avut miercuri întrevederi cu ministrul român de externe Bogdan Aurescu şi cu preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Andrian Candu a mulțumit autorităților române pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. În context, Președintele Parlamentului a solicitat sprijinul României de a transmite partenerilor europeni mesajul clar al Republicii Moldova pentru continuarea parcursului european și de accelerare a procesului de ratificare a Acordului de Asociere de către toate statele UE. Totodată, Spicherul a subliniat că în implementarea legislației europene, respectiv a acquis-ului comunitar, Republica Moldova mizează pe bunele practici și transferul de expertiză a experților din cadrul Senatului României.

România va susține recunoașterea perspectivei clare europene a Republicii Moldova în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Riga a declarat Bogdan Aurescu.

Şi Călin Popescu-Tăriceanu a reiterat angajamentul ferm al României de susținere necondiționată a parcursului european al Republicii Moldova. Președintele Senatului a dat asigurări că acquis-ul comunitar, tradus în limba română, va fi oferit Republicii Moldova.

Amintim că Andrian Candu care întreprinde prima sa vizită oficială în România în calitate de şef al legislativului, a participat miercuri, alături de Președintele României Klaus Iohannis, la invitația Familiei Regale din România, la dineul oficial organizat la Castelul Peleș. La dineu mai au mai participat reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și România, personalități ale vieții culturale, diplomatice, sportive și reprezentanți ai clerului și societății civile.
 
Sursa: timpul.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 18:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:42

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Cursa contracronometru a experţilor din lumea întreagă pentru găsirea unui tratament eficient pentru noul coronavirus este departe de un rezultat concret. Potrivit unui amplu studiu s-a constatat că hidroxiclorochina şi clorochina „nu aduc beneficii pacienţilor cu COVID-19“. De...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 14:17

Ce înseamnă când visezi un urs

Ce înseamnă când visezi un urs

 Nu se poate spune ca visul in care apar ursi este unul comun. Totusi, daca ai avut un astfel de vis, cu siguranta ai avut senzatia ca a fost unul important si probabil te-ai intrebat ce inseamna. De aceea, iti venim in ajutor cu cateva semnificatii asociate acestui simbol oniric rar, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:13

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

​​Un cutremur de 4,4 grade s-a produs în România, în zona seismică Vrancea, Buzău, marți, la ora 14:12, la adâncimea de 99 km, potrivit Institutului de Fizică a Pământului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iunie 2020, ora: 14:11

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a căzut de pe fereastra unui spital din Moscova

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a căzut de pe fereastra unui spital din Moscova

Incidentul a avut loc sâmbătă seara, la Spitalul Clinic 24 din Moscova, relatează Radio Europa Liberă. Femeia, identificată de „Komsomolskaia Pravda” drept Iulia B., în vârstă de 45 de ani, era expert principal la Centrul de Criminalistică din cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iunie 2020, ora: 14:04

Consumatorii europeni sunt mai preocupați de sănătate decât de problemele financiare și de cele legate de locul de muncă, în contextul COVID-19

Consumatorii europeni sunt mai preocupați de sănătate decât de problemele financiare și de cele legate de locul de muncă, în contextul COVID-19

Consumatorii europeni sunt mai preocupați de sănătate decât de problemele financiare și de cele legate de locul de muncă, în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, potrivit studiului Deloitte State of Consumer Tracker, respondenții fiind îngrijorați în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:04

Șapte magistrați din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte magistrați din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte magistrați care activează la Judecătoria Strășeni au fost testați pozitiv la noul coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iunie 2020, ora: 13:02

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

Caz îngrozitor, la Dubăsari. Un bebeluș a fost găsit mort, aruncat într-o geantă la gunoiște.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 12:56

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta cu roşii este una dintre cele mai eficiente diete din lume şi ajută la pierderea a cel puţin 7 kilograme în 7 zile. Roşiile conţin 94% apă, au 17 calorii la 100 de grame şi o concentraţie mare de potasiu, vitamina B şi C.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 2 Iunie 2020, ora: 12:27 de Irina Nechit

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină”

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină” Foto: Pictorița Victoria Cozmolici, Chișinău

Victoria Cozmolici s-a născut în 1978, la Chișinău. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” și Universitatea de Stat „Ion Creangă”. Este membru-titular al Uniunii Artiștilor Plastici, a participat la mai multe expoziții reprezentative: „Saloanele...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 12:05

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Doi norocoși își vor testa norocul, în această seară, în noul joc special al Loteriei Naționale, cu câștiguri de peste 1 000 000 de lei. Denis Buga din Biruința, Sângerei și Artur Lupu din Chișinău vor concura, începând cu 20:45, la Prime TV...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:55

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:53

„VEȘTI BUNE” de la guvernarea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernarea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 11:42

IMPLICAREA Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

IMPLICAREA Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 10:43

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Circa 40 la sută dintre localitățile din Basarabia au nume identice sau asemănătoare cu satele și orașele de pe teritoriul actual al României. Mai exact, este vorba despre 800 din cele aproximativ 2.000 de localități din R. Moldova, care sunt gemene cu peste 2.350 de aşezări din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 09:44

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Un angajat din cabinetul președintelui unei fracțiuni parlamentare a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 08:09

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei Foto: simbol

Europa îşi accelerează luni întoarcerea către aparenţa unei normalităţi - de la deschiderea Coloseumului la Roma şi până la deschiderea magazinelor la Moscova - în faţa pandemiei covid-19, care continuă să facă ravagii în America Latină, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 07:53

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău și-ar putea sista activitatea, după ce doi ofițeri de sector au fost testați pozitiv cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 07:27

VIDEO /​ 8 minute și 46 de secunde. Filmul morții lui George Floyd, care a stârnit revoltele violente din SUA

VIDEO /​ 8 minute și 46 de secunde. Filmul morții lui George Floyd, care a stârnit revoltele violente din SUA

Opt minute și 46 de secunde a stat ofiterul de poliție Derek Chauvin cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, potrivit unei reconstituiri a presei americane. New York Times a pus cap la cap filmările de pe camerele de supraveghere din zonă, dar și ale martorilor, făcând filmul...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 06:36

Referendumul privind reforma constituţională din Rusia va avea loc la 1 iulie. Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în 2036

Referendumul privind reforma constituţională din Rusia va avea loc la 1 iulie. Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în 2036

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni desfăşurarea la data de 1 iulie a unui referendum de adoptare a reformei constituţionale prin care ar obţine dreptul de a efectua două mandate suplimentare începând din 2024, transmit AFP şi dpa.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)