Ultima oră

Vezi rezultatele vizitei lui Candu la Bucureşti

Despre semnarea unui memorandum de cooperare între legislativele celor două țări au discutat joi Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu și Valeriu Ștefan Zgonea, Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, în cadrul unei întrevederi comune cu Prim-ministrul României, Victor Ponta.

Potrivit Președintelui Parlamentului, semnarea memorandumului va contribui la dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două legislative, ținând cont de prioritățile și responsabilitățile Parlamentului Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. „Parlamentul României a demonstrat maximă susținere în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova, oferind sprijin inclusiv pentru dezvoltarea capacităților funcționarilor instituției parlamentare de la Chișinău. Mulțumim pentru suportul acordat și mizăm în continuare pe expertiza colegilor din România pentru aprofundarea asocierii politice și economice a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”, a subliniat Candu, citat de serviciul de presă al Parlamentului.

"Procesul de asociere şi de integrare a Republicii Moldova în UE este unul ireversibil. Fără tăgadă, este o soluţie fără alternativă, ceea ce îşi doresc cel mai mult cetăţenii Republicii Moldova, să devină şi ei cetăţeni ai UE, alături de România, şi contez pe sprijinul României şi al Guvernului, al Parlamentului şi să accelerăm acest proces. Eventual, ceea ce ar trebui să facem în cinci ani, de ce să nu facem într-un an. Pentru că avem foarte multe restanţe şi contez pe suportul vostru", a spus oficialul moldovean, citat de Mediafax.

Alte subiecte abordate în cadrul întrevederii au vizat cooperarea între Republica Moldova și România în domeniul infrastructurii drumurilor și a securității energetice. În context, Prim-ministrul României, Victor Ponta a reiterat angajamentul autorităților române de a continua proiectele comune inițiate, dar și disponibilitatea de a extinde domeniile de cooperare, inclusiv în ceea ce ține de avansarea discuțiilor privind construcția unei autostrăzi între Republica Moldova și România.

În acelaşi timp, premierul român Victor Ponta i-a mulţumit lui Andrian Candu pentru activitatea sa în funcţia de ministru al economiei, timp în care a fost lansat gazoductul Iaşi-Ungheni "Vreau să vă mulţumesc pentru cum am lucrat anul trecut, când eraţi în Guvern şi am făcut lucruri importante împreună. (…) Relaţia dintre cele două parlamente este la fel de importantă ca şi relaţia dintre cele două guverne", a spus Ponta, citat de Mediafax.

România va continua toate proiectele convenite cu fostul Guvern de la Chişinău atât timp este foarte clară voinţa Moldovei de a merge în continuare spre Europa, spre România, spre o societate europeană şi democratică, a mai declarat premierul român Victor Ponta.
Andrian Candu a remarcat dezvoltarea ascendentă a relațiilor comercial-economice dintre cele două state, în special în anul 2014 când România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova. „Contăm pe sprijinul autorităților române pentru a menține în continuare tendința de creștere a schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și România”, a subliniat Președintele Parlamentului.

Andrian Candu s-a mai referit și la importanța extinderii construcției gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, lansând un apel către oamenii de afaceri din România de a spori investițiile în domenii strategice pentru Republica Moldova.

Amintim că aflat în vizită la Bucureşti, Andrian Candu a avut miercuri întrevederi cu ministrul român de externe Bogdan Aurescu şi cu preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Andrian Candu a mulțumit autorităților române pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. În context, Președintele Parlamentului a solicitat sprijinul României de a transmite partenerilor europeni mesajul clar al Republicii Moldova pentru continuarea parcursului european și de accelerare a procesului de ratificare a Acordului de Asociere de către toate statele UE. Totodată, Spicherul a subliniat că în implementarea legislației europene, respectiv a acquis-ului comunitar, Republica Moldova mizează pe bunele practici și transferul de expertiză a experților din cadrul Senatului României.

România va susține recunoașterea perspectivei clare europene a Republicii Moldova în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Riga a declarat Bogdan Aurescu.

Şi Călin Popescu-Tăriceanu a reiterat angajamentul ferm al României de susținere necondiționată a parcursului european al Republicii Moldova. Președintele Senatului a dat asigurări că acquis-ul comunitar, tradus în limba română, va fi oferit Republicii Moldova.

Amintim că Andrian Candu care întreprinde prima sa vizită oficială în România în calitate de şef al legislativului, a participat miercuri, alături de Președintele României Klaus Iohannis, la invitația Familiei Regale din România, la dineul oficial organizat la Castelul Peleș. La dineu mai au mai participat reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și România, personalități ale vieții culturale, diplomatice, sportive și reprezentanți ai clerului și societății civile.
 
Sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *