Răspunzând la întrebarea unei radioascultătoare de la „Vocea Basarabiei” despre aceea cum ar putea fi unificate cele două mitropolii, scriitorul Vladimir Beşleagă, înţelept şi prudent, a răspuns că acest obiectiv poate fi atins numai „dacă porneşte iniţiativa de jos, dacă înşişi credincioşii vor dori acest lucru”. Sunt sigur că acest răspuns nu a plăcut, se aştepta altceva, mai revoluţionar.
Cunosc bine categoria de oameni care pun asemenea întrebări. Ei sunt produsul unui gen de „patriotism românesc”, cultivat în ultimul deceniu al secolului trecut de către cei care-şi plesneau peste gură ortacii dacă foloseau cuvântul „ţară” cu referire la R. Moldova şi care, mai târziu „au coborât din căruţa naţiunii”, au devenit „pragmatici” şi s-au pus pe edificarea unei R. Moldova „ţară de succes”. Aceşti oameni au rămas încremeniţi în proiectele romantice din anii ’90 şi, cu orice ocazie, repetă lozinca: „Singura noastră salvare este unirea cu România”. Nu am nimic împotriva acestor oameni, le respect dreptul de a visa şi de a se exprima liber; singurul lucru pe care l-aş cere de la ei e să respecte şi drepturile la liberă exprimare ale celor care gândesc altfel decât ei. Aceasta e prima şi cea mai fundamentală regulă a democraţiei.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, un radioascultător, din categoria la care m-am referit mai sus, l-a întrebat înfuriat pe moderator de ce le permitem unor analişti politici vânduţi comuniştilor ca „Gurău, Andrievschi, Tabără şi alţii să apară la televiziuni democratice, de ce le dăm voie să ne spele creierii”. Poziţia radioascultătorului a fost susţinută de profesorul Sergiu Chircă, participant la emisiune, care s-a arătat şi dânsul revoltat de faptul că „posturi serioase îl invită la emisiuni pe mincinosul ista de Tabără”. Situaţia a fost „salvată” de moderatorul V. Saharneanu, care a rugat „să nu fie coborâta ştacheta atât de jos”. Sunt de acord: cu asemenea atitudini coborâm prea jos ştacheta dezbaterilor publice. Nici eu nu sunt de acord cu mulţi analişti politici şi pretinşi analişti care apar seară de seară pe sticlă, dar acesta nu e un motiv să cerem interzicerea lor. O asemenea cerinţă e o manifestare a aceluiaşi totalitarism bolşevic, numai că îmbrăcat în iţari naţionali şi căciulă de cârlan pe cap. Dictatura rămâne dictatură, oricare ar fi culoarea ei. O carte arsă de nazişti este exact acelaşi lucru ca şi o carte arsă de comunişti.
Trebuie să învăţăm a trăi paşnic şi a gândi creator şi liber într-o societate în care există pluralism de idei. Toleranţa faţă de opiniile altora este un semn al civilizaţiei. Polemica înseamnă competiţie de idei. Într-o polemică de idei câştigă cel care are argumente şi care poate să se bată cu argumente pentru opinia lui. Subliniez: să se bată, dar nu să-i bage pumnul în gură oponentului. Ignoranţa nu este un argument. Există unii „patrioţi” (îi puteţi auzi la radio şi citi pe forumuri) care se bat cu cărămida în piept că-s „români şi punctum”, dar care vorbesc o română infernală şi nu depun un minim efort să vorbească corect această limbă. Îi asculţi (citeşti) şi te convingi că aceştia nu au citit în ultimele decenii nicio carte. În acest sens mi s-a părut extraordinar de actual şi înţelept îndemnul adresat de colegul nostru Arcadie Gherasim unui radioascultător: „Mai umblaţi şi la biblioteci, nu numai la mitinguri”.
Eu nu mai am ce adăuga. Doar un P.S.
P.S. Un forumist bate şaua: „Mi se pare destul de interesant faptul că TIMPUL nu a manifestat niciun interes pentru informaţia-bombă despre cele şapte feţe ale lui Plahotniuc. Mă mir însă şi mai mult că nu avem vreun material despre binefacerile lui „Edelweiss", sau cum o mai fi aceasta denumită, pentru că bănuiesc că acest fond o fi având mai multe denumiri şi poate că şi mai multe strategii de îmblânzire a presei libere”.
Cum s-ar zice: Asta e!
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul