Timpul Local

Vicepremierul Ion Negrei în audienţă la Străşeni

Ion Negrei a sfătuit autorităţile publice locale să pregătească cât mai multe proiecte, căci doar din alocările bugetare nu se poate face mare lucru. „Dvs. sunteţi obişnuiţi să întocmiţi un demers către minister, către guvern pentru solicitarea unor alocaţii din buget. Dar mai există şi surse extrabugetare, care pot fi accesate prin proiecte. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea sovietică şi să căutăm tot felul de posibilităţi ca localitatea să prospere”, a spus viceprim-ministrul.

Preşedintele raionului, Nicolae Robu, a specificat că, atunci când se vorbeşte de realizarea unui proiect tehnic, contribuţia unei primării este atât de mare, încât acoperă 30% din bugetul acesteia. Pentru mulţi, este o povară prea mare. Nicolae Robu a propus ca problema contribuţiei localităţilor în proiecte să fie discutată la nivel naţional, să fie elaborată o strategie în acest domeniu.

Ion Negrei ne-a spus că apreciază mult vizitele în teritoriu căci astfel poate afla din prima sursă problemele oamenilor. Iar mai apoi, fiecare funcţionar îşi prezintă darea de seamă despre problemele abordate în cadrul şedinţelor, audienţelor cu cetăţenii. Acestea sunt sintetizate şi mai departe urmează un şir de acţiuni pe care le întreprinde guvernul. E vorba de emiterea unor dispoziţii, conlucrarea ministerelor cu autorităţile publice locale etc.

S-a vorbit şi despre optimizarea cheltuielilor în învăţământ. În prezent, în raionul Străşeni sunt o mulţime de şcoli care sunt ocupate doar pe jumătate. În acest sens se efectuează un studiu care va arăta situaţia reală. După aceasta, va fi propusă schema de optimizare a reţelei instituţiilor de învăţământ.

Un alt subiect discutat aprins în cadrul întâlnirii a fost oferirea ajutoarelor sociale. Oamenilor nu le este încă clar cum se face evaluarea şi de ce la capitolul venituri trebuie neapărat să fie inclus şi pământul pe care îl au în proprietate chiar dacă acesta e lăsat pârloagă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *