A fost prim-ministru în perioada, în care din sistemul bancar moldovenesc se fura un miliard de dolari, dar spune că nu a putut să intervină, deși recunoaște că acest subiect este foarte dureros pentru el. Cu toate acestea, vicepremierul pentru Integrare Europeană și președinte al Partidului Popular European, Iurie Leancă declară într-un interviu pentru TIMPUL că R. Moldova ar putea depune în curând cerere de aderare la UE. El speră că cetățenii vor înțelege că Igor Dodon a fost un balon umflat artificial și dă asigurări că, în cazul unui referendum privind Unirea celor două state românești, ar vota „pro”. Vicepremierul vorbește deschis despre colaborarea sa cu Vlad Plahotniuc și spune cu cine ar face bloc comun înaintea alegerilor parlamentare din acest an.
- Dle Leancă, de ce ați acceptat să veniți iarăși în Executiv, după ce coaliția de guvernare v-a înaintat la funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană?
- Primul pas, pe care l-am făcut, a fost intrarea în coaliția majoritară parlamentară. Aveam două opțiuni: să fim în opoziție constructivă, ceea ce ne-ar fi limitat să influențăm procesul decizional, sau să participăm la actul guvernării. Cea de-a doua opțiune ne oferă anumite pârghii de a exercita o influență pozitivă asupra procesului de luare a deciziilor. Al doilea pas a fost intrarea în Executiv. Eugen Sturza a preluat șefia la Ministerul Apărării din partea PPEM și, ulterior, eu am obținut această funcție.
- Care probleme anume?
- E suficient să mă refer la sectorul bancar, care a fost cea mai mare durere de cap și a perturbat tot sistemul politic și economic, din cauza fraudei bancare. Venirea Băncii Transilvania în R. Moldova (este vorba despre procurarea de către această bancă, împreună cu BERD, a pachetului majoritar de acțiuni de la Victoriabank – n.r.) chiar este un indicator că situația s-a îmbunătățit în acest domeniu. Sunt, totuși, și alte sfere unde nu prea s-a reușit, în mod special, mă refer la reforma justiției și lupta împotriva corupției. E nevoie să ne reconstituim credibilitatea atât pe plan intern, în fața cetățenilor, cât și în raport cu partenerii noștri occidentali, ca să putem avansa în dialogul cu Uniunea Europeană
- Cu cine ați negociat despre preluarea noii funcții în Guvern?
- Am vorbit cu unii colegi din PD.
- Inclusiv cu Vladimir Plahotniuc?
- Inclusiv cu el, pentru că el este președintele PD.
- I-ați pus și unele condiții?
- Anumite discuții au avut loc din simplu motiv că e o funcție nou-creată, în sensul că a fost separată de funcția de ministru de Externe. Discuțiile, în mare parte, au fost axate pe faptul că avem puțin timp la dispoziție - șase-șapte luni, pentru a face ceva intens.
- Ați putea totuși numi un termen?
- Dacă vom continua să facem reformele necesare, cred că în doi-trei ani ar fi foarte realist să depunem cererea de aderare la UE, în condițiile în care va rămâne o guvernare proeuropeană. Nu contează că va fi Leancă sau altcineva, într-o funcție importantă, contează ca obiectivul să rămână intangibil. Îmi doresc să avem cât mai multe partide de stânga proeuropene, și nu filoruse sau nostalgice, cum sunt socialiștii de astăzi, care nu se deosebesc cu nimic de comuniști.
- Viziunea pe plan extern a actualei coaliții de guvernare este clară, dar acțiunile interne nu inspiră prea multă încredere…
- Da, mai există acuzații de o anumită ingerință politică în procesul de justiție. Printre cele mai importante acțiuni ale acestui Guvern, reînnoit tocmai, se numără planul lansat de ministrul Justiției, Alexandru Tănase, pe care el l-a definit drept plan de calibru mai mic, privind reforma justiției. Când l-am întrebat de ce l-a numit așa, mi-a spus că nu se axează pe trei-patru ani, dar pe câteva luni. Abordarea mi se pare corectă și e salutată de cei de la Bruxelles.
- S-au exercitat presiuni asupra dvs. pentru a accepta acele garanții?
- Presiuni au existat doar din partea BNM, care venea cu informații că situația se deteriorează, iar lichiditățile au depășit nivelul critic. Spuneau că, în cazul în care n-am fi intervenit, s-ar fi prăbușit nu doar Banca de Economii, dar și întreg sistemul bancar. Acesta a fost elementul determinant. În ultimii 30 de ani, guvernele au intervenit de 140 de ori în astfel de situații. Ultima dată, Guvernul Italiei s-a implicat pentru a salva două bănci, punând la bătaie 17 miliarde de euro.
- Acum, când știți ce s-a întâmplat, regretați ce ați făcut?
- De pe atunci știam că intervenția Guvernului va genera mai multe critici și, din păcate, noi până acum așa și n-am avut o analiză obiectivă la tot ce s-a întâmplat nu doar din 2009, dar și până atunci. Și comuniștii „au muls” BEM-ul, cum au putut, scuzați-mi această expresie mai puțin academică. De ce n-au intervenit la timp instituțiile de drept? De aia am insistat să invităm Compania Kroll.
- De ce n-ați ieșit atunci să anunțați public ce se întâmpla în sistemul bancar?
- Aș fi putut-o face, dar orice anunț, de genul acesta, nu neapărat îmbunătățea situația, ba chiar o putea agrava. Ar fi fost cozi la bănci. Nici o bancă, cât de bună ar fi ea, nu poate face presiuni deponenților.
- De ce nu este publicată lista agenților economici, care au luat credite neperformante de la cele trei bănci?
- Eu am insistat în Parlament pe publicarea listei tuturor celor care au luat credite. Ni s-a spus însă că așa ceva nu se practică și că sunt date confidențiale. Bănuiesc că sunt și persoane, care au luat credite cu bune intenții, și, din cauza evoluțiilor ulterioare, au ajuns să nu poată să-și achite datoriile la bancă. Din ceea ce știu, au fost foarte multe credite care apriori se știa că vor f neperformante. Se făceau tot felul de înțelegeri cu administrația băncii.
- Știați și atunci despre aceste lucruri?
- Mi se spunea că se practicau așa fel de lucruri, când erau tentative de a scoate bani fără niciun gaj. Rugam CNA să facă tot posibilul pentru a bloca scoaterea unor credite din BEM, ca pe urmă să aflu că se mergea în instanță, iar judecătorii scoteau CNA din joc…
- Vorbiți despre ceva extrem de grav...
- Tot sistemul nostru era foarte vulnerabilizat. Dacă ar fi fost o justiție transparentă și imparțială, nu s-ar fi ajuns la așa ceva.
- Dle Leancă, unii politicieni și analiști politici afirmă că ați fi șantajabil pentru unele acțiuni întreprinse în funcția de premier. Ce motive au aceștia să vă acuze?
- Din 2015 încoace, unii actori politici, în special, când apar în prim-plan, mă atacă prin intermediul mass-mediei, pe care o au la dispoziție. Fac tot ce-i posibil ca să mă discrediteze, că sunt șantajabil, că am fost manipulat etc. Însă deciziile, pe care le-am luat, n-au fost ale cetățeanului Iurie Leancă, ci ale echipei cu care am lucrat. În acest caz, ar trebui șantajat întregul guvern de atunci. Nu știu dacă stipulează Codul nostru penal că un guvern poate fi tras la răspundere pentru o decizie colectivă. În cazul diminuării pachetului statului la BEM, nu doar că nu am pus nicio semnătură, dar nu a fost decizia mea. A decis o comisie la nivel de miniștri adjuncți și reprezentanți ai BNM. Pot doar să regret că politicienii din R. Moldova, în loc să vorbească despre ei, aleg să-i atace pe ceilalți. Mă înnebunește cel mai mult faptul că la noi hoții strigă cel mai tare prindeți hoții.
- Să înțelegem că nu vă este frică pentru acea decizie?
- Nu am motive să mă tem și nu-mi este rușine pentru tot ce-am făcut. Atunci am luat decizii curajoase.
- Au fost socialiștii atât de naivi, când au acceptat schimbarea sistemului de vot?
- Poate dânșii se temeau că, dacă nu votează, ar putea fi doar sistem uninominal.
- Există o colaborare între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc?
- Nu vreau să intru în zona speculativă.
- Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon, deja de trei ori, pentru câteva minute, fiindcă nu a respectat Legea Supremă. Ce credeți despre această situație?
- Nu mă îngrijorează situația atât de mult, cât faptul că Dodon nu și-a respectat angajamentele constituționale. Asta arată o dată în plus că, în legislația noastră, există încă multe goluri, care nu ne permit să acționăm.
- Funcția de președinte îi aduce lui Dodon capital politic sau mai mult îl discreditează?
- El e mereu în vacanțe, pe care, apropo, le face și în Vest și în Est. Îi place bunișorul. Încearcă să lanseze ideea că vrea să fie prieten și cu Estul, și cu Vestul. Sper că cetățenii înțeleg că Dodon a fost un balon umflat artificial. Sper că se dezumflă acest balon, care se numește Dodon-Președinte.
- În ce relații sunteți cu Vladimir Plahotniuc acum?
- În relații colegiale, în sensul în care el este președinte PD, iar eu - președinte PPEM. Ne vedem la consiliile coaliției și acolo discutăm agenda.
- El e într-adevăr un dictator, după cum se vorbește?
- Eu n-am văzut acest spirit dictatorial în ședințele consiliului coaliției. Din contră, el mereu încearcă să identifice unele compromisuri pe elemente, care pot genera controverse.
- Cu ce partide sunteți gata să faceți bloc comun până la alegeri?
- Acum lucrăm cu Partidul Democrat. Dacă mi-ar spune cineva că fără PD e posibil că creezi o coaliție parlamentară proeuropeană, aș zice că e un populist iresponsabil. Din 2009 încoace, orice coaliție majoritară proeuropeană i-a avut pe democrați drept parteneri.
- Ați fi dispuși să faceți și un bloc comun cu democrații în campania electorală?
- Ei totuși sunt partid de centru-stânga, iar noi suntem partid de centru-dreapta. Dacă vom căuta parteneri de a crea acest bloc, cred că ne vom orienta pe un anumit segment de dreapta.
- Dar în următorul Parlament, dacă veți trece pragul electoral, cu cine veți coaliza?
- Cu cei care vor împărtăși agenda proeuropeană atât pe plan intern, cât și pe cel extern. Coaliția e o chestie bună.
- Mihai Ghimpu l-a învinuit pe Plahotniuc că a încercat și încearcă să distrugă PL. Știm ce s-a întâmplat și cu foștii dvs. colegi din PLDM. Nu vă este frică că ați putea repeta soarta lui Filat, Chirtoacă și Ghimpu?
- Cred că Mihai Ghimpu a distrus cel mai mult Partidul Liberal, prin ipocrizia, de care a dat dovadă mereu, inclusiv prin faptul că s-a prezentat drept mare unionist. Dacă ne uităm, el are foarte puțin în comun cu unionismul. În politică mereu există riscuri și le accepți atunci când te lansezi, dar nu poți să crezi că vei fi mereu o stea în spațiul politic.
- Este într-adevăr Unirea cea mai rapidă cale de a ajunge în UE?
- Nimeni nu știe care e cea mai rapidă cale. Integrarea europeană se face doar cu România și prin România. Ce se va întâmpla mai repede ne va spune soarta.
- Cum ați vota la un referendum, privind unirea R. Moldova cu România?
- Eu aș vota pentru, dar asta nu înseamnă că majoritatea cetățenilor ar vota la fel ca mine.
- Recent, pe arena politică din R. Moldova a apărut ex-președintele României, Traian Băsescu. În ce măsură el ar putea să unească în jurul său unioniștii și proeuropenii?
- Sunt și alți politicieni de pe malul Dâmboviței, care au făcut, probabil, mai mult chiar decât domnul Băsescu. Îi recunosc anumite merite, privind acordarea cetățeniei și a burselor studențești, dar… cred că putea face mai multe.
- Ar putea PPEM să devină un partid unionist?
- Noi nu suntem un partid antiunionist.
|
Britanicii sunt chemați joi la urne, principala miză fiind legată de Brexit - iar pentru români, de viitorul lor în Regat. Boris Johnson, liderul conservatorilor speră să obţină o majoritate netă pentru a pune în aplicare acordul asupra Brexit negociat cu Bruxellesul....
( ) Citeşte tot articolulWarner Bros. a anunţat că cel de-al patrulea film din seria cinematografică "The Matrix" şi lungmetrajul "The Flash" vor fi lansate pe marile ecrane în 2021 respectiv 2022 şi a retras filmul "Akira" din calendarul său oficial de lansări, informează...
( ) Citeşte tot articolulNumele femeii apare și într-un dosar de trafic cu țigări de contrabandă O fostă învățătoare din comuna vasluiană Tătărăni, condamnată în Italia la 6 ani și 6 luni de închisoare, pentru că ar fi forțat o minoră să se prostitueze, a fost reținută de...
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele american Donald Trump a ironizat-o din nou, joi, pe adolescenta de 16 ani Greta Thunberg declarând că desemnarea activistei suedeze Persoana Anului 2019 de revista americană Time este ''ridicolă''. Thunberg a devenit miercuri laureata acestei distincţii anuale onorifice...
( ) Citeşte tot articolulUn cetățean al R.Moldova a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce a fost prins de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași și Poliției Municipiului Iași, la volanul unei mașini burdușite cu țigări. Polițiștii Serviciului de...
( ) Citeşte tot articolulUn cahulean la volanul unui automobil de model Opel a fost stopat azi, 12 decembrie, de către polițiștii din Cahul și documentat pentru conducere în stare de ebrietate. După ce a fost testat cu aparatul Drager și depistată încălcarea normei legale de alcool în aerul...
( ) Citeşte tot articolulDescoperă ce îţi pregătesc astrele pentru luna decembrie pe plan financiar şi vezi ce poţi face ca să ai mai mulţi bani! Berbec(21 martie - 20 aprilie) Nu vor exista mari modificări ale situației tale financiare în această lună. Cu toate că vei avea parte de mai...
( ) Citeşte tot articolulDe la ce a pornit scandalul medici-avocați Trei pacienți internați într-un spital din Pakistan au murit, după ce peste 200 de avocați au atacat un spital din orașul Lahore, informează BBC. Clipuri video postate pe rețelele de socializare arată avocați îmbrăcați la...
( ) Citeşte tot articolulO stațiune de schi din Kîrgîzstan i-a ridicat o statuie lui Vladimir Putin. Fondatorul acesteia a vrut să-i mulțumească astfel președintelui rus, după ce a primit un împrumut în valoare de 1,2 milioane de dolari de la un fond de dezvoltare susținut de Rusia, relatează Reuters.
( ) Citeşte tot articolul( ) Citeşte tot articolul
Integrarea europeană, echilibrarea politicii externe, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economiei naționale sunt obiective de bază în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, aprobat astăzi de Guvern.
( ) Citeşte tot articolulComitetul pentru Relații Externe al Senatului din Congresul SUA a aprobat miercuri un proiect de lege care obligă secretarul de stat american să analizeze dacă Rusia este un sponsor al terorismului, relateaza TASS.
( ) Citeşte tot articolulUn tânăr din Rusia a încercat să evadeze dintr-o sală de judecată în care era audiat pentru că și-ar fi ucis sora.
( ) Citeşte tot articolulUn recunoscut profesor şi cercetător de la Harvard Medical School crede că îmbătrânirea oamenilor va putea fi reversibilă în mai puțin de 20 de ani. Afirmația apare într-un interviu pe care acesta l-a acordat postului american CBS News, transmite Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulTrei cele mai mari companii ale complexului autohton de gaze naturale - SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” - au efectuat lucrările de reconstrucție a conductei magistrale ȘDKRI, ceea ce va permite recepționarea gazelor...
( ) Citeşte tot articolulCei mai buni studenți din Republica Moldova pot obține burse de merit în valoare de 12 mii de lei. La concursul anunțat de Centrul de Informații Universitare vor fi acordate 50 de burse. Dosarele pot fi depuse până la 20 ianuarie 2020,
( ) Citeşte tot articolulDeputatul Andrian Candu spune că vorbeşte tot mai rar, în ultima perioadă, cu fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, care este şi naşul său de cununie. În acelaşi timp deputatul spune că cel de-al doilea paşaport este o pseudo-identitate, pe marginea căruia se speculează...
( ) Citeşte tot articolulPentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că joi, 12 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de timp...
( ) Citeşte tot articolulUn grup criminal, alcătuit din zece moldoveni, a fost trimis pe banca acuzațiilor în Italia fiind bănuit de furt în proporții deosebit de mari. Valoarea bunurilor sustrase de suspecți se ridică aproximativ la un milion de euro. Indivizii acționau în diferite regiuni...
( ) Citeşte tot articolulDieta cu ridiche neagră. Îţi mai aminteşti siropul de ridiche neagră cu care ne tratau mamele noastre în copilărie, atunci când răceala ne punea la pat? Ei bine, ridichea neagră este o adevărată minune şi nu doar pentru tuse, ci este şi un adjuvant în curele de...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat a murit, după ce a fost lovit de un automobil, în timp ce traversa strada neregulamanetar. Accidentul a avut loc în această seară, în jurul orei 17:10, în apropierea satului Chiștelnița, din raionul Telenești. Victima s-a dovedit a fi un bărbat...
( ) Citeşte tot articolul