Actualitate

Victimele avariei de la Cernobîl au fost omagiate la Căuşeni prin dezvelirea unei pietre comemorative

Piatra comemorativă a fost instalată ca urmare a unui demers al unui grup de căuşeneni care au participat la lichidarea consecinţelor avariei şi organizaţiei teritoriale a Societăţii "Cernobîl”. Iniţiativa a fost susţinută de Consiliul raional, care a alocat pentru lucrări circa 50 de mii de lei.

„Este un semn de recunoştinţă pentru locuitorii noștri care şi-au pus viaţa în pericol la Cernobîl. Aceşti oameni merită să aibă un loc anumit unde să se întîlnească şi să-i pomenească pe cei decedaţi în urma impactului sinistrului accident”, a declarat în cadrul ceremoniei de inaugurare Ion Ciontoloi, preşedintele raionului Căuşeni.

Contactat de MOLDPRES, Ion Ciontoloi a informat că în acest an participanţii la lichidarea avariei de la Cernobîl, precum şi văduvele celor care au plecat din viaţă pe parcursul ultimilor trei decenii în urma maladiilor cauzate de intoxicare radioactivă, au beneficiat de un ajutor material de 1200 de lei. Banii au fost alocaţi din Fondul local de susţinere socială şi rezervele Consiliului raional.

La 26 aprilie 1986 a explodat reactorul nr. 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl (Ucraina). Accidentul nuclear, considerat cel mai grav din istorie, a provocat pe loc moartea a 31 de persoane, dar numărul total al victimelor pe parcursul anilor este în creştere. La lichidarea consecinţelor avariei au participat 73 de locuitori ai raionului Căuşeni, dintre care în prezent sînt în viaţă 53.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *