Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:24
Abonamente

Actualitate 24 Februarie 2010, ora 15:56

Victimele psihiatriei represive cer sa fie reabilitate (1)

Marime Font

Inginerul Anatol Oprea din Edinet se afla la evidenta psihiatrilor de aproape 24 de ani. De tot atata vreme el incearca sa demonstreze ca este o victima a psihiatriei represive. „N-am fost vreodata bolnav psihic. Nebun era sistemul care m-a bagat la balamuc doar pentru ca nu ma incadram in standardul de „homo sovieticus”, spune A. Oprea. La fel ca el, alte persoane „tratate” cu forta la psihiatrie continua sa-si caute dreptatea, desi Legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice este in vigoare din 1992. Crearea Comisiei pentru studierea regimului comunist le-a dat noi sperante. Presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, promite ca aceasta va cerceta si cazurile de internare in spitale de psihiatrie pentru convingeri politice.

Diagnosticat nebun in baza... analizei de urina


Anatol Oprea, acum in varsta de 64 de ani, a fost declarat bolnav mintal in 1986, pentru ca purta masca de protectie pe strada. Omul se imbolnavise de ficat si credea ca de vina e aerul poluat, asa ca si-a confectionat o masca pe care si-o punea periodic, acoperind-o cu fularul, ca sa nu bata la ochi. Fiind la un control de rutina la Spitalul Clinic Republican, i-a povestit medicului despre masca. Acesta i-a zis ca are nevoie de un examen mai serios la ficat si... l-a trimis la Codru. Anatol Oprea spune ca nici nu banuia ca acolo se afla spitalul de psihiatrie. A inteles ce se intampla abia cand usa s-a inchis in urma-i ca o capcana, iar medicul i-a spus ca doar un om bolnav psihic poate sa umble cu masca pe strada. Nu s-a impotrivit si a acceptat internarea, sperand la ajutorul unui consatean, profesor la clinica. Si acesta l-a „ajutat” - i-a pus diagnoza „schizofrenie lent progresiva, sindrom paranoidal” si i-a prescris un curs de tratament de 75 de zile. „Nu mi-au facut nicio investigatie! Doar analiza urinei!”, spune Oprea. El presupune ca masca sa a deranjat autoritatile, care fie au luat-o drept o bataie de joc, fie nu doreau sa recunoasca deschis ca exista problema poluarii mediului.

S-au razbunat sefii?

Fostii colegi de serviciu ai lui Anatol Oprea isi amintesc ca au fost surprinsi sa afle ca acesta a ajuns la ospiciu, pentru ca il stiau un om sanatos atat fizic, cat si psihic, si n-au observat sa aiba vreo deviere. „Era onest si principial, cu o gandire neordinara si spunea intotdeauna adevarul in fata, de aceea avea deseori probleme cu sefii. Asa ca acestia au scris in caracteristica ceruta de medici ca A. Oprea are un comportament neadecvat. I-au stricat omului viata”, spune Victor Moraru din Trinca, Edinet, care a lucrat cu Oprea la aceeasi intreprindere de constructii.

Nicolae Petrovici, un alt fost coleg, de asemenea crede ca Oprea „a fost facut nebun” din cauza principialitatii sale. El isi aminteste un caz cand acesta a fost penalizat cu o suma considerabila pentru ca a indraznit sa corecteze un proiect facut de mantuiala de altii. Si Gheorghe Nistor, inginer la „Apa-Canal” din Edinet, care il cunoaste pe A. Oprea din anii de studentie, crede ca diagnoza i-a fost fabricata. „A fost cel mai bun student din promotie, sef de grupa, un inginer stralucit”, spune Gh. Nistor... Dupa ce a revenit de la tratament, A. Oprea nu si-a mai putut gasi de lucru. Peste tot era refuzat pe motiv ca... e bolnav psihic.

Acum o duce greu, traieste din castiguri temporare, nu poate beneficia nici macar de pensie. Cel mai dureros insa pentru Anatol Oprea este faptul ca in oraselul natal e privit cu suspiciune, iar pe la spate aude adesea tot felul de susoteli. Primarul de Edinet, Constantin Cojocaru, ne-a declarat ca il cunoaste bine pe Anatol Oprea si ca de multe ori tine cont de sfaturile lui. Astfel, la sugestia lui Oprea au fost facute imbunatatiri ingineresti in Gradina publica, la biblioteca pentru copii etc. „N-am observat ca Anatol Oprea ar avea devieri psihice, dimpotriva, este o persoana ce da dovada de multa logica, inteligenta, coerenta”, spune Constantin Cojocaru, care insa recunoaste ca nu-l angajeaza la munca pentru ca… se afla la evidenta la psihiatrie.

Vrea sa fie reabilitat

De aproape 24 de ani, Anatol Oprea nu inceteaza sa-si caute dreptate, pentru a scapa de pecetea de „bolnav psihic”. In 1988 s-a adresat fostului psihiatru principal al RM, Mihai Hotineanu, dar fara folos. Acesta a convocat o comisie formata, in mare parte, din aceiasi medici pe care s-a plans Oprea. Deja dupa destramarea URSS, in 1992, omul a declarat greva foamei langa monumentul lui Stefan cel Mare din capitala. Dar, sustine el, a fost bagat cu forta intr-o duba si batut fara mila de politisti, apoi dus la comisariatul de politie Buiucani, fiind eliberat doar dupa interventia unor prieteni. A continuat sa scrie plangeri, sa faca demersuri, a apelat si la ajutorul deputatilor. La una dintre interpelari, la finele anilor ’90, a venit un raspuns semnat de sefa sectiei nr. 8 a Spitalului de psihiatrie, Ludmila Kunikovskaia, care afirma ca fata de A. Oprea s-a aplicat o instructiune sovietica (nr. 06-14/93, semnata de ministrul Sanatatii al fostei URSS si aprobata de procurorul URSS prin 1970).

E vorba de un document in baza caruia erau „diagnosticate” si internate cu forta in spitalele de psihiatrie persoanele incomode, cu convingeri politice „periculoase” pentru societatea sovietica. In 1991, atunci cand Moscova a recunoscut public ca in URSS psihiatria era folosita ca unealta de represalii politice, instructiunea a fost anulata. Nu si in cazul lui Anatol Oprea, se pare. Venirea la guvernare a fortelor liberal-democratice i-a dat noi sperante lui Anatol Oprea. Recent, el i-a adresat o scrisoare presedintelui interimar al RM, Mihai Ghimpu, precum si celorlalti lideri ai AIE, dar si Procuraturii Generale, insistand sa fie investigat cazul sau. Deocamdata, insa, niciun raspuns, spune dl Oprea, mentionand ca va apela la instantele de judecata si este dispus sa ajunga la CEDO.

Marturiile unui fost medic psihiatru

Faptul ca psihiatria represiva a fost aplicata si in RSSM in sustin nu doar fostii pacienti. In 1998, medicul-psihiatru Alexei Masec face dezvaluiri socante in presa de la Chisinau despre cazuri concrete din practica sa: zeci de persoane trimise la tratament psihiatric pe motive politice - oameni incomozi, care scriau plangeri, criticau puterea sovietica -, pe care el i-a externat ulterior, gasindu-i perfect sanatosi. Dupa aceste dezvaluiri, medicul a fost rugat sa demisioneze „de buna voie” de la Spitalul clinic de psihiatrie. Si-a sustinut insa afirmatiile la diferite conferinte, atat la Chisinau, cat si peste hotare, solidarizandu-se cu colegi din Romania, Rusia, Bulgaria, Franta etc., care vorbesc deschis despre fenomenul teribil ce a avut loc si in alte state din fostul lagar socialist. Alexei Masec a identificat zeci de persoane din RM care au avut de suferit de pe urma psihiatriei represive. Continua sa caute si azi posibile victime, desi, sustine el, odata cu trecerea anilor, e tot mai dificil - multi oameni au decedat sau au fost adusi la starea de dementa in urma „tratamentelor” cu medicamente psihotrope.

Masec afirma ca si la Spitalul clinic de psihiatrie din RSSM, ca si in toata URSS, erau utilizate diferite metode de tortura, inclusiv cu injectii de haloperidol, sulfazina etc., in doze ce depaseau de cateva ori norma cuvenita. Folosite fara corectori, adica fara preparate care diminueaza efectul negativ asupra organismului, acestea cauzeaza schimbari psihice grave si dureri nemaipomenite. Masec povesteste si despre modul in care erau retinuti „pacientii” politici: in toiul noptii, de catre infirmieri special selectati din randul fostilor puscariasi. Adusi cu ambulanta la psihiatrie, cei incomozi erau examinati formal de o comisie care le punea, invariabil, aceeasi diagnoza: „schizofrenie lent progresiva” sau „sindrom paranoidal” - potrivit lui Masec, un diagnostic inventat la Institutul „Serbski” din Moscova, la comanda partidului comunist, or, in tarile occidentale, in nomenclatorul bolilor psihiatrice, aceste stari nu sunt catalogate drept patologii. „Era suficient sa telefoneze un sef de la partid sau de la KGB la Spitalul de psihiatrie, pentru ca destinul omului sa fie pecetluit”, sustine Masec. Iar cadrele din domeniul psihiatriei erau promovate nu atat in functie de profesionalism, ci mai ales dupa gradul de obedienta fata de „atotputernicul” partid, astfel ca multi dintre membrii „renumitei” comisii avansau foarte repede in cariera.

(Continuarea in numarul de maine)

Alina Rusu,
Centrul de Investigatii Jurnalistice

 

 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:24

 Igor Dodon susține că consilierul său, ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu, este o persoană potrivită pentru a ocupa funcția de premier. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii Moldova in Direct de la postul public de televiziune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:21

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:16

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:13

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Blocul ACUM s-a întâlnit în ședință pentru a decide ce fac mai departe. Înainte de ședință, Andrei Năstase a adus acuzații celor din PSRM și PD, spunând că ar fi făcut alianță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:31

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului, transmite OFICIAL.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:16

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Aceștia fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă. Știți ce recomandări clasice există pentru colosul din Răsărit: не верь, не проси, не бойся - nu crede, nu cere, nu te teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:52

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

Deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot. În acest sens, Maia Sandu va prezenta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:47

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

​​Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:25

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Octavian Țîcu a încercat să blocheze tribuna Parlamentului pentru că nu i se oferă dreptul de a ține un discurs, la sfârșitul rundei de întrebări răspunsuri. Se pare că acesta a fost îndepărtat. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 Noiembrie 2019, ora: 11:32

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Deputatul independent Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), afirmă că, astăzi, clasa politică din țara noastră a picat din nou testul maturității politice, informează TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:30

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

Parlamentul R. Moldova se întrunește, astăzi de la ora 10:00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:23

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, sugerează că formațiunea din care face parte ar putea susține Guvernul Maiei Sandu, doar că așteaptă un semnal în acest sens din partea celor din Blocul ACUM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:18

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din Partidul Democrat nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură sau nu. Aceștia au declarat că vor lua o decizie după discursul prim-ministrei din sala de plen. În același timp, democrații au negat faptul că sunt două tabere în cadrul PD-ului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 10:11

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

Susținătorii Blocului ACUM se adună în fața Parlamentului, în contextul în care deputații se întrunesc la ora 10:00 în ședință în cadrul căreia urmează să se decidă soarta Guvernului Sandu, după ce PSRM a depus o moțiune de cenzură în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preţ preşedintele Republicii Moldova” şi din acest motiv intenţionat a provocat criza politică de la Chişinău, prin anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:24

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Guvernul Sandu va fi demis dacă până mâine premierul nu-și va retrage proiectul de asumare de răspundere privind modificările la Legea Procuraturii, susține deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:16

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres. Anunţul vine după o convorbire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

România este gata să ofere un credit de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar aceasta poate fi obținut doar de actualul Guvern, a anunțat prim-ministru Maia Sandu, azi seara, în cadrul unei Ediții Speciale de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:30

Sandu îl ACUZĂ pe Dodon: Promite protecție judecătorilor și procurorilor CORUPȚI

Partidul Socialiștilor ar fi gata să formeze o alianță cu Partidul Democrat, iar Igor Dodon ar fi purtat discuții mai demult la acest subiect cu deputații democrați, susține Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 07:22

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Ion Ceban și-a început activitatea la primăria Chișinău. Noul edil a intrat azi pentru prima dată în calitate de primar, în instituția municipalității. Angajații l-au felicitat și i-au urat succese.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)