Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:55
Abonamente

Actualitate 24 Februarie 2010, ora 16:16

Victimele psihiatriei represive cer sa fie reabilitate (2)

Marime Font
Imagini: 4

(Continuare din numarul trecut)

Am incercat sa discutam la aceasta tema cu mai multe persoane de la Spitalul clinic republican de psihiatrie (celebrul „Costiujeni” din or. Codru, mun. Chisinau, „botezat” astfel de popor dupa strada pe care se afla). Toti neaga ca ar fi tratat vreodata oameni sanatosi. Actualul psihiatru principal al RM, Anatol Nacu, refuza sa comenteze cazurile de abuz in psihiatrie, mentionand ca n-a auzit vreodata sa fi fost internati silit oameni sanatosi.

Oficial: niciun pacient „politic”

Directorul adjunct al spitalului, Ion Catrinici, care lucreaza aici de 38 de ani, afirma acelasi lucru. Mai mult, potrivit lui, persoanele care sustin ca au fost internate cu forta pe motive politice sufera de maladii psihice, care se manifesta prin faptul ca se considera victime ale psihiatriei. Astazi e greu de spus care au fost proportiile psihiatriei represive in RSSM. Nu se stie exact numarul si numele tuturor persoanelor trecute prin malaxorul psihiatric al fostului regim. Unii fosti angajati ai Spitalului de psihiatrie sustin ca cei implicati in aceasta practica rusinoasa au avut grija sa stearga urmele, astfel ca dosarele medicale compromitatoare au fost distruse in mod premeditat. La interpelarile judecatorilor si avocatilor in privinta unor fosti pacienti, institutia raspunde ca acestia nici n-au fost internati vreodata, iar versiunea oficiala a disparitiei arhivei spitalului e ca s-a pierdut in urma unei inundatii. Totusi, unele victime - fostii profesori de la Politehnica Chisinau, Mihai Andronic si Vasile Munteanu, gasind martori ai detinerii lor fortate la psihiatrie, au reusit sa se reabiliteze prin procese de judecata, acum zece ani.

Tratati de ideile antisovietice

M. Andronic si V. Munteanu nu s-au luat de piept cu sistemul, dimpotriva, se considerau comunisti devotati. Le-a jucat insa festa „fierbinteala” patriotica. Inspirati de dezghetul hrusciovist, ei s-au pus pe criticat unele fenomene negative (incompetenta cadrelor de conducere, bunaoara). Astfel, in urma denuntului unui coleg, V. Munteanu a fost luat de acasa cu ambulanta de o echipa de medici si securisti. I-au facut perchezitie, dar nu au gasit materiale compromitatoare si nu i-au intocmit dosar penal, ci l-au trimis la tratament psihiatric pentru 75 de zile. Torturat cu supradoze de psihotrope, slabise intr-atat incat semana cu un detinut al unui lagar de concentrare, nu se putea misca, isi pierduse partial vederea. Isi aminteste replica sefului de sectie (un medic care detine si azi o functie importanta la Spitalul de psihiatrie!), cand l-a rugat intr-o zi sa-l lase sa plece acasa: „Ia budu leciti tebea ot togo cito ti ne liubisi sovetskuiu vlasti”... V. Munteanu a fost eliberat dupa ce s-a „dezis” de ideile sale. Renuntarea era singura scapare pentru „pacientii politici”, spune Alexandru Podrabinek, autorul cartii „Karatelinaia psihiatria”, mentionand ca cei care refuzau sa recunoasca faptul ca s-au vindecat de „ideile lor bolnave” riscau sa ramana pentru multi ani in spitale-inchisori.

Si lui Mihai Andronic au incercat sa-i fabrice un dosar, invinuindu-l ca ar impartasi ideile antisovietice ale unui coleg, Alexandru Soltoianu, al carui proces a fost unul de rasunet in anii ’70. Fiindca a refuzat sa depuna marturii false impotriva lui Soltoianu, a inceput sa fie persecutat la serviciu, apoi a fost obligat sa scrie cerere de iesire din PCUS, dupa care a fost dat afara de la Politehnica. Ulterior, nu s-a mai putut angaja decat muncitor de rand. Convins ca tot ce i s-a intamplat este o greseala a sistemului, Andronic crede ca acesta are nevoie de asanare. Din care cauza i-a si trimis conducatorului Sovietului Suprem de atunci o scrisoare cu propunerea de a forma un partid comunist de opozitie, pentru o concurenta „frateasca si onesta in Soviete”. In anii ’70 insa aceste cuvinte sunau a blasfemie. Anume dupa aceasta scrisoare, M. Andronic a fost invitat la clinica de neurologie, fiind luat cu masina chiar de la serviciu, dupa care a fost dus cu forta la Spitalul de psihiatrie. Anterior, seful sau fusese obligat sa semneze o scrisoare calomnioasa la adresa lui... A fost reabilitat in 1997, de catre Judecatoria sectorului Botanica. Ceva mai devreme, cand ceruse un certificat care sa confirme ca a fost internat timp de patru luni (necesar la calcularea pensiei), administratia spitalului a raspuns ca la ei nu a figurat niciodata un astfel de pacient. La proces, insa, una dintre doctorite, o femeie in etate, a recunoscut ca M. Andronic a fost pacientul ei...

Gheorghe David, castigator la CEDO... post-mortem

Dovada a atrocitatilor fostului regim este si cazul cunoscutului disident Gheorghe David, un inginer stralucit, care a suportat suferintele inchisorii psihiatrice din Dnepropetrovsk (Ucraina) si ale carui marturii cutremuratoare au fost publicate in revista „Basarabia” (1990, nr. 8). Dupa revenirea in RSSM, medicul Alexei Masec ii pune diagnosticul „absolut sanatos”. Pentru ca instantele nationale refuza sa-l reabiliteze, adica sa-l recunoasca drept victima a psihiatriei politice, Gheorghe David apeleaza la CEDO, care ii da castig de cauza. Cu regret, a decedat cu cateva luni inainte de a afla despre aceasta victorie. Nepoata lui Gheorghe David - Ana Glib din Pepeni, Sangerei - isi aminteste ca unchiul sau era un adevarat patriot si „isi punea din tinerete multe intrebari”. Scria adeseori scrisori la Moscova, dadea interviuri la „Europa Libera” si ziarele occidentale, in care vorbea deschis despre apartenenta etnica a basarabenilor, despre ocuparea Basarabiei de catre URSS etc. Mai multe personalitati care l-au cunoscut si chiar i-au fost prieteni afirma ca David era in deplinatatea facultatilor sale mintale. A fost declarat bolnav psihic dupa ce i-a trimis o scrisoare lui Mihail Gorbaciov, in care vorbea despre identitatea nationala si grafia latina si critica introducerea trupelor sovietice in Afganistan. Anume acest ultim moment nu i l-a putut ierta KGB. O copie a scrisorii a ajuns ulterior la „Europa Libera”. Dupa asta Gh. David a fost adus din Dnepropetrosk la Spitalul de la Codru. A iesit din clinica doar dupa ce la una din adunarile nationale regretatul Gheorghe Ghimpu a cerut sa fie eliberat. Dupa aceea, Gheorghe David a reusit sa mai faca doua inventii si a predat la Universitatea Tehnica pana la sfarsitul vietii.

Internata pentru ca si-a revendicat proprietatea

O alta victima a fostului regim, despre care isi aminteste medicul A. Masec, a fost Fevronia Navranciuc. Aceasta, revenind din Siberia, a avut indrazneala sa ceara de la organele Puterii sa-i inapoieze casa confiscata sau sa-i dea alta, caci nu avea unde locui. Femeia a fost luata din sediul raional al partidului si dusa direct la Spitalul de psihiatrie, unde s-a aflat pana la sfarsitul vietii. Cu doi ani in urma, cand am incercat sa aflam ceva despre destinul ei, la biroul de informatii al spitalului ni s-a spus ca o astfel de persoana nu figureaza in listele de fosti pacienti. A. Masec isi aminteste si de Pelagheia Smirnova, o femeie simpla din Straseni, care a stat zece ani in spitalul cu regim inchis din Kazan (una dintre cele mai cunoscute inchisori psihiatrice din URSS) pentru ca i-a scris o scrisoare lui Nikita Hrusciov, in care se plangea de cozile imense dupa paine. Dupa externare, doctorul Masec i-a pus diagnosticul „sanatoasa”, ca si multor altor pacienti politici ce nimereau in cabinetul sau.

In atentia comisiei

Precum mentioneaza mai multi specialisti, inclusiv psihiatrul roman Ioan Popa, autorul volumului „Cartea alba a psihiatriei romanesti”, fenomenul psihiatriei politice trebuie elucidat pana la capat, deoarece exista pericolul sa recidiveze. In presa au fost semnalate cazuri de folosire a psihiatriei ca arma politica si in perioada de dupa caderea regimului comunist. Juristii vorbesc ca si astazi sunt cazuri de folosire abuziva a psihiatriei, diagnoza „bolnav psihic” fiind aplicata unor persoane pentru a le deposeda de bunuri.

Presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, caruia i-am solicitat opinia, spune ca, formal, victimele psihiatriei represive au fost reabilitate prin Legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice, adoptata de Parlament in 1992. Dl Ghimpu afirma insa ca aceasta fila dureroasa a istoriei va fi si in atentia Comisiei pentru studierea regimului comunist, creata recent, indemnandu-i pe cei care au avut de suferit sa se adreseze comisiei. Istoricul Igor Casu, vicepresedintele comisiei, a mentionat, in acest sens, ca vor fi cercetate arhivele securitatii, pentru a stabili in ce masura s-a folosit psihiatria ca metoda de represiune pe teritoriul republicii noastre. Istoricul Anatol Petrencu de asemenea nu are dubii ca psihiatria a fost folosita pe larg ca unealta de represalii in fosta URSS, inclusiv in fosta RSSM, si considera ca medicii ar trebui sa recunoasca acest fapt si, prin aceasta, sa repare greselile si crimele pe care le-au comis fata de persoanele nevinovate.

In prezent medicul A. Masec lucreaza la intocmirea asa-numitei „carti albe a victimelor psihiatriei politice”, similare celor publicate in alte tari din fostul lagar socialist, si ii roaga pe toti cei care au avut de suferit sa-l contacteze. Fostii „pacienti” politici isi doresc sa le fie reabilitat bunul nume si sa li se ofere despagubiri materiale pentru anii pierduti in inchisori psihiatrice si cei in care nu s-au putut angaja in campul muncii din cauza discriminarii.

Alina Rusu
Centrul de Investigatii Jurnalistice

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)