Astăzi 16 Iunie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 20:17
Abonamente

Interviu 26 Iulie 2014, ora 07:53

Victor Avram: „Suntem indignaţi că guvernul nu ia decizii mai tranşante ca răspuns la embargoul Rusiei”

Marime Font

În condițiile în care producătorii agricoli și exportatorii sunt cei mai afectați de către embargoul impus de Rusia, vorbim cu Victor Avram, ex-președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe și membrul Consiliului de Administrație „MoldovaFruct”, care ne arată cum stau lucrurile, de fapt, care ar fi soluțiile în această situație critică și ce au făcut sau, dimpotrivă, n-au făcut autoritățile noastre pentru a proteja agricultorii moldoveni.  

- Domnule Victor Avram, ceea ce a făcut Rusia este o pedeapsă economică pentru semnarea Acordului de Asociere între R. Moldova și UE, o spun experții, și că se știa despre avertismentele care veneau din partea Moscovei. De ce, totuși, R. Moldova a fost luată prin surprindere?

- Ruşii ne-au preîntâmpinat de mai mulţi ani şi nu a fost o surpriză pentru noi. Greşeala noastră cea mare este că nu ne-am pregătit îndeajuns ca să facem faţă tuturor problemelor pe care acum le înfruntăm. Deci, asta este o greşeală pe care trebuie să ne-o asumăm. Şi acum, când producătorul agricol este într-o situaţie destul de complicată, noi nu putem să-i oferim o alternativă. Producătorul nu este vinovat cu nimic în cazul de faţă. Trebuia ca problema să fie pusă în discuţie la nivel de stat, să fie analizate toate soluțiile în caz de embargo şi de lucrat intens spre alte pieţe. Nu numai lucrat la nivel diplomatic, dar la nivel practic, pentru a crea infrastructura necesară. Ca să intrăm pe piaţă europeană, nu avem nevoie doar de discuții cu Germania, Italia, Franţa, ci trebuie să le oferim calitatea corespunzătoare acestor ţări. Şi acum suntem în situaţia în care nu suntem pregătiți să le oferim calitatea respectivă, iar Rusia a interzis importul. Respectiv, anul acesta vom avea pierderi considerabile în domeniul agricol.


- Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov menţiona de pierderi de cel puţin 150 mln. de dolari…
- Mă tem să nu fie mai mult de atât. De fapt, suma nu este atât de mare la nivel de stat. Cel mai important este că va fi afectat ţăranul şi pătura cea mai slabă a societăţii – producătorul agricol. Şi vor pierde bani, pe care, ulterior, ar trebui să-i împrumute din altă parte ca să-i returneze.

- Când spuneaţi că e greşeala noastră, la cine anume vă refereaţi?
- Statul.

„Ruşii nu au făcut diplomaţie cu Moldova”

- Dar producătorii nu trebuiau să se pregătească din timp pentru posibilele acțiuni ale Rusiei după semnarea și ratificarea Acordului?
- Da, Rusia ne avertiza că vom suferi din punct de vedere economic, că ne va arăta cine suntem noi și ce înseamnă Rusia, că o să ne facă probleme economice. Ei ne-au spus-o direct, nu pe ocolite. Ruşii nu au făcut diplomaţie cu Moldova, iar noi pur şi simplu trebuia să luăm măsuri la timpul potrivit. Am luat măsuri, dar prea puţine. Am luat ca pe o glumă situaţia asta – că poate ruşii nu vor face embargo, că poate vom rămâne prieteni. Era clar că, odată cu semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere, avem altă strategie a ţării, și anume, orientarea către Uniunea Europeană și, implicit, ţările civilizate. Rusia are alte strategii şi cei care nu le susţin sunt pedepsiţi.

- Și ce facem dacă producătorul simplu nu s-a informat despre ce poate urma sau a făcut-o, dar nu până la capăt?
- Statul trebuie să-l informeze, să îi explice că, uite, vectorul țării noastre s-a schimbat – cel european. Pentru că producătorii moldoveni sunt înţelegători şi susţin integrarea europeană, valorile europene. Doar că statul trebuie să acorde o atenţie mai deosebită acestei ramuri care este prioritară pentru ţara noastră. Noi încă ne hrănim cu pământul. Nu va fi sfârşitul lumii, important să nu fie mai rău. Și, repet, că deși pierderile acestea nu sunt atât de mari ca noi să intrăm în panică şi să facem greve naționale, va fi o perioadă complicată.

- Domnul Bumacov a menționat că, în timp ce producătorii noştri nu sunt pregătiţi să exporte în UE, „MoldovaFruct” a reușit să asigure montarea a 12-14 instalații de sortare și ambalare și nu va fi afectată atât de mult de acest embargo. E adevărat?
- Adevărat, dar ele urmează să fie instalate la sfârşitul sezonului, căci abia au fost cumpărate și nu funcţionează. Anul viitor va fi mai puţin dureros, însă anul acesta producătorii agricoli au fost luați prin surprindere. Şi asta pentru că producătorul gândeşte foarte simplu: că statul poate va găsi cumva numitor comun cu Rusia şi problema se va rezolva de la sine. Şi acum e o situaţie destul de complicată. Tare mă tem că vor rămâne şi plantaţii nerecoltate.

- Dar şi un surplus de produse agricole pe piaţa internă, nu?
- Anul acesta vor fi cele mai ieftine preţuri care poate exista în lume. Iar producătorul rămâne cu pierderi considerabile, pentru că sunt preţuri mari la combustibil, la chimicale, care sunt foarte scumpe.

- În calitate de ex-președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „MoldovaFruct”, cum aţi vedea dvs. soluţia?
- Chiar în această săptămână am avut o întâlnire cu toţi producătorii şi exportatori şi cu prim-ministrul, care ne-a spus că se caută soluţii. Prima soluție va fi asigurarea că cei 19,5 milioane de lei vor fi îndreptaţi spre compensarea pierderilor cauzate de embargo. Însă eu consider că 19, 5 milioane mai bine să nu le dea, pentru că va fi o zarvă între producătorii agricoli. E prea puţin dacă e să împarţi la fiecare. De asemenea, prim-ministrul va avea întâlniri cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, care a promis că ne va ajuta prin Comisia Europeană. Sunt preconizate nişte sume considerabile deja. Se discută şi cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, care şi ei ne vor ajuta să diminuăm consecinţele embargoului impus de Rusia.

- Ce se va întâmpla în cazul în care vor fi introduse taxele vamale la produsele moldovenești?
- E cel mai mic rău pe care îl putea face Rusia. Noi ne aşteptam la acest lucru. Civilizat ar fi ca în cazul în care noi am ales altă strategie de dezvoltare a ţării să ne pună taxe care să apere piaţa locală. Dar iarăși, aceasta este decizia unilaterală a Rusiei, ca răspuns la semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE.

- La modul practic, cum pot fi atenuate consecinţele?
- Trebuie de găsit bani pentru subvenţii pentru a diminua pierderile producătorilor care le au din cauza embargoului. Minimum 2 lei per kg trebuie să-i fie oferit ţăranului ca să poată supravieţui din această situaţie. Asociațiile discută acum la nivel de minister, pentru a implementa un mecanism corect şi transparent, fără acte de corupţie.

- Experții afirmă că doar 10 sau 20% dintre producătorii noștri pot reorienta exporturile lor spre alte piețe.
- Orientarea spre alte pieţe nu va fi simplă. Noi avem nevoie de infrastructură modernă, acceptată de cerinţele şi standardele UE ca să putem livra marfa pe piaţa europeană. Apoi, infrastructura necesită sume considerabile pentru investiţii. Şi chiar am discutat în această săptămână că anul viitor vor fi dublate subvenţiile în domeniul agriculturii, se prevede un miliard de lei, şi anume, pentru post-recoltare, care este cel mai important. Avem 15 case de asamblare, dar nu sunt în funcţiune. Vor fi la sfârşitul sezonului, prin lunile octombrie-decembrie. La momentul actual, doar 3-4 sunt în funcţiune, dar sunt de capacitate mică.

- Unii producători agricoli au amenințat că vor ieşi cu recolta în PMAN…
- Dar ce va rezolva acest lucru? Problema nu se va soluționa prin aruncarea cu roşii şi mere în uşa guvernului. Sunt necesare discuţii şi acţiuni concrete. De patru ani se vorbește de un Centru agroalimentar în Chişinău. Dacă în acest moment era pus în funcţie acest centru, 50 la sută din problemă era rezolvată, însă patru ani nu s-a făcut nimic. Este alocat teren, este infrastructură, trebuia de început construcţia şi acum nu aveam să suferim atât de mult.

- Cum a apărut ideea acestui Centru Agroalimentar?
- Ideea unui asemenea centru a apărut în 2007 la „MoldovaFruct” şi am lucrat trei ani la proiect, am luat bani de la toate fondurile care au existat în acea perioadă ca să organizăm deplasări la faţa locului, în special în ţări din Occident. Nu puteam implementa un proiect de anvergură fără un studiu amănunţit. Şi am fost în Italia la trei centre agroalimentare, dar și în Germania, în Ungaria, Polonia, România şi am văzut cum funcţionează. Ce se întâmplă la noi acum? Nu avem nici piaţă locală civilizată, nici piaţă externă de desfacere. Piaţa locală va fi sălbatică și toţi producătorii vor arunca fructele şi legumele în Bâc. În timp ce acest centru, pe un teren de 33 de ha, ar fi fost o oportunitate uriaşă. Ca să mă înțelegeți, de când au început discuţiile la noi despre centru , în Ucraina s-au construit patru. Și noi am avut primii ideea…

- Ar trebui să răspundă R. Moldova la embargoul impus de Rusia, eventual printr-o interdicție la produsele ruseşti?
- Din punctul meu de vedere, trebuie să le răspundem și noi. Prea mult am acceptat să nu reacționăm, iar acum ar fi momentul. Noi nu putem pune embargo la producţia agricolă rusească, pentru că nu o importăm. Însă putem pune la tehnica rusească, care nu corespunde calităţii şi standardelor UE și sunt de o calitate foarte joasă faţă de cele germane, franceze, italiene, olandeze. Da, când veţi face „Mercedesuri” ca în Germania, atunci le vom cumpăra. Cum ne fac ei cu producţia agricolă. Că ei nouă aşa ne zic: „Vindeţi-vă merele voastre în Germania”. Atunci vindeţi-vă şi voi Kamaz-urile voastre în Germania, de ce le vindeţi în Moldova? Noi suntem foarte indignaţi că guvernul nu ia nişte decizii mai tranşante ca răspuns la embargoul Rusiei.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 20:17

Înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear de la Kîștîm! Cum au reușit autoritățile comuniste să-l țină ascuns zeci de ani, deși au murit sute de oameni din cauza radiațiilor

Înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear de la Kîștîm! Cum au reușit autoritățile comuniste să-l țină ascuns zeci de ani, deși au murit sute de oameni din cauza radiațiilor

Cernobîl, serialul produs și difuzat de HBO, a înregistrat cea mai mare notă din istorie pe platforma de filme IMDB, depășind astfel și documentarul Planet Earth II (9.5) și celebrul serial Game of Thrones (9.4). Totuși, înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 16 Iunie 2019, ora: 20:04 de Pavel Păduraru

INVESTIGAȚIE /// AFACEREA GRAD sau legătura ascunsă dintre frații Dodon și deputatul Radu Mudreac

INVESTIGAȚIE /// AFACEREA GRAD sau legătura ascunsă dintre frații Dodon și deputatul Radu Mudreac Din editia print

Nici o instituție de control nu a catadicsit să verifice proveniența banilor din care parlamentarul socialist Radu Mudreac și-ar fi ridicat un centru comercial în inima Capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 20:00

 Fostul premier al R. Moldova, Iurie Leancă afirmă că deciziile Curţii Constituţionale ar fi „adus ţara în pragul unui război civil”. După CC şi-a anulat deciziile pronunţate în perioada 7-9 iunie, care au condus la crearea unui blocaj politic şi juridic,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 19:41

 Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, un mesaj de felicitare, în numele Guvernului României, pentru preluarea mandatului de prim-ministru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 15:50

13 persoane au ajuns la spitalul din Soroca după ce s-au intoxicat ieri la o masă de pomenire. Informaţia a fost confirmată de medicul epidemiolog de la spitalul raional, Vladimir Guţu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 15:36

Argentina și Uruguay au rămas COMPLET fără ENERGIE ELECTRICĂ! Sunt afectate și părți din Brazilia și Paraguay

Argentina și Uruguay au rămas COMPLET fără ENERGIE ELECTRICĂ! Sunt afectate și părți din Brazilia și Paraguay

Argentina și Uruguayul sunt afectate în totalitate de o pană de curent masivă, de duminică dimineața, au anunțat pe Twitter companiile de distribuție energetică din cele două țări, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 14:09

ULTIMA ORĂ /// Liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi a fost REȚINUT la vamă

ULTIMA ORĂ /// Liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi a fost REȚINUT la vamă

Liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, a fost reţinut de oamenii legii la vama Sculeni. Informaţia a fost confrmată de către procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimelor Organizate şi Cauze Speciale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 12:29

Argentina lui Messi, „făcută praf" în presa internațională, după 0-2 cu Columbia, la Copa America

Argentina lui Messi, „făcută praf" în presa internațională, după 0-2 cu Columbia, la Copa America

Înfrângerea Argentinei în fața Columbiei, 0-2, chiar la debutul din Copa America a fost tratată pe larg în presa din America de Sud și nu numai.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 11:04

PROGNOZA METEO /// CANICULĂ - Maximele vor atinge 34 de grade

PROGNOZA METEO /// CANICULĂ - Maximele vor atinge 34 de grade

Astăzi, cerul va fi variabil. La Briceni şi Soroca termometrele vor indica 29 de grade Celsius, la Bălţi se vor înregistra 30, iar la Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol şi Leova se anunţă 32 de grade, la Comrat vor fi 33, iar la Cahul maxima va ajunge la 34 de grade Celsius. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 11:02

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță desfășurarea licitațiilor de privatizare a 36 de bunuri proprietate publică. Licitațiile vor avea loc la 2 iulie curent, iar cererile la concursurile comerciale vor fi acceptate până la 18 iulie, informează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 10:50

Jaf în stil mare: Al treilea cel mai bogat om din lume, „uşurat“ de 40 de milioane de dolari. Ce şi-au cumpărat hoţii

Jaf în stil mare: Al treilea cel mai bogat om din lume, „uşurat“ de 40 de milioane de dolari. Ce şi-au cumpărat hoţii

Warren Buffett, al treila cel mai bogat om din lume conform ultimelor statistici, a fost jefuit în stil mare, fiind convins să investească 40 de milioane de dolari într-o afacere care nu există.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 10:02

Virgil Pâslariuc Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iunie 2019, ora: 09:43

10 cărţi pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viaţă

10 cărţi pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viaţă

Fie că sunt citite acasă, în timp ce te relaxezi în fotoliul preferat, fie că preferi să le răsfoieşti în mijloacele de transport în comun, în drum spre serviciu, cărţile ar trebui să aibă un rol important în viaţa fiecăruia dintre noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 09:38

Donald Trump, atac la primarul Londrei: Sadiq Khan este o rușine națională

Donald Trump, atac la primarul Londrei: Sadiq Khan este o rușine națională

Preşedintele american Donald Trump l-a criticat din nou sâmbătă pe primarul Londrei, Sadiq Khan, afirmând că acesta este "un dezastru" şi că ar trebui să demisioneze urgent, după ce doi tineri au fost ucişi şi alţi trei bărbaţi au fost răniţi la Londra vineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 16 Iunie 2019, ora: 09:26

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 09:25

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

În ultimii ani, interesul pentru folosirea substanţelor halucinogene pentru tratarea depresiilor a crescut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:45

Cel mai de temut instrument al lui Stalin împotriva propriului popor. Cum a făcut milioane de victime

Cel mai de temut instrument al lui Stalin împotriva propriului popor. Cum a făcut milioane de victime

Cea mai cumplită armă a lui Stalin îndreptată împotriva inamicilor politici a fost poliţia secretă rusească. Cu ajutorul ei, liderul sovietic a fost capabil să-şi îndepărteze şi compromită toţi opozanţii, să ţină în frâu populaţia, să semene teroare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:42

Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Republica Moldova

Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Republica Moldova

Alianța PSRM-ACUM și criza constituțională din ultima săptămână în Republica Moldova este rezultatul cârdășiei dintre Germania și Federația Rusă, o reeditare a Pactului Ribbentrop-Molotov, care a aruncat Basarabia în sfera de influență a URSS. Este părerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:39

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după un cutremur de 7,4

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după un cutremur de 7,4

Protecţia civilă neozeelandeză a emis duminică o alertă de tsunami după un seism de 7,4 grade înregistrat în cursul dimineţii în Oceanul Pacific în apropiere de insulele Kermadec.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:34

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 IUNIE 2019. BALANȚELE POT AFLA SECRETE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 IUNIE 2019. BALANȚELE POT AFLA SECRETE

Horoscopul zilei de 16 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 05:15

Șase participanți la luptele pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din anul 1992 au participat, în orașul Vălenii de Munte, județul Prahova, România, la solemnităţile dedicate Zilei Eroilor, care este consemnată anual peste Prut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iunie 2019, ora: 03:12

Cel de-Al Doilea Război Balcanic a avut loc în 1913 între Bulgaria pe de o parte şi Grecia şi Serbia pe cealaltă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 00:09

Crimele comunismului /// Atacuri bolşevice asupra Basarabiei după 1918

Crimele comunismului /// Atacuri bolşevice asupra Basarabiei după 1918 Din editia print

Între 5 şi 7 octombrie 1921, o bandă de bolşevici din stânga Nistrului, formată din 36 de indivizi, a organizat un atac banditesc asupra unor localităţi din sudul Basarabiei. Insurecţia s-a soldat cu omorârea a doi cetăţeni şi trei militari români şi zece...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Iunie 2019, ora: 15:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)