Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2018
Abonamente

Interviu 26 Iulie 2014, ora 07:53

Victor Avram: „Suntem indignaţi că guvernul nu ia decizii mai tranşante ca răspuns la embargoul Rusiei”

Marime Font

În condițiile în care producătorii agricoli și exportatorii sunt cei mai afectați de către embargoul impus de Rusia, vorbim cu Victor Avram, ex-președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe și membrul Consiliului de Administrație „MoldovaFruct”, care ne arată cum stau lucrurile, de fapt, care ar fi soluțiile în această situație critică și ce au făcut sau, dimpotrivă, n-au făcut autoritățile noastre pentru a proteja agricultorii moldoveni.  

- Domnule Victor Avram, ceea ce a făcut Rusia este o pedeapsă economică pentru semnarea Acordului de Asociere între R. Moldova și UE, o spun experții, și că se știa despre avertismentele care veneau din partea Moscovei. De ce, totuși, R. Moldova a fost luată prin surprindere?

- Ruşii ne-au preîntâmpinat de mai mulţi ani şi nu a fost o surpriză pentru noi. Greşeala noastră cea mare este că nu ne-am pregătit îndeajuns ca să facem faţă tuturor problemelor pe care acum le înfruntăm. Deci, asta este o greşeală pe care trebuie să ne-o asumăm. Şi acum, când producătorul agricol este într-o situaţie destul de complicată, noi nu putem să-i oferim o alternativă. Producătorul nu este vinovat cu nimic în cazul de faţă. Trebuia ca problema să fie pusă în discuţie la nivel de stat, să fie analizate toate soluțiile în caz de embargo şi de lucrat intens spre alte pieţe. Nu numai lucrat la nivel diplomatic, dar la nivel practic, pentru a crea infrastructura necesară. Ca să intrăm pe piaţă europeană, nu avem nevoie doar de discuții cu Germania, Italia, Franţa, ci trebuie să le oferim calitatea corespunzătoare acestor ţări. Şi acum suntem în situaţia în care nu suntem pregătiți să le oferim calitatea respectivă, iar Rusia a interzis importul. Respectiv, anul acesta vom avea pierderi considerabile în domeniul agricol.


- Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov menţiona de pierderi de cel puţin 150 mln. de dolari…
- Mă tem să nu fie mai mult de atât. De fapt, suma nu este atât de mare la nivel de stat. Cel mai important este că va fi afectat ţăranul şi pătura cea mai slabă a societăţii – producătorul agricol. Şi vor pierde bani, pe care, ulterior, ar trebui să-i împrumute din altă parte ca să-i returneze.

- Când spuneaţi că e greşeala noastră, la cine anume vă refereaţi?
- Statul.

„Ruşii nu au făcut diplomaţie cu Moldova”

- Dar producătorii nu trebuiau să se pregătească din timp pentru posibilele acțiuni ale Rusiei după semnarea și ratificarea Acordului?
- Da, Rusia ne avertiza că vom suferi din punct de vedere economic, că ne va arăta cine suntem noi și ce înseamnă Rusia, că o să ne facă probleme economice. Ei ne-au spus-o direct, nu pe ocolite. Ruşii nu au făcut diplomaţie cu Moldova, iar noi pur şi simplu trebuia să luăm măsuri la timpul potrivit. Am luat măsuri, dar prea puţine. Am luat ca pe o glumă situaţia asta – că poate ruşii nu vor face embargo, că poate vom rămâne prieteni. Era clar că, odată cu semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere, avem altă strategie a ţării, și anume, orientarea către Uniunea Europeană și, implicit, ţările civilizate. Rusia are alte strategii şi cei care nu le susţin sunt pedepsiţi.

- Și ce facem dacă producătorul simplu nu s-a informat despre ce poate urma sau a făcut-o, dar nu până la capăt?
- Statul trebuie să-l informeze, să îi explice că, uite, vectorul țării noastre s-a schimbat – cel european. Pentru că producătorii moldoveni sunt înţelegători şi susţin integrarea europeană, valorile europene. Doar că statul trebuie să acorde o atenţie mai deosebită acestei ramuri care este prioritară pentru ţara noastră. Noi încă ne hrănim cu pământul. Nu va fi sfârşitul lumii, important să nu fie mai rău. Și, repet, că deși pierderile acestea nu sunt atât de mari ca noi să intrăm în panică şi să facem greve naționale, va fi o perioadă complicată.

- Domnul Bumacov a menționat că, în timp ce producătorii noştri nu sunt pregătiţi să exporte în UE, „MoldovaFruct” a reușit să asigure montarea a 12-14 instalații de sortare și ambalare și nu va fi afectată atât de mult de acest embargo. E adevărat?
- Adevărat, dar ele urmează să fie instalate la sfârşitul sezonului, căci abia au fost cumpărate și nu funcţionează. Anul viitor va fi mai puţin dureros, însă anul acesta producătorii agricoli au fost luați prin surprindere. Şi asta pentru că producătorul gândeşte foarte simplu: că statul poate va găsi cumva numitor comun cu Rusia şi problema se va rezolva de la sine. Şi acum e o situaţie destul de complicată. Tare mă tem că vor rămâne şi plantaţii nerecoltate.

- Dar şi un surplus de produse agricole pe piaţa internă, nu?
- Anul acesta vor fi cele mai ieftine preţuri care poate exista în lume. Iar producătorul rămâne cu pierderi considerabile, pentru că sunt preţuri mari la combustibil, la chimicale, care sunt foarte scumpe.

- În calitate de ex-președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „MoldovaFruct”, cum aţi vedea dvs. soluţia?
- Chiar în această săptămână am avut o întâlnire cu toţi producătorii şi exportatori şi cu prim-ministrul, care ne-a spus că se caută soluţii. Prima soluție va fi asigurarea că cei 19,5 milioane de lei vor fi îndreptaţi spre compensarea pierderilor cauzate de embargo. Însă eu consider că 19, 5 milioane mai bine să nu le dea, pentru că va fi o zarvă între producătorii agricoli. E prea puţin dacă e să împarţi la fiecare. De asemenea, prim-ministrul va avea întâlniri cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, care a promis că ne va ajuta prin Comisia Europeană. Sunt preconizate nişte sume considerabile deja. Se discută şi cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, care şi ei ne vor ajuta să diminuăm consecinţele embargoului impus de Rusia.

- Ce se va întâmpla în cazul în care vor fi introduse taxele vamale la produsele moldovenești?
- E cel mai mic rău pe care îl putea face Rusia. Noi ne aşteptam la acest lucru. Civilizat ar fi ca în cazul în care noi am ales altă strategie de dezvoltare a ţării să ne pună taxe care să apere piaţa locală. Dar iarăși, aceasta este decizia unilaterală a Rusiei, ca răspuns la semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE.

- La modul practic, cum pot fi atenuate consecinţele?
- Trebuie de găsit bani pentru subvenţii pentru a diminua pierderile producătorilor care le au din cauza embargoului. Minimum 2 lei per kg trebuie să-i fie oferit ţăranului ca să poată supravieţui din această situaţie. Asociațiile discută acum la nivel de minister, pentru a implementa un mecanism corect şi transparent, fără acte de corupţie.

- Experții afirmă că doar 10 sau 20% dintre producătorii noștri pot reorienta exporturile lor spre alte piețe.
- Orientarea spre alte pieţe nu va fi simplă. Noi avem nevoie de infrastructură modernă, acceptată de cerinţele şi standardele UE ca să putem livra marfa pe piaţa europeană. Apoi, infrastructura necesită sume considerabile pentru investiţii. Şi chiar am discutat în această săptămână că anul viitor vor fi dublate subvenţiile în domeniul agriculturii, se prevede un miliard de lei, şi anume, pentru post-recoltare, care este cel mai important. Avem 15 case de asamblare, dar nu sunt în funcţiune. Vor fi la sfârşitul sezonului, prin lunile octombrie-decembrie. La momentul actual, doar 3-4 sunt în funcţiune, dar sunt de capacitate mică.

- Unii producători agricoli au amenințat că vor ieşi cu recolta în PMAN…
- Dar ce va rezolva acest lucru? Problema nu se va soluționa prin aruncarea cu roşii şi mere în uşa guvernului. Sunt necesare discuţii şi acţiuni concrete. De patru ani se vorbește de un Centru agroalimentar în Chişinău. Dacă în acest moment era pus în funcţie acest centru, 50 la sută din problemă era rezolvată, însă patru ani nu s-a făcut nimic. Este alocat teren, este infrastructură, trebuia de început construcţia şi acum nu aveam să suferim atât de mult.

- Cum a apărut ideea acestui Centru Agroalimentar?
- Ideea unui asemenea centru a apărut în 2007 la „MoldovaFruct” şi am lucrat trei ani la proiect, am luat bani de la toate fondurile care au existat în acea perioadă ca să organizăm deplasări la faţa locului, în special în ţări din Occident. Nu puteam implementa un proiect de anvergură fără un studiu amănunţit. Şi am fost în Italia la trei centre agroalimentare, dar și în Germania, în Ungaria, Polonia, România şi am văzut cum funcţionează. Ce se întâmplă la noi acum? Nu avem nici piaţă locală civilizată, nici piaţă externă de desfacere. Piaţa locală va fi sălbatică și toţi producătorii vor arunca fructele şi legumele în Bâc. În timp ce acest centru, pe un teren de 33 de ha, ar fi fost o oportunitate uriaşă. Ca să mă înțelegeți, de când au început discuţiile la noi despre centru , în Ucraina s-au construit patru. Și noi am avut primii ideea…

- Ar trebui să răspundă R. Moldova la embargoul impus de Rusia, eventual printr-o interdicție la produsele ruseşti?
- Din punctul meu de vedere, trebuie să le răspundem și noi. Prea mult am acceptat să nu reacționăm, iar acum ar fi momentul. Noi nu putem pune embargo la producţia agricolă rusească, pentru că nu o importăm. Însă putem pune la tehnica rusească, care nu corespunde calităţii şi standardelor UE și sunt de o calitate foarte joasă faţă de cele germane, franceze, italiene, olandeze. Da, când veţi face „Mercedesuri” ca în Germania, atunci le vom cumpăra. Cum ne fac ei cu producţia agricolă. Că ei nouă aşa ne zic: „Vindeţi-vă merele voastre în Germania”. Atunci vindeţi-vă şi voi Kamaz-urile voastre în Germania, de ce le vindeţi în Moldova? Noi suntem foarte indignaţi că guvernul nu ia nişte decizii mai tranşante ca răspuns la embargoul Rusiei.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)