Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 07:56
Abonamente

Interviu 26 Iulie 2014, ora 07:53

Victor Avram: „Suntem indignaţi că guvernul nu ia decizii mai tranşante ca răspuns la embargoul Rusiei”

Marime Font

În condițiile în care producătorii agricoli și exportatorii sunt cei mai afectați de către embargoul impus de Rusia, vorbim cu Victor Avram, ex-președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe și membrul Consiliului de Administrație „MoldovaFruct”, care ne arată cum stau lucrurile, de fapt, care ar fi soluțiile în această situație critică și ce au făcut sau, dimpotrivă, n-au făcut autoritățile noastre pentru a proteja agricultorii moldoveni.  

- Domnule Victor Avram, ceea ce a făcut Rusia este o pedeapsă economică pentru semnarea Acordului de Asociere între R. Moldova și UE, o spun experții, și că se știa despre avertismentele care veneau din partea Moscovei. De ce, totuși, R. Moldova a fost luată prin surprindere?

- Ruşii ne-au preîntâmpinat de mai mulţi ani şi nu a fost o surpriză pentru noi. Greşeala noastră cea mare este că nu ne-am pregătit îndeajuns ca să facem faţă tuturor problemelor pe care acum le înfruntăm. Deci, asta este o greşeală pe care trebuie să ne-o asumăm. Şi acum, când producătorul agricol este într-o situaţie destul de complicată, noi nu putem să-i oferim o alternativă. Producătorul nu este vinovat cu nimic în cazul de faţă. Trebuia ca problema să fie pusă în discuţie la nivel de stat, să fie analizate toate soluțiile în caz de embargo şi de lucrat intens spre alte pieţe. Nu numai lucrat la nivel diplomatic, dar la nivel practic, pentru a crea infrastructura necesară. Ca să intrăm pe piaţă europeană, nu avem nevoie doar de discuții cu Germania, Italia, Franţa, ci trebuie să le oferim calitatea corespunzătoare acestor ţări. Şi acum suntem în situaţia în care nu suntem pregătiți să le oferim calitatea respectivă, iar Rusia a interzis importul. Respectiv, anul acesta vom avea pierderi considerabile în domeniul agricol.


- Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov menţiona de pierderi de cel puţin 150 mln. de dolari…
- Mă tem să nu fie mai mult de atât. De fapt, suma nu este atât de mare la nivel de stat. Cel mai important este că va fi afectat ţăranul şi pătura cea mai slabă a societăţii – producătorul agricol. Şi vor pierde bani, pe care, ulterior, ar trebui să-i împrumute din altă parte ca să-i returneze.

- Când spuneaţi că e greşeala noastră, la cine anume vă refereaţi?
- Statul.

„Ruşii nu au făcut diplomaţie cu Moldova”

- Dar producătorii nu trebuiau să se pregătească din timp pentru posibilele acțiuni ale Rusiei după semnarea și ratificarea Acordului?
- Da, Rusia ne avertiza că vom suferi din punct de vedere economic, că ne va arăta cine suntem noi și ce înseamnă Rusia, că o să ne facă probleme economice. Ei ne-au spus-o direct, nu pe ocolite. Ruşii nu au făcut diplomaţie cu Moldova, iar noi pur şi simplu trebuia să luăm măsuri la timpul potrivit. Am luat măsuri, dar prea puţine. Am luat ca pe o glumă situaţia asta – că poate ruşii nu vor face embargo, că poate vom rămâne prieteni. Era clar că, odată cu semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere, avem altă strategie a ţării, și anume, orientarea către Uniunea Europeană și, implicit, ţările civilizate. Rusia are alte strategii şi cei care nu le susţin sunt pedepsiţi.

- Și ce facem dacă producătorul simplu nu s-a informat despre ce poate urma sau a făcut-o, dar nu până la capăt?
- Statul trebuie să-l informeze, să îi explice că, uite, vectorul țării noastre s-a schimbat – cel european. Pentru că producătorii moldoveni sunt înţelegători şi susţin integrarea europeană, valorile europene. Doar că statul trebuie să acorde o atenţie mai deosebită acestei ramuri care este prioritară pentru ţara noastră. Noi încă ne hrănim cu pământul. Nu va fi sfârşitul lumii, important să nu fie mai rău. Și, repet, că deși pierderile acestea nu sunt atât de mari ca noi să intrăm în panică şi să facem greve naționale, va fi o perioadă complicată.

- Domnul Bumacov a menționat că, în timp ce producătorii noştri nu sunt pregătiţi să exporte în UE, „MoldovaFruct” a reușit să asigure montarea a 12-14 instalații de sortare și ambalare și nu va fi afectată atât de mult de acest embargo. E adevărat?
- Adevărat, dar ele urmează să fie instalate la sfârşitul sezonului, căci abia au fost cumpărate și nu funcţionează. Anul viitor va fi mai puţin dureros, însă anul acesta producătorii agricoli au fost luați prin surprindere. Şi asta pentru că producătorul gândeşte foarte simplu: că statul poate va găsi cumva numitor comun cu Rusia şi problema se va rezolva de la sine. Şi acum e o situaţie destul de complicată. Tare mă tem că vor rămâne şi plantaţii nerecoltate.

- Dar şi un surplus de produse agricole pe piaţa internă, nu?
- Anul acesta vor fi cele mai ieftine preţuri care poate exista în lume. Iar producătorul rămâne cu pierderi considerabile, pentru că sunt preţuri mari la combustibil, la chimicale, care sunt foarte scumpe.

- În calitate de ex-președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „MoldovaFruct”, cum aţi vedea dvs. soluţia?
- Chiar în această săptămână am avut o întâlnire cu toţi producătorii şi exportatori şi cu prim-ministrul, care ne-a spus că se caută soluţii. Prima soluție va fi asigurarea că cei 19,5 milioane de lei vor fi îndreptaţi spre compensarea pierderilor cauzate de embargo. Însă eu consider că 19, 5 milioane mai bine să nu le dea, pentru că va fi o zarvă între producătorii agricoli. E prea puţin dacă e să împarţi la fiecare. De asemenea, prim-ministrul va avea întâlniri cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, care a promis că ne va ajuta prin Comisia Europeană. Sunt preconizate nişte sume considerabile deja. Se discută şi cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, care şi ei ne vor ajuta să diminuăm consecinţele embargoului impus de Rusia.

- Ce se va întâmpla în cazul în care vor fi introduse taxele vamale la produsele moldovenești?
- E cel mai mic rău pe care îl putea face Rusia. Noi ne aşteptam la acest lucru. Civilizat ar fi ca în cazul în care noi am ales altă strategie de dezvoltare a ţării să ne pună taxe care să apere piaţa locală. Dar iarăși, aceasta este decizia unilaterală a Rusiei, ca răspuns la semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE.

- La modul practic, cum pot fi atenuate consecinţele?
- Trebuie de găsit bani pentru subvenţii pentru a diminua pierderile producătorilor care le au din cauza embargoului. Minimum 2 lei per kg trebuie să-i fie oferit ţăranului ca să poată supravieţui din această situaţie. Asociațiile discută acum la nivel de minister, pentru a implementa un mecanism corect şi transparent, fără acte de corupţie.

- Experții afirmă că doar 10 sau 20% dintre producătorii noștri pot reorienta exporturile lor spre alte piețe.
- Orientarea spre alte pieţe nu va fi simplă. Noi avem nevoie de infrastructură modernă, acceptată de cerinţele şi standardele UE ca să putem livra marfa pe piaţa europeană. Apoi, infrastructura necesită sume considerabile pentru investiţii. Şi chiar am discutat în această săptămână că anul viitor vor fi dublate subvenţiile în domeniul agriculturii, se prevede un miliard de lei, şi anume, pentru post-recoltare, care este cel mai important. Avem 15 case de asamblare, dar nu sunt în funcţiune. Vor fi la sfârşitul sezonului, prin lunile octombrie-decembrie. La momentul actual, doar 3-4 sunt în funcţiune, dar sunt de capacitate mică.

- Unii producători agricoli au amenințat că vor ieşi cu recolta în PMAN…
- Dar ce va rezolva acest lucru? Problema nu se va soluționa prin aruncarea cu roşii şi mere în uşa guvernului. Sunt necesare discuţii şi acţiuni concrete. De patru ani se vorbește de un Centru agroalimentar în Chişinău. Dacă în acest moment era pus în funcţie acest centru, 50 la sută din problemă era rezolvată, însă patru ani nu s-a făcut nimic. Este alocat teren, este infrastructură, trebuia de început construcţia şi acum nu aveam să suferim atât de mult.

- Cum a apărut ideea acestui Centru Agroalimentar?
- Ideea unui asemenea centru a apărut în 2007 la „MoldovaFruct” şi am lucrat trei ani la proiect, am luat bani de la toate fondurile care au existat în acea perioadă ca să organizăm deplasări la faţa locului, în special în ţări din Occident. Nu puteam implementa un proiect de anvergură fără un studiu amănunţit. Şi am fost în Italia la trei centre agroalimentare, dar și în Germania, în Ungaria, Polonia, România şi am văzut cum funcţionează. Ce se întâmplă la noi acum? Nu avem nici piaţă locală civilizată, nici piaţă externă de desfacere. Piaţa locală va fi sălbatică și toţi producătorii vor arunca fructele şi legumele în Bâc. În timp ce acest centru, pe un teren de 33 de ha, ar fi fost o oportunitate uriaşă. Ca să mă înțelegeți, de când au început discuţiile la noi despre centru , în Ucraina s-au construit patru. Și noi am avut primii ideea…

- Ar trebui să răspundă R. Moldova la embargoul impus de Rusia, eventual printr-o interdicție la produsele ruseşti?
- Din punctul meu de vedere, trebuie să le răspundem și noi. Prea mult am acceptat să nu reacționăm, iar acum ar fi momentul. Noi nu putem pune embargo la producţia agricolă rusească, pentru că nu o importăm. Însă putem pune la tehnica rusească, care nu corespunde calităţii şi standardelor UE și sunt de o calitate foarte joasă faţă de cele germane, franceze, italiene, olandeze. Da, când veţi face „Mercedesuri” ca în Germania, atunci le vom cumpăra. Cum ne fac ei cu producţia agricolă. Că ei nouă aşa ne zic: „Vindeţi-vă merele voastre în Germania”. Atunci vindeţi-vă şi voi Kamaz-urile voastre în Germania, de ce le vindeţi în Moldova? Noi suntem foarte indignaţi că guvernul nu ia nişte decizii mai tranşante ca răspuns la embargoul Rusiei.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)