Ultima oră

Victor Catan, ministrul Afacerilor Interne, in dialog cu cititorii TIMPULUI

Intrebare: Domnule ministru, buna ziua. Sunt un fost politist. Ce mostenire v-a lasat fosta guvernare si ce faceti pentru redresarea situatiei? (Nicolae Condrea, Chisinau)

Victor Catan: Venind in functia de ministru de Interne, am analizat situatia din MAI, dar si cea infractionala din republica. Am stabilit ca conducerea MAI a politizat excesiv toate structurile ministerului, implicandu-le in sustinerea partidului de guvernamant si ingradind drepturile oponentilor politici, ale cetatenilor la opinie, la circulatia libera, a fabricat dosare penale, a comis si alte ilegalitati. Cele mai grave mosteniri sunt politizarea si lustruirea imaginii MAI. Crimele grave erau tainuite de opinia publica, iar unele infractiuni mai putin grave nu erau inregistrate.Numai pe parcursul a trei luni de cand am fost numit in functie, in rezultatul controalelor, s-a stabilit tainuirea a 550 de infractiuni. Deci, cel putin 550 de cetateni au ramas fara dreptul de a fi informati despre rezultatele cercetarilor pe cauze concrete. Persoanele vinovate de aceasta au fost sanctionate. Acum, toate infractiunile sunt inregistrate, inclusiv cele minore. Iata de ce a crescut numarul lor fata de anii precedenti. Atunci, in fiecare an, trimestrial, cresterea criminalitatii constituia 9%, dar, intr-un moment, se arata o descrestere cu 5,6%. Crimele grave – acte de talharie, de banditism, de terorism, omoruri la comanda – aproape ca nu erau cunoscute de oameni, nici mass-media nu se putea informa pentru a le da publicitatii.
Evenimentele din 7 aprilie au aratat cat de politizata era politia, cum MAI a fost implicat in reprimarea oponentilor politici si in sustinerea partidului de guvernamant. Conducerile de atunci au fost incapabile de a face ca manifestarile sa decurga in mod pasnic. Gruparile violente plasate printre manifestanti au fost lasate sa mobilizeze agresivitatea maselor. In prima linie impotriva celor care aruncau cu pietre au fost scosi carabinieri tineri care nu stiau ce sa intreprinda…
Era nevoie de o schimbare si am elaborat un concept de reformare a MAI, bazat pe principiul respectarii libertatilor fundamentale ale omului si a legislatiei la asigurarea ordinii publice si combaterea criminalitatii. In plus – decentralizarea politiei. Ne dorim si o politie comunitara, care sa fie in serviciul autoritatilor publice locale.
Am aprobat o noua structura a Ministerului de Interne, pentru a evita dublarile de functii, pentru a lichida conflictele de competenta si asigurarea mobilizarii structurilor politienesti in directii concrete. Am creat Departamentul politie, care are scopul de a asigura ordinea publica si a combate criminalitatea; Departamentul urmarire penala, care dispune de o independenta functionala, ii asiguram posibilitati de colaborare cu Procuratura; Departamentul trupelor de carabinieri, protectiei civile si situatii exceptionale. Astfel, urmarim mobilizarea intregului efectiv al MAI pe directii de competenta.
Politia ramanea in urma evenimentelor infractionale si ne-am propus o ofensiva impotriva criminalitatii prin profilaxie generala. Chiar si manifestarile de ordin cultural-artistic nu vor fi lasate in voia sortii, ca sa nu mai avem cazuri precum cel din 14 octombrie din Piata Marii Adunari Nationale. Am constatat si multe infractiuni legate de activitatea taximetristilor. Avem o colaborare buna cu ei, i-am adunat, i-am instruit, le-am instalat butoane de alarma, ca sa ne anunte in caz de pericol. Am mobilizat cele mai bune forte in lupta cu gruparile criminale specializate. De la sfarsitul anului trecut, au fost anihilate mai mult de 40 de grupari criminale.
Avem in stadiu de elaborare noua Lege privind activitatea politiei, statutul politistului, modificarea Codului Contraventional, a celui procesual penal. Colaboram eficient cu donatorii straini si cu organismele internationale, OSCE si EUBAM. Facem tot posibilul pentru a ne armoniza activitatea cu structurile europene, dar colaboram eficient si cu Rusia, cu Ucraina. Practic, MAI a pornit o lupta acerba cu criminalitatea si suntem capabili sa asiguram linistea in tara.

I.: Recent, la PRO TV, domnul Filat a spus ca scrisorile anonime nu mai sunt cercetate. De ce colaboratorii MAI, timp de o jumatate de an, cerceteaza o scrisoare anonima, care poate fi compusa tot de ei? (Nicolae Crudu, primarul comunei Durlesti)

V. C.: Legislatia ne permite sa nu examinam scrisorile anonime. Dar atunci cand in scrisorile anonime sunt prezentate fapte care contin elemente de infractiune, suntem obligati sa pornim cercetarile. Nu cunosc cazul, dar daca au fost comise unele incalcari ale legislatiei sau exista elemente de infractiuni, colaboratorii politiei sunt obligati sa faca acest lucru.

I.: De ce MAI continua sa cheme in judecata fostii absolventi ai Academiei „Stefan cel Mare si Sfant”, care nu activeaza in MAI? Mai mult, tot asa se procedeaza si cu absolventii care s-au angajat in alte organe de drept, cum sunt Procuratura, CCCEC, SIS. Si ei sunt obligati sa intoarca cheltuielile pe care le-a facut statul pentru studiile lor. (Nu s-a prezentat)

V. C.: Conform contractelor, cursantii Academiei de Politie si-au asumat datoria ca, dupa absolvire, sa activeze in cadrul Ministerului de Interne. Daca n-au respectat contractul, judecata trebuie sa arate care au fost motivele. In virtutea contractelor, noi suntem datori sa initiem procedura de judecata. In majoritatea cazurilor, atunci cand cursantii de politie se angajeaza in alta parte sau pleaca peste hotare ei restituie banii pe care statul i-a cheltuit pentru a-i invata. Ceea ce tine de angajarea lor in alte institutii de forta sau de drept ale statului, vom examina posibilitatea ca ei sa nu mai restituie cheltuielile. Cred ca, in ultimul caz, MAI nu trebuie sa initieze procese de judecata.

I.: Va rog sa fiu primit in audienta, deoarece, in ultimele trei luni, v-am adresat niste scrisori fundamentale, cu probe solide, unde demonstrez torturarea familiei noastre, tentativele de asasinare din partea unui grup criminal din care fac parte politisti si procurori. (Gusovschi, Causeni)

V. C.: Nu cunosc cazul. Veniti luni, dupa pranz, si o sa va primesc. Aduceti materialele respective. Daca aveti dreptate, ne vom implica numaidecat. Va inscrieti la Biroul de permise pentru audienta cetatenilor al MAI. Va mai informez ca au zile de audienta si viceministrul Iurie Cheptanaru, seful Departamentului politiei, viceministrul Vasile Dragomir, seful Departamentului trupelor de carabinieri, viceministrul Dumitru Ursache, in probleme ce tin de urmarirea penala, cadre s.a.

I.: Ce se poate de facut cu parcarile neautorizate? E o grozavie ce se face in regiunea noastra. (Tatiana, Chisinau, bd. Traian)

V. C.: Inainte de toate, trebuie sa sesizati despre aceasta autoritatile publice locale. Vom face un control si problemele care tin de noi le vom rezolva, iar cele ce tin de primarie le vom adresa primariei.

I.: Cum explicati cresterea numarului de infractiuni odata cu plecarea comunistilor de la guvernare? (Alexandru Belai, Balti)

V. C.: Conducerea precedenta a MAI, pentru a lustrui imaginea ministerului, nu inregistra toate cererile sau plangerile legate de infractiuni. Erau neglijate crimele mai putin grave, dar noi o facem. Numai pe parcursul a trei luni au fost inregistrate 550 de infractiuni tainuite. Incepand cu ianuarie, avem o crestere de infractiuni, obiectiva. Avem date concrete cu infractiuni despre care societatea nu stia. Ele au ramas nedescoperite. Din 2001 pana in 2009, au ramas nedescoperite 30.703 cauze penale. Din ele – 2.264 infractiuni deosebit de grave, cu o rezonanta sociala sporita, 1.460 de jafuri, 247 de cazuri de omor, dintre care patru au fost comise la comanda, 220 de vatamari corporale grave, 144 de cazuri de talharie, 134 de cazuri de viol, 38 – de santaj, 13 infractiuni cu folosirea substantelor explozibile, cinci acte de terorism. Cand noi am intentat dosar penal pe deflagratia din 14 octombrie, comunistii faceau mare zarva precum ca a reaparut terorismul, dar pe vremea lui Papuc au fost cinci acte de terorism si trei cazuri de banditism… Ei tainuiau crimele si isi lustruiau imaginea, iar noi respectam legea si suntem deschisi. Statistica activitatii noastre, fiecare caz aparte, este prezentata pe site-ul ministerului, ca sa fie cunoscuta.

I.: Persoanele eliberate din puscarii sunt dirijate de unele structuri comuniste? (Ion Ababii, Chisinau)

V. C.: Acum, avem in vizorul nostru 8.850 de persoane intoarse din puscarii. Daca va amintiti, comunistii trambitau ca, odata cu venirea democratilor la putere, imediat o sa apara criminalii care asteapta dupa hotare. Am reactionat la aceste informatii si am analizat situatia. Pe parcursul ultimilor cinci ani, in urma amnistiei si decriminalizarii Codului Penal, au fost eliberate din detentie 17.790 de persoane. Numai in 2008, Anul tineretului, prin amnistie, au fost eliberati din penitenciare 708 detinuti. Ei stiau ca, in cazul decriminalizarii Codului Penal, vor fi eliberati de-alde Machena, Micu si altii. Dintre aceste persoane, 8.850 au fost luate la evidenta operativa. Lucram cu ele, caci sunt cetateni ai R. Moldova si trebuie reincadrati in societate. Dar cei care sunt suspectati ca nu doresc sa se dea la brazda, ii depistam… Practic, numai pe parcursul lunii ianuarie am anihilat 15 grupari criminale. Majoritatea membrilor lor erau persoane cu antecedente penale. Ma bucura faptul ca profesionalismul colaboratorilor de politie domina iscusinta criminalilor, care sunt bine pregatiti, cunosc ce sa faca si cum sa faca pentru a se eschiva de raspundere.

I.: Exista un zvon precum ca in curand se va suspenda admiterea la liceul de pe langa Academia de Politie. Motivul e ca absolventii acestuia nu sunt cu mult mai buni decat ceilalti. Ce ziceti? (Elena, Chisinau)

V. C.: N-au ajuns la noi asemenea zvonuri. Dar, incercam sa facem totul ca, la admitere, sa treaca numai acei liceeni care poseda cunostintele necesare. Curmam interesul unora de a proteja sau promova pe cineva. Concursul de incadrare sa fie obiectiv, nu permitem cazuri de coruptie.

I.: As vrea sa ma restabilesc in MAI. Am inteles ca, atata timp cat nu-s intarite statele, este imposibil sa revin. (Dumitru, Chisinau)

V. C.: Avem locuri vacante suficiente pentru a reincadra colaboratori care au activat in MAI, dar trebuie sa aveti o varsta nu mai mare de 50 de ani, apoi – sa treceti comisia medico-militara si comisia de reincadrare. Va adresati la comisariatul din care v-ati eliberat. Ei examineaza, inainteaza propunere ministrului, eu semnez ordinul si… De la inceputul anului au loc atestarile si vom avea mai multe locuri vacante, inclusiv pentru acei care vor sa fie reincadrati.

I.: Politisti de la calea ferata din Ungheni fura motorina cu stiinta comisarului si adjunctului sau. Dupa ce vand motorina, sergentii respectivi dau cate 500 de lei celor doi sefi. Chiar si in zilele cand nu pot fura, sergentii sunt nevoiti sa dea suma de bani, ca sa nu-si piarda locul de munca. Ei mai fura si din vagoanele cu bauturi alcoolice. Rugam sa luati masuri. (Ion X., Ungheni)

V. C.: Ma angajez sa vorbesc cu dumneavoastra. In cadrul Politiei transport avem mai multe infractiuni. Unii politisti au fost implicati in scheme frauduloase. Seful Directiei politie transport, din proprie initiativa, a fost eliberat din functie. Facem si alte remanieri de cadre. Seful Politiei transport de la Ungheni nu mai lucreaza, a fost numit si un nou comisar, Igor Cujba. Vom asigura ordinea si la Ungheni…

I.: Sa traiti, domnule general. Va stiu din timpul evenimentelor din 1992. Am tras nadejde in schimbarile din ultimul timp, dar vreau sa va spun ca cu activistii fostului regim va fi greu s-o scoateti la capat. Avem aici o asociatie de combatanti – „Sfantul Gheorghe”. Toata vremea au fost cu comunistii, acum s-au dat cu „Moldova Unita”. Cum de, la sfarsitul anului, i-ati mentionat pe patru dintre ei cu „Crucea de merit” de gradul intai? (Veaceslav Railean, Causeni)

V. C.: Cunosc despre „Sfantul Gheorghe”. Dar nu cred ca toti membrii de la „Sfantul Gheorghe” sunt persoane dubioase. Majoritatea au fost colaboratori care si-au exercitat cu cinste functia, au luptat in razboiul pentru independenta si apararea integritatii teritoriale a R. Moldova. Nu trebuie sa-i aliniem pe toti cu acei care fac abateri de la etica noastra, a combatantilor care au luptat la Nistru.

I.: Multi sefi de politie prin raioane, care au lucrat in campaniile electorale pentru comunisti, raman in functie. Va transmit revolta mai multor oameni. (Vasile, Causeni)

V. C.: Cunosc situatia. Dar venind in functia de ministru, am stabilit ca fosta conducere a politizat efectivul ministerului in asa masura, incat ar trebui sa concediez mai mult de o jumatate din efectiv. Nu pot sa fac acest lucru. Numai in cazuri grave de incalcare a drepturilor si libertatilor omului, politistii sunt destituiti. Cunoasteti ce s-a intamplat cu Gumenita la Chisinau, pentru razboiul lui deschis cu autoritatile publice locale. Comisarul Gradinaru din Orhei a fost destituit. Am fost la Orhei si am ascultat ce spune conducerea locala. Sala era plina cu primari, consilieri din toate satele raionului. Cei sositi aduceau fapte concrete. Intreb comisarul: e adevarat? Mi-a spus ca-i adevarat, dar ca a facut-o pentru ca asa i s-a ordonat. L-am intrebat daca i s-ar fi ordonat sa se dea cu capul in fantana, s-ar fi dat? „Daca-mi ordonati, ma dau…”, a raspuns. Nu-i corect sa fii un executor orb, mai ales intr-o societate care se vrea democrata. Astfel s-a stirbit din imaginea politiei, iar statul era comparat cu un stat politienesc.
O treime din angajatii aparatului central al ministerului au fost deja schimbati. Aceasta se face pe intreg teritoriul republicii. Totusi, chiar daca unii au fost atrasi in actiuni politice, ii iertam, pentru ca sunt profesionisti. Ii indemnam sa se depolitizeze, sa-si exercite functiile in stricta conformitate cu legea. Politica noastra este legea.
In plus, e foarte greu sa demisionezi un functionar public pe motiv ca a sustinut un partid sau altul. Altceva e cand anumiti politisti sunt invinuiti de ingradirea libertatilor, de fabricare de dosare… Lor le spunem: „La revedere”.

I.: Cand va fi modificat articolul 13 din Legea privind asigurarea cu pensii a politistilor? E jignitor pentru medici, invatatori sau ingineri ca unii politisti primesc pensii de la varsta de 35-40 de ani. Trebuie ca pensiile politistilor sa fie de la varsta de 55 de ani, iar vechimea in munca – de 25 ani. (Maria, profesoara din Cantemir)

V. C.: Este clar ca actuala legislatie privind pensionarea militarilor, inclusiv a celor din cadrul MAI, urmeaza a fi modificata. Avem foarte multe probleme legate de ultimele schimbari, care au declansat plecare multora din cadrul MAI. Dupa ce au aparut pe site-ul Ministerului Finantelor modificari la Legea de pensionare, am pierdut circa 900 de persoane, care s-au pensionat. Politistii activeaza intr-un ritm deosebit, apoi este vorba de riscul la care isi expun viata. La 50-55 de ani nu mai poti alerga dupa infractor. In unele state exista un plafon de pensionare. In Romania – la 50 de ani. Dar la noi unii colaboratori au activat in zona de securitate si pentru asta un an este echivalat cu trei. Astfel, puteau sa fie si cazuri cand cineva s-a folosit de pensionare la varsta de 35-40 de ani. Pentru acei care au participat la razboi, orice zi de pe front a fost considerata ca trei. Aceasta proportie s-a pastrat si in timp de pace, in conditiile realizarii conventiei moldo-ruse privind reglementarea pasnica a conflictului de pe Nistru.

I.: Nu credeti ca organul de urmarire penala al MAI se dubleaza cu cel al Procuraturii? Ce parere aveti despre reorganizarea acestuia dupa modelul Rusiei sau al Romaniei? (Un cititor al TIMPULUI)

V. C.: Desi sistemul de urmarire penala nu este perfect, organul de urmarire penala al MAI are atributiile sale exclusive. Acestea sunt: receptionarea, inregistrarea si solutionarea sesizarilor cu privire la infractiuni, depistarea infractiunilor latente si infaptuirea urmarii penale la propriu pe toate infractiunile care nu sunt date in competenta speciala a altor organe de urmarire penala sau procurorului. Pe cand procurorul doar conduce urmarirea penala, adopta unele hotarari, finiseaza urmarirea penala si sustine acuzatia in instanta de judecata.
Referitor la reorganizare – consider ca modelul acestor state este mai definitivat. Dar noi ne-am straduit sa cream un model adaptat la conditiile socio-politice din Republica Moldova.

I.: Colaborati cu militia transnistreana? (Nicolae Cius, Criuleni)

V. C.: Da. Sub egida OSCE, ne-am intalnit la Vadul lui Voda cu conducerea militiei transnistrene. Am avut o discutie constructiva pentru elaborarea unor masuri de incredere reciproca. Si conducerea noastra a fost la Tiraspol. Vom elabora acorduri de intelegere privind schimbul de informatii ce tin de crimele savarsite de infractori care fug in stanga sau in dreapta Nistrului. Vom colabora in conformitate cu Constitutia si legislatia R. Moldova. Trebuie sa gasim limbaj comun cu partea stanga a Nistrului, mai ales cu structurile de combatere a criminalitatii.

I.: Cum ii veti comemora pe cei cazuti in razboiul de pe Nistru la 2 martie? (Andrei Dragutan, fost combatant)

V. C.: Zilele urmatoare, avem mai multe evenimente. Maine vom face o surpriza ofiterilor din aparatul ministerului – la Teatrul „Satiricus”, ei vor viziona „Made in Moldova”, un spectacol indicat si politistilor, caci vorbeste despre coruptie. Dupa spectacol, vom avea discutii cu oameni de cultura, cu ziaristi despre situatia din republica la capitolul coruptie.
Sigur ca, la 2 martie, ii vom comemora pe camarazii nostri care au cazut in razboiul pentru apararea independentei si integritatii R. Moldova. Manifestarile vor avea loc la nivel national. La Chisinau, vom depune flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, apoi – la Mama indurerata de la Complexul „Eternitate”, la mormintele celor cazuti la datorie. Vom organiza si o masa de pomenire. Trebuie sa ne cunoastem eroii.
Al treilea eveniment va fi Ziua femeii. In ministerul nostru lucreaza foarte multe femei si am vrea sa le facem o surpriza primavaratica in aceasta zi.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *