Cultură

Victor Ciutac a revenit la Mihai Eminescu

Oameni de cultura, dar si multi dintre acei care l-au cunoscut pe Victor Ciutac (2 ianuarie 1938 – 18 ianuarie 2009) s-au adunat, ieri, in incinta Teatrului „Mihai Eminescu” pentru a comemora un an de la trecerea in nemurire a marelui actor care anul acesta ar fi implinit 72 de ani.

Victor Ciutac, unul dintre marii actori ai Basarabiei, a ramas in memoria colegilor si a celor care l-au cunoscut ca un om sensibil, om cu inima mare. El a participat activ la dezvoltarea domeniului actoricesc in R. Moldova.

Nascut la 2 ianuarie 1938 in comuna Sirauti, raionul Briceni, a activat in calitate de actor la Teatrul Mihai Eminescu din Chisinau, iar in anii ’70 -’80 a fost unul dintre cei mai populari actori de film din R. Moldova. A debutat in pelicula lui Emil Loteanu „Poienile rosii” (1966), dupa care a jucat in filmele „Ofiter in rezerva", „Lautarii", „Dimitrie Cantemir", „Trecea o lebada pe ape" etc. Participarile la spectacolele radiofonice si televizate l-au facut pe Victor Ciutac sa se distinga prin eruditie, talent si devotament fata de meserie si de spectatori. A muncit si in calitate de profesor la Institutul de Arte, instruind o pleiada intreaga de actori, nume mereu prezente pe scenele teatrale din Chisinau. Este detinator al unor importante premii care atesta aprecierea inaltului sau profesionalism. In ultimii ani de viata s-a stabilit la Iasi, impreuna cu familia, dedicandu-se scrisului. Semneaza doua volume – „Exilati in umilinta” si „Povestiri de-acasa” – care radiografiaza destinul unui om si al unui artist in cautarea identitatii.

Cei prezenti la eveniment au mentionat ca Victor Ciutac este o personalitate complexa, care a obtinut legitimitate in fata eternitatii. „Este un nume de referinta in domeniul actoricesc din R. Moldova. Iar romanul „Exilati in umilinta” este cu totul deosebit, autorul remarcandu-se printr-un dialog exceptional si o simbolistica unica”, precizeaza Valentin Talpalaru, scriitor din Romania, care l-a cunoscut pe Ciutac la emisiuni radiofonice.

In semn de inalta pretuire si neuitare, in incinta Teatrului Mihai Eminescu a fost dezvelit bustul lui Victor Ciutac.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *