Opinii și Editoriale

Victor Popa, expert IDIS Viitorul: Constitutia R. Moldova este plina de gauri, ca brnza olandeza

Vladimir Voronin trebuie sa-si dea demisia din functia de sef al statului, in conditiile in care doreste sa pastreze functia de presedinte al parlamentului sau sa renunte la functia de spicher pe care o ocupa nelegitim, contrar prevederilor Constitutiei si a Legii despre statutul deputatului in parlament. Acestea sunt cateva dintre concluziile si recomandarile studiului „Repere constitutionale pentru depasirea crizei politice in R. Moldova: argumente teoretice si solutii practice”, prezentat, ieri, de catre IDIS „Viitorul”.

 

Alegerea lui Voronin in functia de spicher este ilegala

Potrivit autorului studiului, expertul IDIS „Viitorul”, dr. habilitat in drept constitutional, profesorul Victor Popa, „Constitutia R. Moldova este plina de gauri ca branza olandeza, ceea ce duce la vehicularea a diverse speculatii pe marginea normelor legale care, in mod firesc, ar trebui sa fie clare si fara echivocuri”. Expertul a mentionat ca prima problema pe care trebuie sa o rezolve noul parlament este constituirea sa legala. „Chiar din prima sa sedinta, cea de constituire, majoritatea parlamentara si-a permis incalcarea normei constitutionale. Putem considera ca intrunirea deputatilor din 5 mai nu a avut loc, deoarece nu a fost aprobata ordinea de zi, nu s-a anuntat constituirea legala a fractiunilor parlamentare si nu s-a votat propunerea pentru a transfera sedinta pe o alta data. Sedinta a avut loc dupa 40 de zile de la ziua alegerilor, pe cand in Constitutie scrie ca „parlamentul se intruneste in cel mult 30 de zile de la alegeri”.
Victor Popa a subliniat ca, potrivit Constitutiei, seful statului in exercitiu nu ar fi putut fi ales si nici confirmat in calitate de presedinte al parlamentului, pe motivul incompatibilitatii prevazute expres in legislatie. „Mai mult decat atat, mandatul deputatului V. Voronin nici nu trebuia sa fie validat de catre Curtea Constitutionala, deoarece exista interdictia ocuparii de catre seful statului a oricarei alte functii retribuite”, a argumentat expertul IDIS.

Dura lex, sed lex

De asemenea, studiul a abordat si problema investirii in functie a guvernului. La intrebarea cine va guverna tara in cazul alegerilor anticipate ale parlamentului, Popa a venit cu urmatoarea explicatie: „In cazul dizolvarii parlamentului de catre presedintele in exercitiu, va porni o noua campanie electorala, care, conform prevederilor Codului Electoral, va dura doar 65 de zile. In aceasta perioada, guvernul isi va prelungi activitatea, deoarece demisia in fata parlamentului care a fost dizolvat si-a pierdut puterea juridica, gratie faptului ca aceasta demisie nici nu a fost acceptata, iar parlamentul si-a pierdut capacitatea de a activa”. Concluzia studiului releva faptul ca o astfel de situatie s-a creat din cauza cadrului legislativ imperfect, dar si a ignorantei care genereaza nu numai incompetenta, ci si imoralitate, intrucat acolo unde puterea ajunge pe mana unor persoane lipsite de intelepciune, este posibila instaurarea totalitarismului.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *