Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Comentariu 24 Iunie 2010, ora 08:51    Din editia print

Marime Font

Victor Stepaniuc, lui Igor Dodon

Ieri, fostul militant comunist Victor Stepaniuc i-a adresat o scrisoare deschisă actualului militant comunist Igor Dodon. O publicăm şi noi, în variantă scurtată, fără a şti dacă să ne bucurăm sau ba că azi, când PCRM se dezintegrează, tot mai mulţi foşti fruntaşi comunişti şi părtaşi la cele ce s-au produs din 2001 până în 2009 dau în vileag falsurile şi trucurile propagandistice ale guvernării lui Voronin. Aflăm de la ei că, vehiculând grija pentru oameni, PCRM a promovat de fapt o politică a capitalismului sălbatic, care a adus RM în pragul catastrofei umanitare. Uneori, fie şi mai târziu, e bine să-ţi torni cenuşă pe cap…

Victor Stepaniuc,
ex-viceprim-ministru, deputat în Parlament

Dle Igor Dodon, ex-prim-viceprim-ministru, deputat în Parlament.
Citesc cu mare interes analizele economice prezentate de Dvs. în presă şi pe blogul personal. Indiscutabil, sunteţi un economist de forţă, uneori aveţi capacitatea de a vorbi convingător despre fenomenele economice, îndeosebi macroeconomice. Totodată, permiteţi-mi să nu fiu de acord cu unele concluzii, mai ales cu laudele exagerate în adresa politicii economice a PCRM din ultimii ani de guvernare.


Aveţi dreptate, când spuneţi că, în 2006, aţi atras ţara într-o reformă economică. Însă această reformă nu a fost una social-orientată, ci una de sorginte liberală, care nu are nimic cu doctrina comunistă. Astfel, datorită viziunilor Dvs. monetariste şi liberal-economice, PCRM „s-a schimbat la faţă” şi a preluat politicile partidelor de dreapta.

Merită să menţionăm câteva acţiuni „reformatoare”, care, în opinia mea şi a multor analişti, au avut efecte antisociale profunde:
- stabilirea cotei „0” la impozitul pe venitul reinvestit, care a adus beneficii uriaşe companiilor mari şi bogate;
- legalizarea capitalului, care a fost doar în interesul unor clanuri de „prihvatizatori”, care au jefuit economia naţională în anii 1991-2005;
- subvenţiile destinate agriculturii, în 80% de cazuri, au nimerit în buzunarul companiilor mari şi bogate etc.

În rezultatul aplicării politicilor şi instrumentelor liberale:
- s-a realizat consolidarea unor monopoluri multisectoriale şi clanuri oligarhice;
- au dat faliment mii de întreprinderi mici şi mijlocii;
- numărul locurilor de muncă în economie nu s-a majorat, ci s-a redus esenţial.

Şi toate aceste „minuni” le-a realizat un partid de stânga, care se pretinde apărător al maselor largi ale populaţiei!

(…) O simplă analiză a fenomenelor social-economice din RM demonstrează că, după 2006, reformele promovate de PCRM au aprofundat decalajul dintre păturile bogate şi sărăcimea majoritară din ţară şi au consolidat tipul de redistribuire antisocială a Produsului Naţional. Statul nu doar a ajutat companiile bogate să le doboare pe cele mici şi mijlocii, dar a şi creat mecanisme legale şi condiţii ca primele să aibă facilităţi şi să plătească mai puţine impozite în bugetul naţional.

Este evident, că reducerea locurilor de muncă şi a numărului de întreprinderi, creşterea catastrofală a importurilor, în comparaţie cu exporturile, nevalorificarea preferinţelor comerciale cu UE şi CSI, degradarea enormă a ramurii vini-viticole după anul 2006, lipsa unor politici de re-industrializare a ţării, incapacitatea de a stăvili migraţia forţei de muncă şi de a crea condiţii investiţionale prielnice pentru atragerea banilor gasterbaiterilor (1-1,2 mlrd. euro anual) în sectorul real al economiei sunt consecinţe ale unor strategii defectuoase, care n-au permis RM să se dezvolte, să se modernizeze. Astfel, este inadmisibil, să vorbim despre faptul că am realizat succese, chiar dacă mulţi indicatori social-economici după 2001 au fost în creştere.

Trebuie să recunoaştem că manipularea cu cifre şi cu indicatori macroeconomici, care a avut loc în ultimii 4 ani, nu a adus bunăstare în majoritatea familiilor din RM. În urma reformelor liberale promovate de PCRM după 2005, situaţia reală în economie a degradat esenţial. De la aceste reforme au avut de suferit sute de mii de oameni. În broşura „Evoluţia social-economică a RM în anii 2001-2008” (Chişinău, 2009) aţi „uitat” să abordaţi indicatorii despre populaţia ocupată în economie, inclusiv în agricultură şi industrie. Este regretabil că şi volumele de producţie din aceste ramuri nu sunt prezentate în unităţi, tone, metri pătraţi, metri cubi, dar sunt oferite doar în procente.

Falsurile propagandistice, însă, nu pot ascunde realitatea dură. Numărul locurilor de muncă în ultimii 4 ani s-a redus cu circa 130 mii, sau cu 10%. Din agricultură au plecat peste 200 mii oameni, ori circa 40%. S-a redus numărul de întreprinderi industriale, fabrici de vin, de conserve, s-au diminuat volumele reale şi nivelul tehnologic al mărfurilor din industrie şi agricultură. Emigrarea forţei de muncă, îndeosebi a tinerilor, după 2006 s-a intensificat. Şi toate acestea s-au întâmplat chiar dacă nivelul PIB-ului în valoare bănească a fost în uşoară creştere.

În aceste condiţii, încercarea dvs. de a le da sfaturi liberalilor aflaţi azi la guvernare este una alogică şi confirmă falsul şi duplicitatea mesajului liderilor comunişti: pe de o parte, PCRM învinuieşte Guvernul actual de promovarea politicilor antisociale, iar pe de altă parte ,dvs. căutaţi să convingeţi acest Guvern să înveţe din reformele lui Dodon, care au fost şi mai liberale.

Însă populaţia s-a săturat de reformele liberale ale PCRM şi ale Alianţei de guvernare. Depăşirea crizei economice nu poate fi realizată doar din contul bugetarilor, bătrânilor şi săracilor. Moldova are nevoie de o economie pentru toţi, care ar asigura locuri de muncă, echitate socială şi o modernizare rapidă a ţării.

Un articol de: Victor Stepaniuc
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)