Astăzi 20 August 2019, Marţi - Ultima actualizare la 23 August 2019
Abonamente

Social 14 Noiembrie 2011, ora 05:29    Din editia print

Victoria Melnic, rectorul AMTAP: Noi nu facem nici un singur pas, fără a-l coordona cu Ministerul Culturii

Marime Font

Eroare pe internet! Astfel a calificat Comisia parlamentară pentru cultură, artă, ştiinţă şi învăţământ aşa-zisa reformă a învăţământului artistic, propusă de Ministerul Culturii.

Presupusa reformă a fost apreciată de conducerea Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP) drept o intenţie de divizare cu rea-voinţă a instituţiei. În jurul acestei probleme planează şi o mare confuzie. Încă nimeni nu ştie cine va achita datoria de circa trei milioane de lei firmei „Petroter” care, anterior, luase în chirie un bloc al fostului Conservator de pe str. Mateevici din Chişinău.

„Petroter” SRL ameninţă Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice cu executarea silită, solicitând restituirea datoriei de peste 2,8 milioane de lei achitaţi în avans pentru chiria blocului de pe str. Mateevici 85 şi a terenului aferent. În anul 2005, firma s-a angajat să reconstruiască imobilul şi a plătit chiria pentru cinci ani înainte. Însă mai târziu, la insistenţa Ministerului Culturii, Academia a cerut rezilierea contractului. În mai 2008, Colegiul economic al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a anulat contractul dintre „Petroter” şi AMTAP, invalidând toate actele juridice dintre cele două părţi. Titlul executoriu, pus în aplicare recent, a obligat Academia să-şi restituie restanţele către firma „Petroter”. Conducerea Academiei şi studenţii consideră că, prin aceste acţiuni, inclusiv prin presupusa reformă a învăţământului artistic, se urmăreşte, de fapt, preluarea blocului de pe strada 31 August 1989 de către unele persoane influente în mediul de afaceri, care ar intenţiona să construiască aici un hotel. Despre aceasta am discutat cu Victoria Melnic, rectorul AMTAP şi semnatara contractului cu firma „Petroter”.


- Doamnă Melnic, de ce a fost încheiat contractul între Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi firma „Petroter”?

- Întreaga procedură a fost iniţiată de către Ministerul Culturii. În acest sens, în presă a fost avizat tenderul pentru locaţiunea blocului de pe strada Mateevici 85 - o ruină din preajma Conservatorului. Concursul a fost organizat la minister, iar juriştii de acolo au pregătit contractul, în prezenţa cărora l-am semnat. De unde se dovedeşte că nu este vorba de o acţiune arbitrară, ci de una iniţiată de minister. De fapt, şi paşii următori, inclusiv procesul de judecată pentru rezilierea contractului, au fost efectuaţi la iniţiativa ministerului. Numai că, din păcate, nu am niciun document care să probeze acest lucru. Reprezentantul Academiei la aceste procese a fost… juristul Ministerului Culturii. Recunosc că eu mi-am pus semnătura, că am semnat procura, dar ştiţi cum se întâmplă atunci când un ministru îţi dă indicaţii verbale, mai ales că eram proaspăt numită în funcţie… Greşeala mea a fost că nu m-am asigurat cu o confirmare în scris a acestei „afaceri”.

- Şi ce s-a întâmplat cu imobilul după rezilierea contractului?

- În vara lui 2009, printr-o decizie a Parlamentului, blocul a revenit CSJ. În mod normal, în acest caz, imobilul urma să fie preluat de către Curte cu tot cu datoria faţă de firma „Petroter” sau să fie identificate alte soluţii. De exemplu, să discute cu firma posibilitatea de a găsi un alt investitor, care ar prelua clădirea şi datoria ori toate obligaţiunile respective să-i rămână CSJ.
În 2010, blocul a fost vândut Ambasadei Germanei contra unui milion şi jumătate de euro. Astfel, noi am adus un beneficiu bănesc Bugetului de Stat, păstrând pe contul nostru datoria pentru chirie. Foarte ciudat este faptul că, în nota informativă despre vinderea blocului către Ambasada Germaniei - problemă pusă în discuţie şi în Parlament - nu se menţiona niciun cuvânt despre datoriile existente. Vă daţi seama că nu eu am pregătit respectiva notă, ci doar l-am informat pe domnul ministru. Consider că Ministerul Culturii trebuia să informeze, în mod obligatoriu, despre această tranzacţie Guvernul şi Parlamentul. Anume de aici au şi pornit problemele. Apropo, la 16 octombrie 2009, eu i-am trimis o scrisoare domnului ministru Focşa, în care i-am explicat toată bizareria tranzacţiei. Dar el spunea că nu ştie nimic despre asta...

- De fapt, când au început toate aceste probleme?

- Să ştiţi că există prea multe coincidenţe nefaste în ultimul timp. Pe 31 octombrie am plecat într-o deplasare aprobată de domnul ministru şi tocmai în aceeaşi zi la Academie a venit o comisie de monitorizare. Iar peste două zile, când eram lipsă, AMTAP a primit un titlu executoriu a unei decizii a CSJ, datată cu anul 2008, dar trimisă la noi - fiţi atenţi! - în septembrie, în care se reitera faptul că suntem datori cu circa trei milioane de lei firmei „Petroter”. De ce toate astea s-au întâmplat tocmai atunci când eu nu mă aflam în ţară? Şi de ce monitorizarea Academiei s-a pornit de la Facultatea de Arte Plastice, pe când la celelalte facultăţi nu a venit niciun reprezentant al ministerului? Încerc să găsesc un răspuns, dar încă nu reuşesc. Sper să fie o coincidenţă nefericită…

- Ministrul Focşa spunea că blocul Facultăţii de Arte Plastice este un dezastru…

- Într-adevăr, clădirea Conservatorului de pe str. Mateevici a fost cumva favorizată în comparaţie cu celelalte două blocuri. Acest imobil a fost reparat în 2005, la solicitarea noastră, deşi acum ni se incriminează că nu am cheltuit corect cele 13 mln. de lei, destinate pentru aceasta… Dar noi suntem o instituţie publică şi, de patru ori pe an, efectuăm dări de seamă financiare la Ministerul Culturii. Am avut şi două revizii financiare şi n-au găsit nimic defectuos în administrarea banului public în instituţie. Adică, sunt acuzaţii nefondate, care vin să prejudicieze atât imaginea mea personală, cât şi cea a Academiei, al cărui cadru didactic este şi domnul ministru.

- Oricum, consideraţi că reforma propusă de Ministerul Culturii este un pas strategic important pentru învăţământul artistic din R. Moldova sau o eroare tehnică, precum a fost calificată de Comisia parlamentară pentru cultură?

- Nu văd raţionamente plauzibile pentru o astfel de divizare. Ca idee, este ceva minunat şi reforma este necesară, dar deocamdată este o eventuală realizare utopică. Ei au scris despre aceasta şi pe site-ul ministerului. Dacă, să zicem, a fost o gafă, ministerul era dator să publice şi o dezminţire. Totuşi, nu înţeleg de ce acuzaţiile au fost expuse faţă de toată lumea, fără nicio probă, fără a se aştepta concluziile comisiei de monitorizare, instituită recent prin ordinul domnului ministru. Pentru că, trebuie să ştiţi, noi nu facem nici un singur pas, fără a-l coordona cu Ministerul Culturii.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 23 August 2019, ora: 09:00

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 20:24

 A mai rămas primăria municipiului Chişinău. Ultima redută râvnită şi visată de socialişti. Dacă nu au reușit niciodată să „ocupe” edificiul în rezultatul bătăliilor politice în alegeri, astăzi, profitând de lipsa de viziune, a blocului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:43

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:39

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 18:23

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

„Limba Noastră cea Română” a revenit la Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:31

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Revenirea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în R. Moldova și faptul că nu vrea „să joace cum îi cântă” președintele Igor Dodon pare să nu convină anumitor cercuri, astfel încât a fost lansată o campanie de denigrare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:10

opinie „Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

„Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

Vicepreşedinta Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, consideră că Maia Sandu „a vândut ţara lui Dodon” în schimbul funcţiei de prim-ministru, după ce deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată preşedintele Republicii Moldova, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:54

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

O bombă a explodat, luni, în zona frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, anunţă autorităţile, precizând că au fost vizaţi agenţi de poliţie, dar nu s-au înregistrat victime, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:16

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

 Acesta a spus că își respectă deja atribuțiile care i le impune noul statut și că a depus deja cererea de suspendare a statutului de membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:25

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Igor Dodon, în legătură cu alegerea președintelui Curții Constituționale (CC), declară că, „cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale CC, fără preferințe sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:20

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Judecătorii Liuba Şova şi Nicolae Roşca nu ar fi votat pentru ca Vladimir Țurcan să devină noul președinte al Curții Constituționale. Despre acest lucru ne-au comunicat surse din cadrul CC, informează unimedia.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:12

Deputat din PPDA (ACUM) „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o ADEVĂRATĂ RUȘINE”

Deputat din PPDA (ACUM) „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o ADEVĂRATĂ RUȘINE”

Deputatul din fracțiunea ACUM Platforma DA Iurie Reniță numește „rușine” alegerea lui Vladmir Țurcan în calitate de președinte al Curții Constituționale (CCM). Comentând subiectul, parlamentarul din Blocul ACUM spune că este dezamăgit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:07

Vlad Musteață, fostul director „Pro-Imobil” s-ar alege cu un nou dosar penal. Acesta este învinuit de evaziuni fiscale și spălare de bani

Vlad Musteață, fostul director „Pro-Imobil” s-ar alege cu un nou dosar penal. Acesta este învinuit de evaziuni fiscale și spălare de bani

Schimbarea guvernării pare să readucă în activitate mai multe persoane certate anterior cu legea. Este și cazul fostului director al companiei imobiliare „Pro-Imobil”, Vlad Musteață, cu dosar penal în Republica Moldova, reținut în Italia și care, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:05

Țîcu: „Susţin poziţia dnei Maia Sandu şi reconfirm ce am spus şi anterior, că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai NOCIVĂ! Greu ajunge”

Țîcu: „Susţin poziţia dnei Maia Sandu şi reconfirm ce am spus şi anterior, că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai NOCIVĂ! Greu ajunge”

 Deputatul Blocului ACUM Octavian Ţîcu, entitate politică ce se află într-o alianţă de guvernare cu Socialiştii lui Igor Dodon, a anunţat că reconfirmă cele declarate anterior, şi anume că „orice colaborare cu PSRM devine în fiecare zi tot mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:53

(Presa de peste Prut) Un politruc sovietic, aliat politic al lui Dodon și cu discurs anti-românesc și anti-NATO, a devenit șeful Curții Constituționale din Moldova

(Presa de peste Prut) Un politruc sovietic, aliat politic al lui Dodon și cu discurs anti-românesc și anti-NATO, a devenit șeful Curții Constituționale din Moldova

Noul șef al Curții Constituționale din Moldova este Vladimir Țurcan, ales prin votul secret al membrilor. Țurcan, fost activist de partid cu funcții în timpul URSS, este un aliat politic al președintelui Igor Dodon și are un discurs profund anti-românesc și anti-NATO, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:38

Restaurantul în care clienţii sunt amendaţi dacă nu mănâncă tot din farfurie

Restaurantul în care clienţii sunt amendaţi dacă nu mănâncă tot din farfurie

Mânâncă tot din farfurie este un îndemn pe care mulţi l-am auzit de-a lungul vieţii, în special în perioada copilăriei. Un restaurant din Cehia a început însă să-i amendeze pe clienţii care lasă mâncare în farfurie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:05

Durerea de cap provocată de caniculă: cum scapi de ea şi când e cazul să mergi la medic

Durerea de cap provocată de caniculă: cum scapi de ea şi când e cazul să mergi la medic

Valul de caniculă din aceste zile care a pus stăpânire pe ţara noastră creşte numărul celor care solicită ajutor medical de specialitate. Fie că este vorba despre lipotimie, ritm cardiac accelerat sau insolaţie, temperaturile extreme sunt greu de suportat chiar şi de cei mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:57

Shor a „vândut” concesionare Aeroportul Internațional Chișinău unei companii din Scoția controlate de un membru al familiei Rothschild, cu o avere de peste 1 miliard de dolari

Shor a „vândut” concesionare Aeroportul Internațional Chișinău unei companii din Scoția controlate de un membru al familiei Rothschild, cu o avere de peste 1 miliard de dolari

Compania Avia-Invest, care a obținut concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău, a fost vândută NR Investments Ltd, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:51

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Judecătorii constituţionali îşi vor alege luni, 19 august, preşedintele prin vot secret, pentru un termen de trei ani, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:36

Arhivele nu ard Ce scria presa pro-guvernamentală despre cel pe care azi l-au desemnat la șefia Curții Constituționale?

Ce scria presa pro-guvernamentală despre cel pe care azi l-au desemnat la șefia Curții Constituționale?

„Boierii Moldovei sărăcite” // Angajat la stat, şi deputatul socialist Vladimir Ţurcan a reușit să adune o avere impresionantă - aceasta scria actuala presă pro-guvernamentală despre cel pe care Alianța PSRM-PPDA-PAS l-au numit în funcția de Președinte al Curții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)