Astăzi 25 Mai 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 24 Mai 2019
Abonamente

Social 14 Noiembrie 2011, ora 05:29    Din editia print

Victoria Melnic, rectorul AMTAP: Noi nu facem nici un singur pas, fără a-l coordona cu Ministerul Culturii

Marime Font

Eroare pe internet! Astfel a calificat Comisia parlamentară pentru cultură, artă, ştiinţă şi învăţământ aşa-zisa reformă a învăţământului artistic, propusă de Ministerul Culturii.

Presupusa reformă a fost apreciată de conducerea Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP) drept o intenţie de divizare cu rea-voinţă a instituţiei. În jurul acestei probleme planează şi o mare confuzie. Încă nimeni nu ştie cine va achita datoria de circa trei milioane de lei firmei „Petroter” care, anterior, luase în chirie un bloc al fostului Conservator de pe str. Mateevici din Chişinău.

„Petroter” SRL ameninţă Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice cu executarea silită, solicitând restituirea datoriei de peste 2,8 milioane de lei achitaţi în avans pentru chiria blocului de pe str. Mateevici 85 şi a terenului aferent. În anul 2005, firma s-a angajat să reconstruiască imobilul şi a plătit chiria pentru cinci ani înainte. Însă mai târziu, la insistenţa Ministerului Culturii, Academia a cerut rezilierea contractului. În mai 2008, Colegiul economic al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a anulat contractul dintre „Petroter” şi AMTAP, invalidând toate actele juridice dintre cele două părţi. Titlul executoriu, pus în aplicare recent, a obligat Academia să-şi restituie restanţele către firma „Petroter”. Conducerea Academiei şi studenţii consideră că, prin aceste acţiuni, inclusiv prin presupusa reformă a învăţământului artistic, se urmăreşte, de fapt, preluarea blocului de pe strada 31 August 1989 de către unele persoane influente în mediul de afaceri, care ar intenţiona să construiască aici un hotel. Despre aceasta am discutat cu Victoria Melnic, rectorul AMTAP şi semnatara contractului cu firma „Petroter”.


- Doamnă Melnic, de ce a fost încheiat contractul între Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi firma „Petroter”?

- Întreaga procedură a fost iniţiată de către Ministerul Culturii. În acest sens, în presă a fost avizat tenderul pentru locaţiunea blocului de pe strada Mateevici 85 - o ruină din preajma Conservatorului. Concursul a fost organizat la minister, iar juriştii de acolo au pregătit contractul, în prezenţa cărora l-am semnat. De unde se dovedeşte că nu este vorba de o acţiune arbitrară, ci de una iniţiată de minister. De fapt, şi paşii următori, inclusiv procesul de judecată pentru rezilierea contractului, au fost efectuaţi la iniţiativa ministerului. Numai că, din păcate, nu am niciun document care să probeze acest lucru. Reprezentantul Academiei la aceste procese a fost… juristul Ministerului Culturii. Recunosc că eu mi-am pus semnătura, că am semnat procura, dar ştiţi cum se întâmplă atunci când un ministru îţi dă indicaţii verbale, mai ales că eram proaspăt numită în funcţie… Greşeala mea a fost că nu m-am asigurat cu o confirmare în scris a acestei „afaceri”.

- Şi ce s-a întâmplat cu imobilul după rezilierea contractului?

- În vara lui 2009, printr-o decizie a Parlamentului, blocul a revenit CSJ. În mod normal, în acest caz, imobilul urma să fie preluat de către Curte cu tot cu datoria faţă de firma „Petroter” sau să fie identificate alte soluţii. De exemplu, să discute cu firma posibilitatea de a găsi un alt investitor, care ar prelua clădirea şi datoria ori toate obligaţiunile respective să-i rămână CSJ.
În 2010, blocul a fost vândut Ambasadei Germanei contra unui milion şi jumătate de euro. Astfel, noi am adus un beneficiu bănesc Bugetului de Stat, păstrând pe contul nostru datoria pentru chirie. Foarte ciudat este faptul că, în nota informativă despre vinderea blocului către Ambasada Germaniei - problemă pusă în discuţie şi în Parlament - nu se menţiona niciun cuvânt despre datoriile existente. Vă daţi seama că nu eu am pregătit respectiva notă, ci doar l-am informat pe domnul ministru. Consider că Ministerul Culturii trebuia să informeze, în mod obligatoriu, despre această tranzacţie Guvernul şi Parlamentul. Anume de aici au şi pornit problemele. Apropo, la 16 octombrie 2009, eu i-am trimis o scrisoare domnului ministru Focşa, în care i-am explicat toată bizareria tranzacţiei. Dar el spunea că nu ştie nimic despre asta...

- De fapt, când au început toate aceste probleme?

- Să ştiţi că există prea multe coincidenţe nefaste în ultimul timp. Pe 31 octombrie am plecat într-o deplasare aprobată de domnul ministru şi tocmai în aceeaşi zi la Academie a venit o comisie de monitorizare. Iar peste două zile, când eram lipsă, AMTAP a primit un titlu executoriu a unei decizii a CSJ, datată cu anul 2008, dar trimisă la noi - fiţi atenţi! - în septembrie, în care se reitera faptul că suntem datori cu circa trei milioane de lei firmei „Petroter”. De ce toate astea s-au întâmplat tocmai atunci când eu nu mă aflam în ţară? Şi de ce monitorizarea Academiei s-a pornit de la Facultatea de Arte Plastice, pe când la celelalte facultăţi nu a venit niciun reprezentant al ministerului? Încerc să găsesc un răspuns, dar încă nu reuşesc. Sper să fie o coincidenţă nefericită…

- Ministrul Focşa spunea că blocul Facultăţii de Arte Plastice este un dezastru…

- Într-adevăr, clădirea Conservatorului de pe str. Mateevici a fost cumva favorizată în comparaţie cu celelalte două blocuri. Acest imobil a fost reparat în 2005, la solicitarea noastră, deşi acum ni se incriminează că nu am cheltuit corect cele 13 mln. de lei, destinate pentru aceasta… Dar noi suntem o instituţie publică şi, de patru ori pe an, efectuăm dări de seamă financiare la Ministerul Culturii. Am avut şi două revizii financiare şi n-au găsit nimic defectuos în administrarea banului public în instituţie. Adică, sunt acuzaţii nefondate, care vin să prejudicieze atât imaginea mea personală, cât şi cea a Academiei, al cărui cadru didactic este şi domnul ministru.

- Oricum, consideraţi că reforma propusă de Ministerul Culturii este un pas strategic important pentru învăţământul artistic din R. Moldova sau o eroare tehnică, precum a fost calificată de Comisia parlamentară pentru cultură?

- Nu văd raţionamente plauzibile pentru o astfel de divizare. Ca idee, este ceva minunat şi reforma este necesară, dar deocamdată este o eventuală realizare utopică. Ei au scris despre aceasta şi pe site-ul ministerului. Dacă, să zicem, a fost o gafă, ministerul era dator să publice şi o dezminţire. Totuşi, nu înţeleg de ce acuzaţiile au fost expuse faţă de toată lumea, fără nicio probă, fără a se aştepta concluziile comisiei de monitorizare, instituită recent prin ordinul domnului ministru. Pentru că, trebuie să ştiţi, noi nu facem nici un singur pas, fără a-l coordona cu Ministerul Culturii.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)