Finanţe

Victoriabank susţine sectorul agricol în cadrul Programului Compact lansat de Guvernul SUA

Victoriabank a devenit beneficiar al programului „Compact pentru Moldova” al Corporaţiei Provocările Mileniului (MCC), USA. 

Datorită faptului că VictoriaBank a fost aleasă ca şi Instituţie Financiară abilitată pentru eliberarea creditelor din cadrul Programului „Compact”, acum, clienţii VictoriaBank, întreprinderile mici şi mijlocii din sectorul agricol – vor putea beneficia de credite în limitele echivalentului a 50,000 USD şi 600,000 USD pentru efectuarea investiţiilor în scopul îmbunătăţirii infrastructurii post – recoltare, adică pentru construcţia, cumpărarea echipamentelor pentru depozitare şi păstrare.

„Programul de creditare oferit cu generozitate de Fondul Provocările Mileniului Moldova, ne-a făcut să ne simţim mai responsabili, în faţa partenerilor, în faţa strategiilor guvernamentale, dar şi în faţa întregii societăţi. Victoriabank pune miză pe antreprenorii agricoli, care vor putea accesa credite pentru a investi în infrastructura post – recoltare, atât de importantă statului nostru moldovenesc”, a declarat Natalia Politov-Cangaş, Preşedintele VictoriaBank.

Din suma totală a creditului, maximum 10% vor putea fi utilizaţi pentru finanţarea capitalului circulant aferent investiţiei. Creditele vor fi acordate pentru o perioadă de minimum 3 ani şi maximum 7 ani, cu perioada de graţie de maxim 12 luni. Adiţional altor avantaje ale Programului de credite pentru infrastructura post –recoltare, orice achiziţie din contul acestor împrumuturi vor fi scutite la procurare, de TVA şi taxe vamale.

Un alt proiect de creditare care poate fi accesat prin intermediul VictoriaBank este şi „IFAD V”.

„IFAD V” este destinat atât întreprinderilor mici şi mijlocii cât şi tinerilor antreprenori cu vârsta între 18 şi 30 de ani, din sectorul agricol. „IFAD V” poate fi accesat atât pentru activităţi cu profil agricol de producere, recoltare, păstrare cât şi pentru agroturismul rural (procurarea animalelor, a echipamentului şi utilajelor necesare pentru dezvoltarea fermei din cadrul complexului turistic). Prioritate în acordarea creditului vor avea întreprinderile ce vor demonstra, la etapa de evaluare, un impact pozitiv privind crearea locurilor de muncă şi generarea veniturilor.
Suma maximă a creditului este de 150,000 USD şi poate fi accesat pentru o perioadă de 5 ani – cu 2 ani de graţie pentru activităţi de producere, procesare, şi de 8 ani – cu 4 ani de graţie pentru înfiinţarea plantaţiilor multianuale. Un beneficiu important pentru cei care vor să acceseze un credit prin proiectul „IFAD V” este că la suma totală a creditului beneficiarilor li se acordă încă 40 % sub formă de grant.

Contribuţia beneficiarului la costul total al investiţiei trebuie să fie de minim 20 % mijloace băneşti şi/sau bunuri materiale dintre care minim 10 % să fie mijloace băneşti. Creditele vor fi eliberate în lei moldoveneşti, dolari sau euro cu o rată a dobânzii flotantă. În cazul creditelor eliberate în lei moldoveneşti, rata dobânzii va fi revizuită în funcţie de fluctuaţia ratei de bază a BNM. În cazul creditelor eliberate în USD sau EUR rata dobânzii se modifică la 15 decembrie şi 15 iunie. 

Prin aceste două proiecte Victoriabank vine să încurajeze producători agricoli şi agenţii economici din domeniul agro-alimentar să dezvolte o afacere în domeniul agricol şi să stimuleze creşterea activităţilor agricole strategice şi de afaceri din mediul rural.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *