Astăzi 27 Mai 2018, Duminică - Ultima actualizare la 26 Mai 2018
Abonamente
SES - noi perspective pentru afacerea ta

Actualitate 22 Ianuarie 2018, ora 12:07

VIDEO / Minciunile jurnalistei ruse invitate de Dodon la Chişinău

Marime Font

Irada Zeinalova, jurnalista rusă care a ajuns la Chişinău la invitaţia lui Igor Dodon abia din a doua încercare, după ce în primul caz i-a fost refuzat accesul în ţară, a realizat un reportaj despre situaţia social-politică din Moldova. În material se vorbeşte despre exodul masiv al populaţiei şi se spune că în ţară ar fi rămas doar 1 milion de moldoveni, restul ar fi plecaţi la muncă în Rusia şi în UE, transmite adevarul.ro 

Pe un ton agresiv, moderatoarea emisiunii „Bilanţul săptămânii” de la NTV Rusia, Irada Zeinalova, afirmă în reportajul său că în Moldova a rămas doar 1 milion de cetăţeni, restul ar fi părăsit ţara.

Jurnalista rusă face referire la date oficiale, însă acestea arată altfel. Conform recensământului din 2014, în ţară sunt aproape 3 milioane de locuitori.De exemplu, doar la alegerile prezidenţiale din 2016 au votat în total în jur de 1 milion şi 600 de mii de cetăţeni, adică 53.4% din numărul total de alegători.

În continuare, în reportaj este relatată situaţia socială din ţară, doar că jurnalista rusă a preferat să nu ia opinia unor experţi independenţi, dar a persoanelor din anturajul lui Igor Dodon.

În primul caz este vorba de deputatul socialist Bogdan Ţîrdea. Acesta a subliniat că migranţii moldoveni din Rusia trimit acasă anual circa 1 miliard de dolari: „Asta e aproape jumătate din bugetul de stat al Republicii Moldova”. „Voi nu veţi găsi aici nici 10-15% din oameni care ar spune că nu respectă Rusia. În spatele acestor acţiuni (antiruse) este evident că stau partenerii occidentali”, a declarat fostul deputat comunist Victor Stepaniuc, la fel un apropiat de-a lui Igor Dodon.

Apoi, pe fundalul unei melodii triste, cu lacrimi în ochi, apare o femeie din satul Iurievca, raionul Cimişlia, care povesteşte despre necazul familiilor moldoveneşti. „Săracii copii pleacă, lasă totul. Este foarte greu, unde să plece ei? Unde să lucreze? Unde să înveţe? Bani sunt puţini”, mărturiseşte femeia. Autorul reportajului numeşte Moldova „Ţara copiilor părăsiţi” şi susţine că au rămas să locuiască în Republica Moldova doar bătrânii şi copiii, precizând că doar 1 milion de moldoveni locuiesc permanent în Republica Moldova.

Citeste mai mult pe adevarul.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

 


Opinii & Editoriale 24 Mai 2018, de Moni Stănilă

Omul-virus sau omul-doctor?

Îmi spunea cineva, zilele trecute, că unele din textele mele referitoare la relația om-Dumnezeu par mai degrabă articole pentru drepturile omului sau ale animalelor.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Mai 2018, de Moni Stănilă

Câinele de bronz

Emanuela Iurkin a debutat la Editura „Cartier” în această primăvară cu un roman superb: Câinele de bronz. O poveste care combină perfect ficțiunea cu biografismul. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Mai 2018, de Moni Stănilă

Un mare „NU”!

Pentru că 20 mai ne bate la ușă, ne umple cutia poștală cu gunoi, ne promite marea și sarea, hăul și pârăul, pentru prima dată în viață am intrat pe pagina de socializare a candidatului Ivan Ceban.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Mai 2018, de Răzvan Munteanu

Cine are de câştigat de pe urma ieşirii SUA din acordul nuclear cu Iranul?

Decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear iranian ridică numeroase semne de întrebare despre cum vor evolua dinamicele scenei relaţiilor internaţionale. Să nu uităm că dosarul nuclear iranian este cauza unora dintre cele mai mari tensiuni din Europa de Est, Statele Unite,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Mai 2018, de Pavel Păduraru

Chișinăul e pierdut!

Scriam săptămâna trecută că, dacă cei trei candidați importanți unioniști sau proeuropeni la șefia Capitalei, Andrei Năstase, Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu, nu vor alege doar pe unul dintre ei, pentru a merge în alegerile de duminică, nu va avea niciun sens să ieșim la votare. Din...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Mai 2018, de George Simion

Schimbați balada!

În cei peste zece ani, de când am cunoscut R. Moldova, m-a fascinat mereu felul în care electoratul pro-estic s-a mobilizat la vot. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Mai 2018, de Moni Stănilă

Buni sau răi?

Că tot suntem în campanie electorală, să ne reîntoarcem puțin la judecata aproapelui. Ușurința cu care catalogăm oamenii din jurul nostru e incredibilă. Despre oricine putem afirma câte ceva, de parcă le-am cunoaște gândurile și pocăința. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Mai 2018, de Constantin Tănase

Obsesia autohtonizării și destinul graiului matern

Nu rareori, când vorbim despre situația limbii române din stânga Prutului, demonstrăm o înțelegere cu totul puerilă, școlărească a fenomenului.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Mai 2018, de Răzvan Munteanu

Trump scoate SUA din acordul nuclear cu Iranul. Ce poate urma?

Foarte mulți jurnaliști sau analiști de politică externă spuneau că retorica folosită de către Donald Trump în cursa electorală pentru Casa Albă va fi abandonată odată cu alegerea sa în funcția de președinte al Statelor Unite.  

() Citeşte tot articolul

Atitudini 16 Mai 2018, de Constantin Tănase

Presa a uitat de 16 mai

Presa de la Chişinău, dar şi cea de peste Prut, preocupată de chestiuni vitale pentru destinul nostru naţional, cum ar fi, de exemplu, înjurăturile de căruţaş ameţit ale lui Voronin sau cele de oier devenit milionar ale lui Gigi Becali, a trecut falnic şi fără păs peste data de 16 mai, o zi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Mai 2018, de Moni Stănilă

Primăvară cu poezie

În perioada 3-5 mai a avut loc Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a VIII-a. Evenimentele au debutat cu depunerea de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, urmată de Simpozionul Internațional „Dialoguri europene:...

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Mai 2018, de Dan Nicu

Lui Dodon nu i-ar strica să ia lecţii de la Kim Jong-un

Întâlnirea de pe 27 aprilie dintre preşedinţii celor două jumătăţi ale Coreei, despărţite din 1953 printr-un război purtat pe baze ideologice, imprimă speranţe că în curând în peninsula Coreeană starea formală de război va fi încheiată şi va începe o eră a...

() Citeşte tot articolul