VIDEO / Primăria Chișinău a aflat despre problema transportului din satul Trușeni pe FACEBOOK

publicat în Actualitate pe 20 Noiembrie 2017, 14:15

De mâine, în satul Trușeni va mai circula încă un autobuz. Prin urmare, ambele autobuze care vor lega Trușeniul de Chișinău vor respecta graficul. Aceasta este principala promisiune făcută de către Ruslan Codreanu, viceprimarul Chișinăului la protestul de astăzi a locuitorilor satului Trușeni. Mai mult, funcționarul a declarat că nu a fost înaintat nici un demers de la Primăria Trușeniului și despre problema transportului public a aflat pe o rețea socială.

Astăzi, 20 noiembrie, mai mulți locuitori ai satului Trușeni au protestat în fața Primăriei Chișinău, manifestându-și nemulțumirea față de transportul public din localitate. În întâmpinarea oamenilor a venit viceprimarul Ruslan Codreanu.

„Noi vom veni cu soluții. Vom încerca să scurtăm traseul autobuzului, dar și microbuzelor. Noi vom obliga ca șoferii de autobuze să respectul graficul de circulație. Vom suplimenta dimineața și seara cu încă un autobuz ca oamenii să se simtă confortabil. Cu administratorul rutei 135 vom încerca să discutăm și să-l responsabilizăm. Dar din cele 40 de microbuze pe care le avea, a rămas cu 20”, a menționat funcționarul.

Totuși, oamenii prezenți la protest i-au apostrofat că doar 13 microbuze sunt funcționale. De asemenea, locuitorii satului Trușeni s-au plâns că au nevoie de transport prin localitate pentru copii.

Potrivit viceprimarului, Guvernul României a oferit foarte multe autobuze și microbuze pentru școli, ca elevii și copiii de grădinițe să fie luați de acasă și duși la instituțiile de învățământ, dar, cu părere de rău, Primăria Chișinăului nu a primit nici un demers de la comuna Trușeni.

„Înțeleg că voi ați venit cu demersuri din partea comunei, dar vă rog frumos să responsabilizați conducerea Primăriei Trușeni, primarul, consiliul local, pentru că noi de la ei nu am primit demersuri. Eu am aflat despre problemă de pe facebook”.

De asemenea, ne-am autosesizat de pe facebook despre faptul că Parcul Urban de Autobuze vinde motorina, că nu se eliberează tichete, nu se respectă graficul de circulație. Asta va fi soluționat în această săptămână”, a menționat viceprimarul Chișinăului, Ruslan Codreanu.

Vedeți declarația integrală de la minutul 02:01:50:

 

VEDEȚI PLÂNGEREA ÎNAINTATĂ DE PROTESTATARI:

Către Directorul
Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie
a Primăriei municipiului Chișinău,
Oleg Poiata

Subsemnatul, Grup de inițiativă, format din locuitori ai satului Trușeni, municipiul Chișinău, vă aducem la cunoștință despre problema transportului public din localitate și solicităm respectuos rezolvarea problemei cât mai urgent.

Potrivit recensământului din anul 2014, în satul Trușeni locuiesc peste 11 000 de oameni. Ruta responsabilă de transportarea oamenilor din sat în oraș și invers este ruta nr. 135, care deține 30 de microbuze, potrivit declarațiilor făcute de către primarul satului Trușeni, Ion Apostol. Totuși, la modul practic, 18 dintre ele sunt funcționale, conform declarațiilor făcute de către șoferii microbuzelor care sunt implicați direct în respectiva situație. Mai mult, în localitate mai circulă și un autobuz.

Ambele trasee ale respectivelor rute de microbuz și autobuz sunt destul de lungi, dar și unități de transport sunt prea puține pentru un așa număr mare de oameni. În rezultat, în fiecare dimineață de la ora 07:00 până la ora 09:00, dar și seara de la ora 16:00 până la ora 19:00 este imposibil să ajungi la destinație în termeni rezonabili. Asta înseamnă că, chiar de la prima oră a dimineții, la prima stație din sat, microbuzele sunt pline până la refuz, sunt TICSITE, oamenii nu se țin de nimic pentru că sunt lipiți unul de altul, fie iarnă sau vară.

Seara este aceeași poveste. De exemplu, la ora 17:30, chiar de la intersecția străzilor Bodoni cu Alexandru cel Bun, nu poți intra în maxi-taxi pentru că este deja plin cu locuitori ai satului Trușeni. Oamenii care așteaptă deja la stația de la Calea Ieșilor, intersecție cu Ion Creangă, nu au posibilitatea deloc să meargă cu primul sau al doilea microbuz spre Trușeni. Oamenii pot să aștepte ore în șir. Au fost cazuri când copiii au fost surprinși cu o jumătate de corp în afara ușii, pe fereastră. Altă dată, un copil era lipit cu fața de parbriz. Imagini dezolante.

Părinții care duc copiii la grădinițele din localitate sunt revoltați pentru că unitățile de transport sunt foarte pline și, în așa mod, sunt puse zeci de vieți în pericol. Imaginați-vă că un așa microbuz plin cu 30-40 de oameni ajunge într-un accident grav…

De asemenea, comportamentul șoferilor care muncesc pe ruta 135 este indecent. Ei fumează în timp ce merg, cu altă mână iau banii, vorbesc grosolan, alungă oamenii din unitățile de transport, sau circulă cu microbuzele defecte. Șoferii merg atunci când își doresc ei, nu sunt controlați deloc. De sărbători este aproape imposibil să ajungi în Capitală sau invers.

Problema autobuzelor este asemănătoare. Oamenii se plâng că la ora 08:20, autobuzul este plin și următorul vine mult mai târziu.

Nu există nici un fel de grafic afișat în sat - nici a microbuzelor, nici a autobuzelor.

Solicităm rezolvarea problemei transportului public. Prin urmare:

1. Transportul public să circule regulat, la un interval mic, și în așa fel încât nici o viață de om să nu fie pusă în pericol! Să nu mai există nici un microbuz ticsit cu 20 de oameni pe scaun și alți 20 în picioare. Solicităm ca în picioare, maxim cu cinci oameni să meargă microbuzele.

2. Să fie afișate graficele atât autobuzelor, cât și microbuzelor, la fiecare stație din localitate și șoferii să le respecte 100%.

3. Unitățile de transport să fie controlate zilnic și să nu ajungă în traficul rutier defectate.

4. Traseul microbuzelor să fie scurtat până la Gara Feroviară. Sau, de exemplu, mulți locuitori ai Trușeniului urcă chiar de la Piața Centrală, respectiv, dacă microbuzele ar merge până în sectorul Centru al Capitalei, ar fi satisfăcător.

5. Toate microbuzele care circulă în sat să fie numerotate, pentru a fi mai ușor de monitorizat câți șoferi lucrează într-o zi.

6. Pe lângă singurul autobuz care circulă spre Trușeni, solicităm încă un autobuz. Dacă actualul circulă după următorul orar, din sat: 5:45, 6:20, 6:55, 7:20, 8:20, 10:00, 16:20, 18:00, 19:30, 21:00, atunci, al doilea autobuz pe care îl solicităm să respecte următorul grafic propus de noi, din sat: 07:20, 7:50, 8:20, 8:50 și seara: 14:30, 15:30, 16:30; 17:20, 18:20, 19:20, 20:20.

7. O altă propunere ar fi scurtarea traseului autobuzului până la Topaz (până la cercul de la Calea Ieșilor, și strada Ion Creangă), în special în orele de vârf, la un interval mic (dimineața de la ora 06:30 până la ora 09:00 și seara de la ora16:30 până la 20:00 ).

8. O altă propunere ar fin troleibuzul fără fir.

Vă solicităm respectuos, soluționarea prezentei, potrivit cerințelor și nevoilor sătenilor și comunicare în termen legal către Grupul de Inițiativă la adresele indicate în prezenta plângere.
Vă solicităm ca în termen de o săptămână să fie rezolvată problema transportului public a satului Trușeni, municipiul Chișinău. În caz contrat, vom insista zilnic, la dvs. și la administrația Trușeniului pentru ca problema să fie rezolvată. Vom organiza proteste masive și cazul va fi reflectat în presa națională. Contăm pe înțelegerea și sprijinul dvs.

Alte știri la acest subiect:

Revoltă în satul Trușeni! Oamenii nu mai vor să meargă cu microbuzele pline de pe ruta 135 / Semnează PETIȚIA

Anterior, TIMPUL a scris și a prezentat un filmuleț cum un microbuz de pe ruta 135 a circulat cu frâna de serviciu stricată.

VIDEO / Ce spune primarul satului Trușeni despre microbuzele pline până la refuz și despre revolta localnicilor

Ce soluții are Primăria Chișinău pentru problema microbuzelor pline până la refuz din Trușeni: „Linia de microbuze activează aşa cum activează”