Actualitate

VIDEO. Cum se formează uraganele

 

„Unele dintre cele mai distrugătoare uragane care ajung în SUA pornesc ca un grup de furtuni de pe Coasta de Vest a Africii. Acest grup de furtuni se alimentează din căldura şi umezeala oceanului. Aerul se ridică apoi şi formează şi mai multe furtuni. Sub tot acest aer care se ridică, presiunea atmosferică scade. Furtuna se deplasează spre vest împinsă de alizee, rotindu-se în sens invers acelor de ceasornic datorită efectului Coriolis, rezultat din rotaţia Pământului. Furtuna continuă să crească cât timp se află deasupra oceanului şi temperatura apei coboară sub 79° Fahrenheit (26° Celsius).

Uraganelor nu le place uscatul. Au nevoie de apă pentru a supravieţui şi de presiune ridicată deasupra lor. Un flux slab sau ceea ce se numeşte lipsă de vânt vertical contribuie la intensificarea uraganului.

Acum haideţi să vorbim despre ochiul uraganului. Întotdeauna impresionant din spaţiu, se formează în timp ce aerul se roteşte în sus şi spre exteriorul uraganului. În acelaşi timp, aerul aruncat afară în vârful furtunii intră înapoi în centru, păstrând ochiul în sine relativ calm şi limpede. Ceea ce înconjoară acest ochi liniştit este cea mai violentă parte a uraganului – peretele ochiului. Cele mai mari viteze ale vântului la suprafaţă se găsesc aici, în peretele ochiului. Dar, desigur, se pot extinde în afara centrului furtunii. Cele mai mari distrugeri vin din peretele ochiului. Luaţi în calcul viteza impresionantă a vântului din interiorul uraganului, adăugaţi mişcarea de înaintare, apoi mareea şi aveţi reţeta unui dezastru.”

Sursă: abcnews.com

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *