Ultima oră

VIDEO: Alexandru Tănase susţine schimbarea sistemului electoral în unul mixt

Tinerii au dorit să afle dacă un regim semiprezidenţial ar salava Republica Moldova din actuala criză politică. Ministrul Justiţiei nu a fost de acord cu această soluţie şi a explicat că societatea din Moldova nu este gata pentru un asemenea regim, deoarece există riscul de preluare totală a puterii în stat şi de instaurare a unui regim nedemocratic. Alexandru Tănase le-a spus studenţilor că „Noi nu avem o tradiţie şi o cultură democratică, nu avem acel echilibru şi control în instituţiile democratice ale statului şi partidele politice, care nu au o democraţie internă şi nici încredere publică” În opinia lui Tănase, revenirea la un stat semiprezidenţial ar atrage după sine foarte multe riscuri pe care o societate în curs de democratizare nu este pregătită să şi le asume.
Alt subiect care a interesat studenţii este legat de actualul Proiect al Legii Nediscriminării. Tinerii au dorit să afle dacă adoptarea unei asemenea legi este necesară în condiţiile în care aceasta a stârnit valuri de controverse în rândul feţelor bisericeşti şi a unor organizaţii neguvernamentale. Ministrul Justiţiei le-a spus studenţilor că „Proiectul Legii Nediscriminării este unul foarte bun deoarece este menit să protejeze de abuzuri anumite categorii sociale vulnerabile cum ar fi femeile, copii sau bătrânii şi nu are nimic în comun cu promovarea homosexualităţii.” Alexandru Tănase a specificat că Parlamentul ar putea să excludă din lege „orientarea homosexuală” deoarece societatea noastră în marea ei majoritate nu este gata să accepte această categorie de persoane.
La finalul discuţiei cu ministrul Justiţiei, studenţii s-au arătat dornici să mai participe la astfel de evenimente. Tinerii spun că în acest mod ei simt că părerea lor contează. Iată ce ne spune Mihai Jereghi, student în anul II la Facultatea de Drept: „ Ar fi bine ca aceste întâlniri între noi şi persoane care deţin funcţii importante în stat să se facă mai des. Să fim ascultaţi, informaţi şi să ajungem la un numitor comun cu cei care ne conduc în acest moment ţara.”
Liga Tineretului din Moldova preconizează pentru viitorul seminar o întrunire între studenţi şi Procurorul General, Valeriu Zubco.



Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *