Cultură

Video: Filme care au schimbat lumea

"Super Size Me" este un documentar experiment în care Morgan Spurlock, protagonistul, regizorul şi scenaristul documentarului, încearcă să afle ce se întâmplă dacă mănânci numai de la McDonald’s timp de o lună, de trei ori pe zi.

În primele zile, Spurlock începe să câştige în greutate şi se confruntă cu depresia apărută în urma acestei schimbări fizice. Pe lângă aceste aspecte, "Super Size Me" analizează modurile în care este comercializată mâncarea fast food, dar şi nutriţia proastă şi dependenţa de anumite alimente, promovate de restaurante.

"Super Size Me", o imagine concretă a ceea ce înseamnă obezitatea, a fost un adevărat succes şi a reuşit să trezească opinia publică. La mai puţin de şase săptămâni de la lansarea sa oficială, McDonald’s a scos opţiunea "Super Size" din meniurile sale, deşi restaurantul a negat că decizia sa ar fi avut vreo legătură cu documentarul, iar de atunci McDonald’s a introdus alternative sănătoase în meniuri.

Deşi nu este foarte cunoscut, filmul "Rosetta" , regizat de Jean-Pierre şi Luc Dardenne a făcut furori după lansarea sa în 1999, fiind recompensat cu premiul Palm d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Pelicula spune povestea unei adolescente pe care o cheamă Rosetta, care pleacă de acasă pentru a scăpa de mama ei alcoolică. Tânăra încearcă să îşi găsească un loc de muncă, încearcă să se descurce singură.

Portretul Rosettei şi barierele cu care se confruntă adolescenta în încercarea ei de a supravieţui au fost realizate de fraţii Dardenne într-un mod atât de real şi impresionant încât au determinat apariţia unei noi legi în Belgia care interzice angajatorilor să plătească adolescenţii angajaţi cu mai puţin decât salariul minim.

 Deşi acum este greu de crezut, în 1968, când a fost lansat "2001: A Space Odyssey", regizat de Stanley Kubrick, filmul a fost considerat inovator, original, fantezist. Pelicula, care aparent spune povestea omului de ştiinţă Dr.Heywood Floyd (William Sylvester) care călătoreşte spre Jupiter în încercarea de a descoperi originea unui artefact extraterestru, a fost apreciată datorită detaliilor subliminale şi descrierii realiste a spaţiului. Filmul lui Kubrick a uimit şi prin tehnologiile avansate care apar în film, în timp o parte dintre acestea devenind realitate.

Influenţa pe care "2001: A Space Odyssey" a avut-o asupra filmelor ce i-au urmat este fără margini. Filmul a inspirat mulţi din oamenii de ştiinţă ai NASA, care la un an de la lansarea peliculei, aveau să trimită un om pe Lună. Surprinzător sau nu, astronauţii de pe Apollo 11 au spus "exact ca în 2001" când au aterizat pe Lună.

"JFK", regizat de Oliver Stone este un film controversat despre asasinarea preşedintelui John F. Kennedy. Înainte de lansarea sa, în 1991, mai mulţi critici şi istorici au atacat teoria din film, potrivit căreia ar fi existat o conspiraţie guvernamentală în spatele morţii lui Kennedy, aceştia susţinând că pelicula îl dezonorează pe JFK.

Stone a primit mai multe ameninţări cu moartea. Întreaga atenţie acordată de mass-media lui Oliver Stone a contribuit la succesul filmului "JFK". Pelicula a născut întrebări referitoare la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în Dallas în 1963. Drept urmare, a fost înfiinţată the Assassination Records Review Board, care colecta materiale şi înregistrări referitoare la asasinarea lui JFK pentru a le face publice. De atunci, au fost făcute publice diverse documente. Până în 2017 niciun material referitor la asasinarea preşedntelui american nu va mai trebui să fie secret.

Fără niciun dubiu, documentarul "An Inconvenient Truth", care prezintă posibilele pericole ale încălzirii globale, a devenit un fenomen cultural. "An Inconvenient Truth" a ajutat la conştientizarea problemelor pe care le poate provoca încălzirea globală în întreaga lume, determinând oameni politici importanţi să facă ceva pentru a rezolva aceste probleme.

Unul dintre cele mai bune filme despre care nu a auzit nimeni, "The Battle of Algiers", din 1966, ilustrează Războiul de independenţă algerian din anii ’50, când grupări de revoluţionari au lansat o intensă campanie de lupte de gherilă împotriva colonialiştilor francezi.

Din cauza conţinutului său incendiar, filmul a fost interzis în Franţa timp de cinci ani de la lansare şi a fost blamat de o serie de oficiali guvernamentali francezi. Anii ’60 au reprezentat o perioadă de decolonizare majoră în intreaga lume şi mulţi au susţinut că filmul "The Battle of Algiers" a fost un fel de manual despre cum ar trebui purtate luptele de gherilă.

Totodată, s-a sustinut că grupări precum Panterele Negre sau IRA au implementat o serie de tactici prezentate în film. Influenţa filmului a fost atât de puternică încât a fost folosit de-a lungul timpului ca o unealtă de instruire pentru echipele antirevoluţionare şi a fost vizionat inclusiv la Pentagon, în 2003, fiind prezentat ca un exemplu de problemă militară cu care s-ar putea confrunta SUA în Irak.

"Triumph Of The Will", realizat de Leni Riefenstahl, este un film de propagandă pentru Hitler, unul dintre primele exemple care arată că arta poate fi folosită şi în scopuri negative. Aparent, un documentar despre Congresul Partidului Nazist de la Nuremburg din 1934. Însă, filmul este construit la promovarea ideologiei lui Adolf Hitler. Pelicula cuprinde sosirea dictatorului în oraş, oameni fanataci care se bucură, discursuri ale liderului nazist sau parade ale soldaţilor SS. Filmul nu a fost promovat în afara Germaniei.

"Triumph Of The Will" a ajutat foarte mult la construirea cultului personalităţii lui Hitler şi a reuşit să creeze iluzia susţinerii unanime a politicilor liderului german. Deşi mesajul filmului este sinistru, stilul tehnic este extraordinar, Leni Riefenstahl fiind considerată una dintre cele mai preeminente regizoare de film din secolul XX.

Filmul mut "The Birth of a Nation", regizat de D.W. Griffith, care a apărut în 1915 este considerat unul dintre cele mai influente filme din lume. Momente narative cuprinzătoare însoţesc evenimente precum Războiul Civil American, asasinarea lui Abraham Lincoln şi formarea grupării Ku Klux Klan.

Filmul a fost un succes uriaş dar a fost repede criticat din cauza inadvertenţelor istorice şi a rasismului evident. A fost condamnat de mai multe organizaţii, iar în câteva oraşe a fost interzis. În Boston şi Philadelphia, locuri în care "The Birth of a Nation" putea rula, au izbucnit deseori proteste, iar cel puţin un bărbat alb omora un adolescent de culoare după ce vedea filmul.

Potrivit unui jurnalist, filmul lui Griffith a avut o contribuţie majoră la reformarea grupării Ku Klux Klan în anii 1920, şi se spune că gruparea ar fi folosit filmul ca o unealtă de recrutare timp de mai mulţi ani.

În ciuda ideologiei bigote, filmul este apreciat de mai mulţi specialişti ca unul dintre cele mai bune filme care au fost realizate vreodată deoarece a fost un deschizător de drumuri în domeniu. Nu numai că a stabilit faptul că durata unui film poate depăşi 60 de minute, iar publicul să continue să fie atent, dar lui Griffith îi este atribuit faptul că a dat naştere "limbajului vizual" în filmul modern, plus tehnici de editare şi filmare care sunt folosite şi astăzi.

Documentarul "The Thin Blue Line" realizat de Errol Morris, lansat în 1988, vorbeşte despre Randall Dale Adams, un bărbat care a fost condamnat pe nedrept la moarte pentru că ar fi omorât un ofiţer de poliţie din Dallas. Errol Morris a reuşit să ilustreze faptul că declaraţiile martorilor oculari nu erau credibile şi că mai mulţi martori din proces au avut declaraţii false.

Ca rezultat al publicităţii de care s-a bucurat lansarea "The Thin Blue Line", Adams a avut dreptul la un nou proces, fiind achitat de acuzaţia de crimă, devenind astfel un om liber.

Filmul este apreciat ca un clasic al genului documentar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *