Lumea

VIDEO: IMAGINI NEMAIVĂZUTE cu tragedia de la Cernobîl. Instantaneele pentru care realizatorii au plătit cu viaţa

Dar, în ciuda faptului că au ajutat lumea să înţeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat pe 26 aprilie 1986, cei care le-au realizat au plătit un preţ prea mare. 

La scurt timp după catastrofa nucleară, patru fotografi profesionişti, Anatoly Rasskazov, Valery Zufarov, Igor Kostin şi Volodymyr Repik, au surprins imagini tulburătoare cu efectele exploziei, scrie Daily Mail.

Dintre cei patru, Rasskazov şi Zufarov au plătit cu viaţa pentru aceste cadre, iar Kostin este în permanenţă bolnav ca urmare a expunerii la radiaţii. Singurul care pare să fi scăpat de efectele radiaţiilor a fost Volodymyr Repik.

În calitate de fotograf oficial al reactorului nuclear, Anatoly Rasskazov a primit permisiunea de a capta imagini la doar câteva ore de la explozie. Fotografiile realizate de acesta au fost analizate de o comisie în seara acelei zile, iar apoi au fost confiscate de serviciul secret sovietic. Numai două dintre fotografiile lui au fost publicate în 1987, fără însă a se menţiona numele celui care le-a realizat.

Anatoly Rasskazov a murit în 2010, la 66 de ani, după ce timp de mulţi ani a suferit de cancer şi de o afectiune hematologică provocată de radiaţii.

Valery Zufarov, care a realizat fotografii la locul tragediei dintr-un elicopter, a decedat în 1993, la vârsta de 52 de ani, tot din cauza unor maladii apărute ca urmare a expunerii la radiaţiile de la Cernobîl.

Igor Kostin, care acum are 76 de ani, lucra atunci la agenţia de presă Novosti şI a fost trimis la Cernobîl, în ziua accidentului. El a reuşit să urce într-un elicopter militar şi a făcut imprudenţa de a deschide fereastra pentru a surprinde imaginile. Deşi era protejat de un costum, la fel şi instrumentele sale, radiaţiile au fost atât de puternice încât toate imaginile surprinse au fost distruse.

După 9 zile s-a întors la locul catastrofei, unde i-a surprins pe soldaţi care încercau să cureţe locul. În final, munca sa în anii următori accidentului de la Cernobîl i-au adus premiul de fotografie World Press Photo.

Ca urmare a expunerii mult timp la radiaţii, el s-a îmbolnavit de cancer tiroidian şi, deşi a fost operat de mai multe ori, încă nu este vindecat.

Vladimir Repik (66 de ani) a fost singurul fotograf care nu a fost afectat de bolile produse de radiaţii. El spune acum că, dacă ar putea da timpul înapoi, nu s-ar mai apropia de reactor, pentru că ştie care sunt riscurile la care s-a expus.

Explozia de la Cernobîl a provocat moartea a 31 de angajaţi ai reactorului şi din echipele de intervenţie. Potrivit unui raport din 2006, radiaţiile au ucis între 30.000 şi 60.000 de persoane în decursul anilor.

Autorităţile ucrainene au început pe 26 aprilie 2012 lucrările de asamblare a unui nou sarcofag la centrala Cernobîl, menit să reducă ameninţarea radioactivităţii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *