Actualitate

VIDEO: ÎMPIEDICAREA ultimei parade sovietice din RSSM, 7 noiembrie,1989

Chiar dacă deputații românofili cîștigă lupta cu oponenții din Sovietul Suprem și reușesc să impună limba română ca limbă de stat și adoptarea alfabetului latin, socialismul părea, încă, de neclintit.

Guvernarea socialistă care își trăia ultimile clipe la Chișinău a încercat să organizeze parada militară, dedicată marii revoluții socialiste din octombrie 1918, dar protestatarii au demonstrat o adevărată lecție de curaj și demnitate națională pentru urmașii lor. S-au opus cu vehemență și nu au permis intrarea blindatelor în PMAN, care reprezenta deja un simbol al demnității Naționale. În urma altercațiilor, mai multe persoane au fost arestate. Ca urmare, pe 10 noimbrie, sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost asediat iar evenimentul s-a soldat cu confruntări violente între forțele de ordine și protestatarii care cereau eliberarea persoanelor arestate. Astfel, curajul și perseverența luptătorilor pentru integritatea națională, limba română, grafia latină și tricolor au determinat cel mai major eveniment politic din Republica Moldova. Pe 16 noiembrie, ultimul bastion al puterii sovietice din Republica Moldova, Simion Cuzmici Grosu, prim-secretarul filialei moldoveneşti a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice a fost înlăturat de la putere şi înlocuit cu Piotr Chirilovici Lucinschi, fost secretar adjunct de partid al filialei din Tadjichistan. Lucinschi avea să devină mai apoi preşedinte al Republicii Moldova din 1996 pînă în 2001.

În materialul video de mai jos, vă prezentăm, imagini inedite cu altercațiile de la parada bolșevică eșuată de pe 7 noiembrie, 1989, filmate de regretatul regizor, Victor Bucătaru

Sursa: deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *