Eveniment

VIDEO: Inevitabila reformă a educaţiei

Ieri, Ministerul Educaţiei a făcut public un plan de acţiuni care vizează asigurarea accesului la educaţie de calitate şi eficientizarea utilizării alocaţiilor financiare şi urmează a fi implementat pe parcursul anilor 2011-2013. Mihai Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, a subliniat în cadrul unei conferinţe de presă că reforma structurală este una deja întârziată şi că ar fi trebuit implementată încă acum zece ani. „Dacă şi de această dată întârziem cu reformarea învăţământului, cu siguranţă, vom pierde viitorul. R. Moldova nu deţine zăcăminte, nu este o ţară mare, în schimb, are copii care doresc să studieze şi care au un potenţial de invidiat”, a menţionat Mihai Şleahtiţchi. El susţine că actuala reformă va modifica formula de finanţare a instituţiilor de învăţământ, care va fi calculată în funcţie de numărul de elevi, fapt ce va permite implementarea unui sistem educaţional de calitate în sate. La rândul său, viceministra Educaţiei, Tatiana Potâng, a explicat că reforma vizează modificarea modului de gestionare a banului public. „Bugetul alocat unei şcoli este în întregime cheltuit pentru întreţinere şi nu pentru asigurarea procesului educativ. Prin această reformă, ne propunem să dotăm bibliotecile cu literatură artistică, iar atelierele – cu echipamente şi utilajele necesare. Vrem să facem din şcolile de circumscripţie modele de performanţă educaţională”, a conchis ea.

Noua metodă de finanţare a fost aplicată la nivel experimental în 2010, în raioanele Râşcani şi Căuşeni. După analizarea rezultatelor, ministerul a decis extinderea proiectului în alte nouă raioane şi două municipii. Drept dovadă că reforma este benefică şi funcţionează, şeful Direcţiei raionale învăţământ, tineret şi sport din Căuşeni, Andrei Toderaşcu, a spune că pentru 2011, conform formulei, au fost alocaţi peste cinci mii lei per elev şi 413 mii lei pentru întreţinerea instituţiei de învăţământ. Elena Osadcii, directoarea Liceului din Tănătarii Noi – transformat în şcoală de circumscripţie şi la care învaţă 125 de copii din patru sate -, spune că la început a fost cam greu să convingă părinţii. „Dubiile lor s-au spulberat după o lună – am primit un autobuz cu care asigurăm transportarea copiilor, iar pentru că distanţa nu e mare, copilul nici nu simte că a plecat de acasă. Avantajul este că aici copiii au sală de sport, cantină modernă, ateliere bine dotate, sunt hrăniţi de două ori pe zi, ceea ce nu aveau în vechea şcoală”, a menţionat Elena Osadcii.

Potrivit noii metodologii, pentru fiecare elev din instituţiile reformate vor fi alocate câte 5,7 mii lei pentru anul curent şi 6,2 mii lei în anul viitor. Pentru a asigura transportarea elevilor la şcolile de circumscripţie, ministerul a anunţat procurarea treptată a peste 100 de unităţi de transport, inclusiv 72 în anul curent.

Apropo de limba română în şcolile ruse

Ministrul Mihai Şleahtiţchi: Şcolile cu predare în limba rusă care se vor afla într-o zonă populată intens de minorităţile naţionale vor fi transformate în şcoli de circumscripţie. Dacă într-un raion anume va exista doar o şcoală cu predare în limba rusă, aceasta va rămâne să funcţioneze, indiferent de numărul de elevi. Aceste şcoli nu vor fi lichidate, ci reformate. Cât priveşte cunoaşterea limbii române de către etnicii ruşi, trebuie să construim un mediu existenţial în care cetăţenii să conştientizeze că fără cunoaşterea limbii de stat nu-şi pot construi o carieră. Deocamdată, societatea noastră nu oferă modele prin care să se observe că o bună cunoaştere a limbii române constituie cheia succesului. Menţionez totodată că la sesiunea de bac am pus note insuficiente tuturor acelor care nu cunosc limba şi literatura română, şi în felul acesta cred că i-am impulsionat să o înveţe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *