Eveniment

VIDEO: Marian Lupu nu a fost ales preşedinte


17.30
Rezultatele numărătorii arată că 58 de deputaţi au votat pentru Marian Lupu. Trei deputaţi au votat împotrivă, iar un buletin a fost declarat nevalabil, fiind gol.

Comentați: Vor reuși deputații să aleagă Președintele sau vor avea loc alegeri Parlamentare anticipate?

17.15 Circa zece tineri s-au adunat în faţa Parlamentului. Ei protestează cu flueiere şi un afiş pe care scrie "Parlament Impotent".

16.00 Procedura de vot s-a încheiat. La alegeri au participat 62 de deputaţi. Conform regulamentului, comisia specială trebuie să finiseze numărarea voturilor până la ora 18.00.

UPDATE (15.58) 
"Grupul Dodon" a votat împotriva lui Marian Lupu. Deputul independent, Mihai Godea, nu şi-a arătat buletinul de vot. Fără susţinerea "grupului Dodon", Marian Lupu nu are şanse să devină preşedinte.

UPDTE (15.45) A început procedura de vot. Mihai Ghimpu a fost primul deputat care a intrat în cabina de vot. El a făcut public buletinul pe care a aplicat ştampila pentru candidatura lui Marian Lupu.

UPDATE (15.10)
Pauză de 30 de minute.

Preşedintele se alege prin vot secret. Locul votării v fi holul de la etajul 2 al Palatului Republicii, unde au fost amenajate două cabine.

UPDATE (15.00) Artur Reşetnicov, vicepreşedintele Parlamentului, deputat PCRM: "Deşi s-a menţionat că s-a dorit a se găsi o candidatură de consens, nu s-a dorit a se purta negocieri cu PCRM, partidul cu cele mai multe mandate în Parlament".

"În condiţiile actuale, PCRM a fost nevoit să organizeze proteste care s-au finalizat cu Congresul Civic, unde s-a decis că actualul candidat este unul al alianţei. Cerem să se desfiinţeze alianţa şi să se creeze o guvernare anticriză. Suntem gata să avem discuţii pentru crearea unei coaliţii anticriză. Finalul alianţei pentru guvernare este ziua de astăzi".

UPDATE (14.55) Dumitru Diacov (PD): „Visam că astăzi va fi o zi specială, că vom pune capăt crizei politice. Dar noi începem încetişor sa programăm R. Moldova pentru al patru scrutin".

"Dl Lupu vrea să fie un preşedinte paşnic, care să creeze o atmosferă creativă şi de cooperare în ţară. Noi ca partid asigurăm ca dl Lupu să fie al tuturor, la fel de important pentru toate partidele din R. Moldova".

UPDATE (14.48)
Igor Dodon, deputat independent: "Suntem într-o situaţie nu simpla, trebuie să alegem între două rele".

"Ori votăm pentru preşedintele AIE, şi păstrăm această situaţie, sau nu votăm şi căutăm altă oportunitate. De ce unii jurişti consideră că acordurile AIE1 sau AIE2 sunt mai importante decât respectarea Constituţiei RM? Noi suntem gata să găsim un consens, însă niciodată nu vom vota pentru preşedintele AIE".

UPDATE (14.46) Ion Hadârcă (PL): "Miza alegerilor este recâştigarea încrederii din partea cetăţenilor care ne-au votat. Trebuie să acordăm un vot solidar anume al Alianţei. Aici şi acum se decide soarta a parlamentului şi a noastră de acum mai departe”.

UPADTE (14.30) Discursul de la tribuna parlamentului a candidatului la funcţia de preşdinte, Marian Lupu.

“Le mulţumesc pentru oportunitate cetăţenilor RM, colegilor parlamentari, şi tuturor celor care au încredere în mine”.

“Ne-am aflat prea mult în indecizie, prea multe cicluri care au fost atât în defavoarea cetăţenilor, cât şi a politicienilor”.

"Miza alegerilor preşedintelui are o valenţă incontestabilă pentru instaurarea echilibrului în ţară. Trebuie să ne asumăm cu responsabilitate închiderea ciclului de interimate. Trebuie să alegem între riscul de a ne confunda într-un haos politic şi alegerea preşedintelui care va readuce RM la un curs echilibrat”.

Nu am fost şi nu voi fi un vânător de funcţii”.

„Votul de azi este pentru evitarea unui nou ciclu de alegeri anticipate. Voi fi un preşedinte care va căuta să asigure un climat paşnic, pentru toţi cetăţenii, nu există „ai noştri, şi ai voştri”.

„Imi exprim dorinţa că toţi deputaţii vor da dovadă de raţiune”.

„Sunt convins, că dvs cei cărora cetăţenii v-au acordat încrederea, doriţi binele acestui popor. Veţi face un bine nu doar oamenilor de afacere, ci în primul rând poporului".

„Astăzi ar putea fi o zi istorică pentru RM”.

„Sunt un om chibzuit iar scandalurile m-au ocolit, nu fac politică pentru bani.
Nu pot sa ma gandesc ca şi astăzi, clasa politică se va gândi să continue criza politică. Nu eu voi fi responsabil daca preşedintele nu va fi ales, ci diversele interesele şi lupte politice.

Aveţi fiecare decizia să înclinaţi balanţa, aşa să ne ajute Dumnezeu!"

Sunt prezenţi 66 de deputaţi. Nu s-a prezentat fracţiunea PCRM, cu excepţia membrilor comunişti ai Comisiei speciale de organizare alegerea şefului statului condusă de Tudor Deliu. 

Singrul candidat la funcţia de preşedinte al R. Moldova este Marian Lupu (foto). Pentru el sunt gata să voteze deputaţii din partidele AIE. Comuniştii au decis să nu participe la procedura de vot. Însă fără două voturi din partea PCRM sau grupul socialiştilor, Lupu nu va putea fi ales.

Sursa Privesc.eu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *