Numai un militar din şapte a reuşit să ducă la bun sfârşit cursurile foarte dure ale primei promoţii a Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS), Vlădeni din judeţul Braşov.
Şcoliţi şi testaţi după cele mai bune manuale NATO în domeniu, antrenaţi de instructori americani, dar şi după durele metode utilizate de forţele speciale similare aliate din Marea Britanie, Germania sau Turcia, numai 18 militari au fost declaraţi absolvenţi cu toate că în şcoală au intrat, în urmă cu un an, 144 candidaţi.
„Selecţia de face pe cale naturală. Cei care nu rezistă psihic antrenamentelor foarte dure renunţă şi anunţă că vor să se retragă”, a explicat unul dintre instructori. Acesta a mărturisit că în urmă cu o săptămână erau 19 prezumtivi absolvenţi, dar unul a cedat cu câteva zile înainte finalizarea ciclului de instruire. „A rezistat un an, dar a cedat psihic pe ultima sută de metri. Pur şi simplu, la un moment dat, nu îţi mai simţi corpul. Lucrează singur, mecanic, ca un robot. În plus mai este obligatoriu ca psihicul să te ducă mai departe, până la capăt. Numai în ultimele două săptămâni am slăbit 12 kilograme, în timpul testelor finale”, a declarat şeful primei promoţii a Şcolii FOS.
Militarii au trecut prin perioade extreme de pregătire fizică: au învăţat şi să escaladeze un munte în siguranţă şi într-un timp foarte scurt, să se scufunde, să sară cu paraşuta, să dezamorseze o mină sau să trăiască în condiţii limită, cu ce găsesc în natură.
În plus, au fost instruiţi cum să utilizeze echipamente de transmisiuni moderne, aflate în dotarea NATO, dar şi mijloace de orientare rudimentare. Nici şedinţele de tragere cu diverse categorii de armament, pe timp de zi sau de noapte, nu au fost neglijate.
Concret la plecarea într-o astfel de misiune, aceşti militari de elită, primesc, pe lângă solda normală, o primă de campanie egală cu aceeaşi soldă, salariul fiind în acea lună, practic, dublat. Apoi, pe perioada executării misiunii, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale încasează lunar o soldă de funcţie prevăzută prin ordinul de numire/detaşare dublată, la care se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30% aplicată la solda de funcţie. Conform acestui algoritm, un plutonier din Forţele pentru Operaţii Speciale primeşte lunar solda de 7.387 de lei la care se adaugă 2.200 de euro, totalul fiind de peste 3.800 de euro lunar. Apoi se mai încasează şi diurna care în cazul unui subofiţer este de cel mult 70 de euro pe zi. În plus, fiecare militar primeşte zilnic câte un euro pentru „legătura socială cu familia”.
La selecţia iniţială se pot înscrie ofiţeri cu gradul maxim de căpitan, subofiţeri cu gradul maxim de plutonier major, precum şi soldaţi şi gradaţi profesionişti care au cel puţin un an de vechime în Armata Română. Selecţia iniţială se va finaliza pe 13 august, iar cei care trec teste medicale psihologice şi fizice vor ajunge la concursul propriu-zis care va avea loc pe 2 septembrie. Acesta constă, din nou din probe fizice, dar şi din verificarea cunoştinţelor de engleză, geografie sau legislaţie. Cei care vor trece şi de acest test vor începe cursurile propriu-zise, dar nu se ştie şi câţi le vor finaliza. Asta pentru că numărul absolvenţilor nu este fix, existând posibilitatea ca, de exemplu, la final să avem numai un singur absolvent.
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul