Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente
 
 
 

Muzică 1 August 2013, ora 08:09

VIDEO: Tudor Gheorghe împlineşte astăzi 68 de ani

Marime Font

Actorul şi cântăreţul Tudor Gheorghe împlineşte joi 68 de ani.

Artistul care a reuşit să aducă pe scenă unele dintre cele mai frumoase spectacole a îmbinat întotdeauna cu succes poezia cu muzica şi actoria. Spectacolele sale, interzise în perioada comunistă, aduc şi acum un public extrem de numeros. Următorul concert, intitulat „Degeaba”, este programat pentru 22 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti.

Tudor Gheorghe s-a născut la 1 august 1945, în comuna Podari din judeţul Dolj. Tatăl lui, cântăreţ bisericesc, a fost arestat ca legionar şi deţinut politic la Aiud.A urmat Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova (azi Colegiul Naţional „Carol I”), apoi a studiat la Institutul de Teatru din Bucureşti, clasa de actorie, absolvind în 1966. În acelaşi an a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, pe scena căruia a debutat jucând în piesa „Cocoşul negru”, de Victor Eftimiu.

A urmat rolurile din „Visul unei nopţi de iarnă”, de Tudor Muşatescu, „D-ale carnavalului”, de I.L.Caragiale, „Doamna nevăzută”, de Pedro Calderón de la Barca, „Mitică Popescu”, de Camil Petrescu, „Filfizonul pedepsit”, de John Vanbrugh, „Unchiul Vanea”, de Anton Cehov” şi „Piticul din grădina de vară”, de Dumitru Radu Popescu.

Primul său recital, „Menestrel la curţile dorului”, l-a susţinut în anul 1969, cu poezii ale autorilor Lucian Blaga, Tudor Gheorghe şi Ion Barbu. După alţi doi ani de studii aprofundate făcute la Institutul de Folclor din Capitală, a realizat ce de-al doilea recital, intitulat „Şapte balade”.

În perioada regimului comunist, Tudor Gheorghe a întâmpinat numeroase probleme, spectacolele sale fiind cenzurate şi chiar interzise. Astfel, timp de aprope 10 ani, artistul nu a mai avut voie să concerteze, restricţia fiindu-i impusă imediat după premiera spectacolului „Pe-un franc poet”, în 1979.

După Revoluţia din 1989, Tudor Gheorghe a revenit pe scenă, primul său concert, numit „Cântece cu gura închisă”, fiind susţinut în anul 1992. În 1999 a început seria de spectacole „Anotimpurile poeziei româneşti”, realizate în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.
 

Sursa: gandul.info

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md