Muzică

VIDEO: Tudor Gheorghe împlineşte astăzi 68 de ani

Artistul care a reuşit să aducă pe scenă unele dintre cele mai frumoase spectacole a îmbinat întotdeauna cu succes poezia cu muzica şi actoria. Spectacolele sale, interzise în perioada comunistă, aduc şi acum un public extrem de numeros. Următorul concert, intitulat „Degeaba”, este programat pentru 22 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti.

Tudor Gheorghe s-a născut la 1 august 1945, în comuna Podari din judeţul Dolj. Tatăl lui, cântăreţ bisericesc, a fost arestat ca legionar şi deţinut politic la Aiud.

A urmat Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova (azi Colegiul Naţional „Carol I”), apoi a studiat la Institutul de Teatru din Bucureşti, clasa de actorie, absolvind în 1966. În acelaşi an a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, pe scena căruia a debutat jucând în piesa „Cocoşul negru”, de Victor Eftimiu.

A urmat rolurile din „Visul unei nopţi de iarnă”, de Tudor Muşatescu, „D-ale carnavalului”, de I.L.Caragiale, „Doamna nevăzută”, de Pedro Calderón de la Barca, „Mitică Popescu”, de Camil Petrescu, „Filfizonul pedepsit”, de John Vanbrugh, „Unchiul Vanea”, de Anton Cehov” şi „Piticul din grădina de vară”, de Dumitru Radu Popescu.

Primul său recital, „Menestrel la curţile dorului”, l-a susţinut în anul 1969, cu poezii ale autorilor Lucian Blaga, Tudor Gheorghe şi Ion Barbu. După alţi doi ani de studii aprofundate făcute la Institutul de Folclor din Capitală, a realizat ce de-al doilea recital, intitulat „Şapte balade”.

În perioada regimului comunist, Tudor Gheorghe a întâmpinat numeroase probleme, spectacolele sale fiind cenzurate şi chiar interzise. Astfel, timp de aprope 10 ani, artistul nu a mai avut voie să concerteze, restricţia fiindu-i impusă imediat după premiera spectacolului „Pe-un franc poet”, în 1979.

După Revoluţia din 1989, Tudor Gheorghe a revenit pe scenă, primul său concert, numit „Cântece cu gura închisă”, fiind susţinut în anul 1992. În 1999 a început seria de spectacole „Anotimpurile poeziei româneşti”, realizate în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.
 

Sursa: gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *