Astăzi 5 Iunie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:26
Abonamente

Social 15 August 2015, ora 09:44    Din editia print

Mărturia unui sirian în Republica Moldova„Viitorul țării e ruinat, iar războiul nu se va sfârși în curând”

Marime Font

Foto: poza simbol

Siria mi s-a părut dintotdeauna un meleag îndepărtat. Chiar dacă știam unde se află pe hartă, aveam iluzia că ne despart oceane și deșerturi, de parcă s-ar afla pe o altă față a planetei. 

De patru ani încoace, știrile externe anunță zilnic zeci de morți într-un război atât de murdar încât nimeni nu îi mai poate explica toate cauzele. Deocamdată, 240.000 de oameni au murit. Când l-am cunoscut pe Alan, un refugiat sirian în Republica Moldova, oroarea de acolo m-a lovit în față ca un buzdugan. Siria se află la doar 2.200 km distanță de noi. În fond, e mai aproape decât Roma.

Asemeni altor state din Orient, Siria e o țară musulmană, în care puterea se transmite din tată în fiu. Din anul 1970, Siria a fost condusă vreme de 30 de ani de președintele Hafez-al-Assad. Când acesta a decedat, fiul Bashar-al-Assad a venit să-i ia locul. În anul 2011, sub presiunile cetățenilor, regimurile autoritare din statele vecine (Tunisia și Egipt) s-au destrămat. „La știri arătau inscripțiile protestanților egipteni sau tunisieni pe pereți: „Jos președintele!”. Niște copii de-ai noștri au început să scrie aceleași sloganuri pe gardurile din orașul Daraa”, povestește Alan, refugiatul sirian de 38 de ani. Făptașii, băieți și fete de 8-10 ani au fost prinși de forțele de ordine siriene. Îngroziți, părinții și-au cerut copiii înapoi. „Le-au spus să-și facă alți copii, că pe ăștia nu o să-i mai vadă”, spune cu glas stins bărbatul. Mulți dintre acei copii au fost uciși.

Dar tu ești gata să mori pentru președinte?

În urma acestui omor, oamenii s-au revoltat. Oraș după oraș, cetățenii s-au răsculat împotriva unui regim totalitar, ce le pune lacăt la gură și gloanțe în piept. „N-am mai rezistat, nu aveam voie să exprimăm vreo părere”, explică bărbatul. Copiii din clasa întâi până la facultate sunt învățați că trebuie să-și dea viața pentru președinte. „Cum pot să mor pentru un străin dintr-un televizor? E o nebunie”, se întreabă Alan. Mișcarea de protest din 2011, cerea, fără succes, reforme democratice. Conducerea a răspuns cu focuri de arme, arestări și bombardamente, calificând opozanții drept teroriști. Reprimată dur de regim, revolta a sute de mii de sirieni s-a transformat treptat într-un conflict între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi numeroase grupări armate insurgente. Astăzi, oamenilor le este greu să răspundă la întrebarea cine luptă. Haosul a pus stăpânire pe o țară rămasă fără justiție, fără apă și electricitate, din care oamenii fug asemenea unor furnici sub greutatea iminentă a unui bocanc. Potrivit organizației Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, jumătate din cetățenii Siriei a ales calea exilului.

Loading...


Căsătorit cu o moldoveancă de mai bine de 15 ani, Alan a descoperit în Moldova a doua casă. Împreună cu Svetlana are trei copii frumoși, cetățeni de drept ai Moldovei. „Eu sunt farmacist. Dacă o să-mi pot găsi de lucru aici, o să rămân pentru toată viața”, spune refugiatul. Când își amintește despre farmacia lui din Siria, bărbatul schițează un zâmbet trist. „Nu știu ce e acolo, e foarte periculos”, repetă Alan. Pentru el, Moldova e o democrație consacrată. A plecat din Siria în 2012, când situația din orașul Aleppo în care locuia a devenit periculoasă. În urma unui bombardament, unchiul lui Alan a murit în fața ochilor săi. „Eram toți acolo, avionul a venit și l-a ucis. Acolo, se împușcă pur și simplu”, spune femeia. În august 2013, opozanții afirmă că regimul Assad a folosit gaze toxice împotriva populației civile. Oficialii dezmint până astăzi acuzațiile, însă nu pot nega cei 650 de morți în urma atacului forţelor guvernamentale. Când povestesc, vocile soților nu mai trădează nici groază, doar o profundă tristețe. S-au mutat în Turcia, după care în Moldova. „În Siria sunt foarte puțini tineri acum. Doar bătrâni care refuză să plece, să-și lase casele”, spune Alan. Chiar părinții lui au respins ideea de a-și părăsi locuința. „Dacă e să murim, atunci aici”, au zis.
În ultimii ani, situația a derapat. Deși a început drept un protest politic, războiul civil din Siria a devenit o confruntare religioasă. Este știut că musulmanii se împart în șiiți și sunniți. Majoritatea o reprezintă sunniții, însă deoarece președintele Bashar al-Assad este un șiit, conflictul a căpătat o conotație religioasă. „Înainte trăiam toți împreună. Nu conta dacă eram sunnit sau șiit. Astăzi, trebuie să ne omorâm reciproc”, explică Alan. Bărbatul condamnă orice formă de violență și afirmă că singura lui dorință e ca toți oamenii să fie tratați la fel.

„Nimănui nu-i pasă de oameni”

Implicarea organizației militaro-religioase Statul Islamic transformă conflictul într-unul și mai tulburător. De la începutul acestei luni, s-au înregistrat deja peste 50 de morți în urma confruntărilor dintre gruparea Statul Islamic, rebeli și forțele regimului Assad. Rachetele, atacurile sinucigașe ale teroriștilor fac tot mai multe victime. Pe 9 august, patru fetițe au fost ucise de un baril încărcat cu explozibil, lansat asupra unei școli de forțele aeriene siriene. Inima de mamă a Svetlanei nu-și găsește de câțiva ani liniștea. „Imaginați-vă niște copii care se joacă în stradă. În câteva clipe, ei sunt morți”, spune Svetlana și vocea ei pentru prima dată emite un țipăt înăbușit. Când se gândește la viitorul Siriei, Alan este lipsit de speranțe. „Viitorul țării e ruinat, iar războiul nu se va sfârși în curând”, spune refugiatul. Din spusele bărbatului, țările din jurul Siriei s-au împărțit și ele după criteriul religios. Iranul ține cu șiiții, pe când Qatarul și Turcia sunt de partea sunniților sirieni. „Toți au interese. Rusia îl susține pe președintele Assad, deoarece caută o piață pentru armele sale. Nimănui nu-i pasă de oameni”, conchide Alan.
Potrivit Irinei Cozma, consultant al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), 185 de sirieni beneficiază la moment de statutul de refugiat în Republica Moldova. UNHCR în colaborare cu Centrul Caritate pentru Refugiați ajută cetățenii străini să se integreze în societate. „În multe cazuri, soțiile acestor cetățeni sunt din Republica Moldova. Alții au venit singuri”, afirmă Irina Cozma. Timp de jumătate de an, refugiații învață limba română. Tinerii pot deveni elevi sau studenți, facilitându-se accesul la locurile de muncă bine plătite. „Cunosc sirieni care au devenit medici, specialiști în tehnologii informaționale. Alții devin bucătari, ospătari sau șoferi”, declară consultantul. Dincolo de o profesie, cetățenii sirieni primesc un cer senin deasupra capului și siguranța unui trai decent, o viață fără foc și mitraliere.

*Numele personajelor au fost modificate pentru a proteja identitatea acestora.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 14:22

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

 Acestea sunt cele mai ambitioase femei ale zodiacului, drept pentru care ele vor ajunge foarte sus in viata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 12:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 4 Iunie 2020, ora: 09:42

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţie a fost detonatorul protestelor din ultima săptămână din SUA, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în data de 3 de aprilie, cu aproape două luni înainte de deces şi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 09:02

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

Partidul Democrat va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, chiar dacă președintele Igor Dodon atenționat recent formațiunea că un astfel de gest ar putea duce la ruperea coaliției, informează cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)