Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Social 15 August 2015, ora 09:44    Din editia print

Mărturia unui sirian în Republica Moldova„Viitorul țării e ruinat, iar războiul nu se va sfârși în curând”

Marime Font

Foto: poza simbol

Siria mi s-a părut dintotdeauna un meleag îndepărtat. Chiar dacă știam unde se află pe hartă, aveam iluzia că ne despart oceane și deșerturi, de parcă s-ar afla pe o altă față a planetei. 

De patru ani încoace, știrile externe anunță zilnic zeci de morți într-un război atât de murdar încât nimeni nu îi mai poate explica toate cauzele. Deocamdată, 240.000 de oameni au murit. Când l-am cunoscut pe Alan, un refugiat sirian în Republica Moldova, oroarea de acolo m-a lovit în față ca un buzdugan. Siria se află la doar 2.200 km distanță de noi. În fond, e mai aproape decât Roma.

Asemeni altor state din Orient, Siria e o țară musulmană, în care puterea se transmite din tată în fiu. Din anul 1970, Siria a fost condusă vreme de 30 de ani de președintele Hafez-al-Assad. Când acesta a decedat, fiul Bashar-al-Assad a venit să-i ia locul. În anul 2011, sub presiunile cetățenilor, regimurile autoritare din statele vecine (Tunisia și Egipt) s-au destrămat. „La știri arătau inscripțiile protestanților egipteni sau tunisieni pe pereți: „Jos președintele!”. Niște copii de-ai noștri au început să scrie aceleași sloganuri pe gardurile din orașul Daraa”, povestește Alan, refugiatul sirian de 38 de ani. Făptașii, băieți și fete de 8-10 ani au fost prinși de forțele de ordine siriene. Îngroziți, părinții și-au cerut copiii înapoi. „Le-au spus să-și facă alți copii, că pe ăștia nu o să-i mai vadă”, spune cu glas stins bărbatul. Mulți dintre acei copii au fost uciși.

Dar tu ești gata să mori pentru președinte?

În urma acestui omor, oamenii s-au revoltat. Oraș după oraș, cetățenii s-au răsculat împotriva unui regim totalitar, ce le pune lacăt la gură și gloanțe în piept. „N-am mai rezistat, nu aveam voie să exprimăm vreo părere”, explică bărbatul. Copiii din clasa întâi până la facultate sunt învățați că trebuie să-și dea viața pentru președinte. „Cum pot să mor pentru un străin dintr-un televizor? E o nebunie”, se întreabă Alan. Mișcarea de protest din 2011, cerea, fără succes, reforme democratice. Conducerea a răspuns cu focuri de arme, arestări și bombardamente, calificând opozanții drept teroriști. Reprimată dur de regim, revolta a sute de mii de sirieni s-a transformat treptat într-un conflict între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi numeroase grupări armate insurgente. Astăzi, oamenilor le este greu să răspundă la întrebarea cine luptă. Haosul a pus stăpânire pe o țară rămasă fără justiție, fără apă și electricitate, din care oamenii fug asemenea unor furnici sub greutatea iminentă a unui bocanc. Potrivit organizației Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, jumătate din cetățenii Siriei a ales calea exilului.


Căsătorit cu o moldoveancă de mai bine de 15 ani, Alan a descoperit în Moldova a doua casă. Împreună cu Svetlana are trei copii frumoși, cetățeni de drept ai Moldovei. „Eu sunt farmacist. Dacă o să-mi pot găsi de lucru aici, o să rămân pentru toată viața”, spune refugiatul. Când își amintește despre farmacia lui din Siria, bărbatul schițează un zâmbet trist. „Nu știu ce e acolo, e foarte periculos”, repetă Alan. Pentru el, Moldova e o democrație consacrată. A plecat din Siria în 2012, când situația din orașul Aleppo în care locuia a devenit periculoasă. În urma unui bombardament, unchiul lui Alan a murit în fața ochilor săi. „Eram toți acolo, avionul a venit și l-a ucis. Acolo, se împușcă pur și simplu”, spune femeia. În august 2013, opozanții afirmă că regimul Assad a folosit gaze toxice împotriva populației civile. Oficialii dezmint până astăzi acuzațiile, însă nu pot nega cei 650 de morți în urma atacului forţelor guvernamentale. Când povestesc, vocile soților nu mai trădează nici groază, doar o profundă tristețe. S-au mutat în Turcia, după care în Moldova. „În Siria sunt foarte puțini tineri acum. Doar bătrâni care refuză să plece, să-și lase casele”, spune Alan. Chiar părinții lui au respins ideea de a-și părăsi locuința. „Dacă e să murim, atunci aici”, au zis.
În ultimii ani, situația a derapat. Deși a început drept un protest politic, războiul civil din Siria a devenit o confruntare religioasă. Este știut că musulmanii se împart în șiiți și sunniți. Majoritatea o reprezintă sunniții, însă deoarece președintele Bashar al-Assad este un șiit, conflictul a căpătat o conotație religioasă. „Înainte trăiam toți împreună. Nu conta dacă eram sunnit sau șiit. Astăzi, trebuie să ne omorâm reciproc”, explică Alan. Bărbatul condamnă orice formă de violență și afirmă că singura lui dorință e ca toți oamenii să fie tratați la fel.

„Nimănui nu-i pasă de oameni”

Implicarea organizației militaro-religioase Statul Islamic transformă conflictul într-unul și mai tulburător. De la începutul acestei luni, s-au înregistrat deja peste 50 de morți în urma confruntărilor dintre gruparea Statul Islamic, rebeli și forțele regimului Assad. Rachetele, atacurile sinucigașe ale teroriștilor fac tot mai multe victime. Pe 9 august, patru fetițe au fost ucise de un baril încărcat cu explozibil, lansat asupra unei școli de forțele aeriene siriene. Inima de mamă a Svetlanei nu-și găsește de câțiva ani liniștea. „Imaginați-vă niște copii care se joacă în stradă. În câteva clipe, ei sunt morți”, spune Svetlana și vocea ei pentru prima dată emite un țipăt înăbușit. Când se gândește la viitorul Siriei, Alan este lipsit de speranțe. „Viitorul țării e ruinat, iar războiul nu se va sfârși în curând”, spune refugiatul. Din spusele bărbatului, țările din jurul Siriei s-au împărțit și ele după criteriul religios. Iranul ține cu șiiții, pe când Qatarul și Turcia sunt de partea sunniților sirieni. „Toți au interese. Rusia îl susține pe președintele Assad, deoarece caută o piață pentru armele sale. Nimănui nu-i pasă de oameni”, conchide Alan.
Potrivit Irinei Cozma, consultant al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), 185 de sirieni beneficiază la moment de statutul de refugiat în Republica Moldova. UNHCR în colaborare cu Centrul Caritate pentru Refugiați ajută cetățenii străini să se integreze în societate. „În multe cazuri, soțiile acestor cetățeni sunt din Republica Moldova. Alții au venit singuri”, afirmă Irina Cozma. Timp de jumătate de an, refugiații învață limba română. Tinerii pot deveni elevi sau studenți, facilitându-se accesul la locurile de muncă bine plătite. „Cunosc sirieni care au devenit medici, specialiști în tehnologii informaționale. Alții devin bucătari, ospătari sau șoferi”, declară consultantul. Dincolo de o profesie, cetățenii sirieni primesc un cer senin deasupra capului și siguranța unui trai decent, o viață fără foc și mitraliere.

*Numele personajelor au fost modificate pentru a proteja identitatea acestora.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 17:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 17:14

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Inițiativa legislativă cu privire la reglementarea și accizarea produselor de tutun încălzit a fost suspusă consultărilor publice în Parlament. Proiectul inițiat de deputatul Radu Marian a stârnit discuții aprinse și critici din partea societății civile. În timp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 15:00

Minute de coșmar pentru o familie din Bender după ce copilul lor de patru ani a căzut de la etajul geamul apartamentului, aflat la etajul trei. Acum băiatul se află în comă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:56

Tânărul a plecat de la domiciliul său, din Chișinău, și nu s-a mai întors acasă. Familia tânărului este devastată și cere ajutor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:53

Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Concurenţă mare la Academia de Poliţie: Pe câte locuri se bat cei 5.000 de elevi înscrişi  80 de teze de doctorat susținute în perioada 2011-2016 nu se regăsesc în format electronic în arhiva Academiei de Poliție,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:47

A fost sistat procesul de înstrăinare a companiei de asigurări „Moldasig”. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:39

Consumul meselor inainte de a merge la culcare nu este obicei destul de bun, mai ales atunci cand vine vorba de alimente grase, greu de digerat. Dar, daca esti prea infometat si nu poti adormi din cauza asta, poti manca aceste ingrediente fara sa-ti fie teama ca te vei ingrasa sau ca vei avea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:32

O dietă bazată pe combinaţii haotice, fără să se ţină cont de un program echilibrat al meselor, conduce, în scurt timp, la declanşarea unui şoc toxic. Ignorând simptome banale ca roşeaţa, umflarea sau durerea, în timp, inflamaţiile ajung să se cronicizeze. Ca...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:24

Trăim într-o societate, iar acest lucru ne face să depindem unii de alții într-o oarecare măsură. De aceea, cerem ajutorul celor din jur oricând avem nevoie și oferim, la rândul nostru, sprijinul necesar. Totuși, această relație de co-dependență poate, de cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 18 Iulie 2019, ora: 13:33

(DOC) Rezerva de aur a BNM este de 74 kilograme și 133 grame / Banca Națională a României are peste 100 de tone

(DOC) Rezerva de aur a BNM este de 74 kilograme și 133 grame / Banca Națională a României are peste 100 de tone

Conform informațiilor de pe site-ul BNM.MD, rezerva de aur a Băncii Naționale este de 74 kilograme 133 grame nu de 9 kilograme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 13:10

Fracţiunea Partidului Democrat (PDM) în Parlamentul Moldovei va fi condusă de preşedintele de onoare al partidului, Dumitru Diacov. Această decizie a fost luată miercuri, la şedinţa fracţiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 12:01

Președintele Igor Dodon și PSRM ar încerca, cu ajutorul rușilor, să fragmenteze fracțiunea PD, astfel încât la toamnă, după expirarea a 100 de zile de guvernare, să aibă voturile necesare pentru a debarca Guvernul condus de Maia Sandu și de a readuce R. Moldova pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 11:25

 Un adolescent din Adelaide, care a hackuit Apple cu două ocazii separate cu speranța că va primi o ofertă de job din partea companiei, a fost scutit de condamnare de către un tribunal. Băiatul, care are în prezent 17 ani, a hackuit mai întâi sistemul de calculatoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 11:05

CAZ TRAGIC /// Băiatul de 11 ani, care a fost muşcat de câine A MURIT la Spital

CAZ TRAGIC /// Băiatul de 11 ani, care a fost muşcat de câine A MURIT la Spital

Băiatul de 11 ani, dintr-o suburbie a Chişinăului care a fost muscat de câine, iar ulterior internat în stare gravă la Spitalul municipal de Boli Contagioase pentru Copii din Capitală a murit în această seară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 09:05

Patru ani de închisoare pentru că a mușcat un polițist de deget / VIDEO

Patru ani de închisoare pentru că a mușcat un polițist de deget / VIDEO

Locuitorul raionului Hânceşti, acuzat pentru trei capete de acuzare, inclusiv: violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere, huliganism şi refuzul, împotrivirea şi eschivarea de la testarea alcooscopică, acțiuni comise de o persoană care nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 08:30

Momentul în care o femeie împinge un preot de pe scenă, în timpul predicii / VIDEO

Momentul în care o femeie împinge un preot de pe scenă, în timpul predicii / VIDEO

Mesajul unui preot din Brazilia a înfuriat atât de tare o enoriașă încât aceasta l-a împins pe slujitorul bisericii de pe scenă, chiar în timpul predicii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 08:27

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO

Un erou lichidator al dezastrului de la Cernobîl și-a pus capăt zilelor după ce a urmărit serialul eveniment de pe HBO, cu lacrimi în ochi, susține fiica acestuia, citată de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Iulie 2019, ora: 08:25

Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

PSD e divizat din cauza candidatului la prezidenţiale: Dăncilă, Firea sau Tăriceanu? Din exterior, partidul e atacat de Adrian Năstase, dar şi de foştii „reformişti“ Adrian Ţuţuianu şi Mihai Tudose, trecuţi în tabăra lui Victor Ponta, cel care arbitrează, de pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:40

Ruslan Codreanu crede că ordine la Piața Centrală poate fi făcută doar cu BULDOZERUL

Ruslan Codreanu crede că ordine la Piața Centrală poate fi făcută doar cu BULDOZERUL

Ordine la Piața Centrală din Chișinău poate fi făcută doar cu... buldozerul, afirmă fostul primar general interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit lui, la Piața Centrală există o complexitate de probleme greu de rezolvat, iar experiența orașului Moscova, acolo unde mai multe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:15

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi ELIMINATE

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi ELIMINATE

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac, afirmă că modificările propuse la Legea cetăţeniei române privind descentralizarea procesul de procesare a dosarelor, ca în fiecare judeţ din România să poată fi depus dosarul şi în termen de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iulie 2019, ora: 07:09

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IULIE 2019. VĂRSĂTORII SUNT PLINI DE ENERGIE ȘI VOIE BUNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IULIE 2019. VĂRSĂTORII SUNT PLINI DE ENERGIE ȘI VOIE BUNĂ

Horoscopul zilei de 18 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:07

VIDEO / 18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

VIDEO / 18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)