Sport

Viitorul balonului oval in R. Moldova

Intalnirea rugbistica dintre selectionatele R. Moldova si cea a Poloniei a fost abordata de catre jucatorii „tricolori” ca o trambulina spre un parcurs competitional reusit in toamna, ce ar propulsa echipa noastra in fruntea clasamentului Diviziei 2A.

Actuala editie a turneului preliminar contand pentru Cupa Europeana pe Natiuni si calificarile la Cupa Mondiala-2010 pare a fi una mai dificila pentru formatia antrenata de Vasile Revencu decat turneele anterioare. Generatia de rugbisti care a creat un nume sonor pentru R. Moldova in lumea rugbistica, atinge treptat o varsta la care nici infiltrarile pe extreme, dar nici abilitatile in gramada nu mai sunt atat de proaspete, precum odinioara.

In aceste conditii, edilii federatiei moldovenesti de specialitate (FMR) incearca sa produca un schimb de generatii, jucatorii tineri fiind „aruncati” in lupta si participand la meciuri cu adversari galonati.
Din pacate insa, aceste partide cu adversari robusti sunt foarte deficitare pentru majoritatea jucatorilor din tanara generatie. Doar cativa dintre ei evolueaza la turnee din Romania, Rusia sau alte state, ceilalti fiind legitimati la cluburile autohtone, care nu sunt alintate cu turnee de prestigiu.
In actuala stagiune, lotul R. Moldova a debutat in forta, invingand la Chisinau puternica reprezentativa a Belgiei. Ulterior au urmat doua esecuri regretabile in disputele din deplasare cu Cehia si Ucraina. Revenirea pe terenul propriu, avand rugbistii polonezi in calitate de adversari, era extrem de importanta pentru „tricolori”. Presedintele FMR, Vasile Revencu, declarase inainte de meci ca o victorie in jocul cu Polonia ar putea fi urmata de un parcurs bun in retur si o lupta pentru promovare intr-o divizie superioara. Dar R. Moldova a pierdut cu 28-30, ratand victoria pe ultima suta de metri, cand polonezii au realizat un eseu.
Astfel, in loc sa avanseze in clasament, moldovenii au „lunecat” pe ultimul loc al topului. Si daca, pana la acest moment, echipa noastra miza pe o promovare, acum obiectivul se schimba, axandu-se pe evitarea retrogradarii. Ne aflam abia la „ecuatorul” turneului si mai exista sanse teoretice pentru ocuparea primului loc. Dupa cum se spune, balonul, fie el si oval, este identic pentru toti si fiecare meci incepe de la scorul 0-0. Dar avem noi oare nevoie da calificare? Nu ar fi mai oportun de solidificat un nou lot competitiv, in care s-ar integra tinerii rugbisti?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *