Eveniment

Viitorul energetic la Sun Dă-I Fest: cazane pe biomasă, colectoare solare, turbine eoliene

Sun Dă-I Fest este organizat de Proiectul Energie şi Biomasă – finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi POT Music.

„Valorificarea energiei din surse regenerabile şi sporirea măsurilor de eficienţă energetică este o prioritate continuă a Guvernului. Anul acesta a fost adoptată Legea privind promovarea energiei regenerabile care stabilește obiectivele naționale în materie de energie regenerabilă, precum și mecanismele de suport pentru dezvoltarea pieței. Republica Moldova are un potenţial mare de surse energetice regenerabile care, odată valorificat, va spori independenţa energetică a ţării şi a fiecărui cetăţean în parte, va dezvolta economia naţională creând noi afaceri, locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, va proteja mediul ambiant", a afirmat Octavian Calmâc, Viceprim-Ministru, Ministru al Economiei.

Sun Dă-I Fest este punctul culminant al Săptămânii Europene a Energiei Durabile în R. Moldova. "Ediţia a IV-a a SUN DĂ-I Fest, ce este organizată cu suportului Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană, demonstrează cât de importantă este energia sustenabilă pentru noi şi planetă, dar şi cât de distractivă poate fi aceasta şi că noi putem fi uşor parte a procesului de schimbare a modului în care consumăm energia. Este într-adevăr o cale foarte bună de a încheia Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2016 ce a cuprins mai multe evenimente în toată ţara", susţine Aneil Singh, Charge d’Affaires, în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova.

Vizitatorii au văzut pe viu cum funcţionează tehnologiile de producere a energiei din surse regenerabile – cazane pe biomasă, linii de producere a biocombustibilului, panouri fotovoltaice, colectoare solare, turbine eoliene – şi au cunoscut istoriile oamenilor ce utilizează deja în casele, întreprinderile lor energia curată.

„Eficiența energetică și valorificarea surselor de energie regenerabilă este nu doar utilă, ci și trendy. Numărul atât de mare de vizitatori și participarea unor formații muzicale cu renume denotă succesul inițiativelor noastre de comunicare. Mi-ași dori ca aceste activități să se transforme într-un angajament al tuturor cetățenilor țării de a fi mai prietenoși cu natura prin utilizarea responsabile a resurselor naturale", a declarat Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Sute de oameni au participat la dezbateri publice şi au formulat împreună recomandări pentru Guvern în promovarea consumului de energie regenerabilă în R. Moldova. Maturii au luat parte activă la concursurile interactive la tema energiei regenerabile şi la atelierele practice de producere a energiei regenerabile şi de valorificare a deşeurilor, iar copiii au colorat un orăşel de carton, au încărcat acumulatoare cu ajutorul citricelor şi au descoperit alte secrete ale energiei din sursele naturii.

„Mă bucur să văd interesul sporit al oamenilor faţă de energia curată şi consumul inteligent al acesteia. În această săptămână, statele Uniunii Europene şi-au unit vocile pentru a promova energia regenerabilă. Şi R. Moldova este parte a acestei mişcări globale. În septembrie 2016, R. Moldova de rând cu alte state a aderat la cele 17 obiective globale de dezvoltare care vizează inclusiv asigurarea unui mediu mai curat şi accesul la energia regenerabilă", a afirmat Monica Moldovan, consilier în Portofoliul Dezvoltare Sustenabilă, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Tinerii din şcoli şi universităţi şi-au prezentat propriile invenţii ce ne ajută să economisim consumul de energie şi să valorificăm inteligent sursele regenerabile de energie. Festivalul a venit şi cu un târg al meşterilor pasionaţi de lucruri autentice ce au expus spre vânzare obiecte decorative, bijuterii, tablouri create din produse naturale. Împătimiţii eco au putut cumpăra caiete, pixuri produse din carton reciclat, ceasuri de masă ce se alimentează de la energia apei sau a soarelui, încărcătoare solare pentru telefonul mobil.

SUN Dă-I Fest culminează cu un concert de muzică live susţinut de formaţiile Alex Calancea & Guz, Cuibul, All at Once (Bender), Six Roads, Bejenari & Kochetcov, The Glimpse, Miriam, FlashBlood, Red IceCream, ce au instrumentele muzicale alimentate de la energia solară.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *