Actualitate

Viitorul nu este de acord cu trecutul

Rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, anuntate de Comisia Electorala Centrala, au general in soc social in R. Moldova. „Frauda!” – aceasta a fost reactia majoritatii populatiei, care era sigura ca, de data aceasta, comunismul va fi debarcat. Cei mai frustrati de „victoria” PCRM au fost tinerii care, incepand din dupa-amiaza zilei de luni, au declansat ample actiuni de protest impotriva a ceea ce ei au numit „Frauda electorala a secolului”. (vezi galeria foto)

 

Luni
Totul a inceput cu un flash-mob, organizat de Asociatia „Hyde-Park”, in fata monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant din centrul capitalei. Mii de tineri au venit sa aprinda cate o lumanare, in acest mod sugerand viitorul sumbru pe care il vor avea in cazul in care comunistii raman majoritari in urma scrutinului de duminica. Ei scandau lozinci anticomuniste: „Lupt, rezist, sunt anticomunist!”, „Vot fraudat!”, „Nu fraudarii alegerilor!”, „Jos dictatura!”. Protestatarii sunt salutati de catre lideri politici. Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, si primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, ii indeamna sa se abtina de la violenta.
Seful politiei municipale, Iacob Gumenita, bruscheaza jurnalistii si dispare.

Marti
Un grup de tineri anunta intr-o conferinta de presa ca actiunea de protest, care a avut loc luni, a insemnat un doliu national, „pentru ca tinerilor, prin rezultatele alegerilor parlamentare, li s-a furat viitorul”. Ei solicitata recalcularea voturilor si crearea unei largi coalitii dintre organizatiile non-guvernamentale si partidele politice, care sa nege rezultatele scrutinului de duminica.
La ora 10.00, in centrul Chisinaului se aduna peste 20 de mii de manifestanti.
Principalele institutii ale statului – Presedintia si Parlamentul – sunt inconjurate si asaltate. Politia opune rezistenta si sunt provocate ostilitati intre protestatari si organele de ordine. Apar primii raniti. Este devastata Presedintia. Persoane neidentificate arboreaza pe cladirea Presedintiei drapelul Romaniei. Este incendiat sediul Parlamentului. Politia asista fara a interveni. Grupuri nenumeroase de tineri agresivi arunca peste geamuri mobilierul care este incendiat. Pompierii nu intervin nici ei. Lucrurile pareau sa iasa deja de sub control.
Tensiunea scadea in apropierea Pietii Marii Adunari Nationale (PMAN), unde liderii din opozitie ii indemnau pe tineri sa renunte la violente. Politicienii ii chemau pe toti sa se alature celor din PMAN.
In jurul orei 18.00 liderii de opozitie au avut o intalnire cu presedintele in exercitiu, V. Voronin, in cadrul unei sedinte extraordinare a guvernului. Vlad Filat, Serafim Urecheanu si Dorin Chirtoaca cer ca rezultatul alegerilor de la 5 aprilie sa fie invalidat si sa se organizeze alegeri repetate. In cadrul discutiei nu s-a ajuns la un numitor comun.
Actiuni de solidaritate cu zecile de mii de protestatari de la Chisinau si din alte orase ale Moldovei sunt organizate de moldovenii de peste hotare – din Italia, Irlanda, Romania, Franta,

  1. Miercuri
  2.  
  3. In jurul orei 01.30 politia aresteaza 200 de persoane in PMAN si disperseaza multimea cu foc de arme, folosind gloante oarbe. Dimineata, insa, actiunile de protest continua. La ele adera si persoane mai in varsta; actiunea se desfasoara pe tot parcursul zilei fara mari incidente.

Liderii partidelor de opozitie – Vlad Filat, Dorin Chirtoaca si Serafim Urecheanu – anunta ca au depus un dosar la Comisia Electorala Centrala.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *