IT&C

Viitorul presei din RM este sumbru

Libertatea presei din R. Moldova se afla in pericol, iar viitorul ei este sumbru, afirma mai multe ONG-uri de media, care duminica au inaugurat, la Chisinau, Zilele presei. Ieri, organizatorii au lansat un memoriu privind libertatea presei in RM, prin care cer autoritatilor respectarea drepturilor si libertatilor presei si nediscriminarea mass-media in functie de politica editoriala. Maine, incepand cu ora 11.00, jurnalistii vor picheta guvernul, exprimandu-si astfel dezacordul fata de actiunile comunistilor indreptate impotriva presei.

„Situatia presei moldovenesti degradeaza continuu, atingand apogeul in perioada electorala si cea imediat de dupa alegeri, cand mai multi jurnalisti au fost agresati, iar alti cativa zeci de jurnalisti straini nu au fost lasati sa intre in RM”, a declarat Nadin Gogu, director interimar la Centrul Independent de Jurnalism. Potrivit sursei citate, pozitia 150 din topul „Freedom House”, din totalul de 195 din tari monitorizate, prezinta situatia pe 2008, fara a include si evenimentele postelectorale. Asta inseamna ca la anul am putea ajunge langa Coreea de Nord si Turkmenistan, care incheie topul „Freedom House”. „Comparativ cu anul trecut, memoriul din acest an este un document mai voluminos, incluzand toate cazurile de intimidare, chiar si de agresare fizica a jurnalistilor, nu numai a celor locali, dar si straini”, a adaugat Gogu.

Monitorizarile care s-au facut pe durata intregii campanii electorale, dar si cea postelectorala, arata ca marea majoritatea a presei electronice nu a trecut testul de democratie, a afirmat Alexandru Dorogan, presedintele Asociatiei Presei Electronice (APEL). In opinia lui Dorogan, nici Consiliul Coordonator al Audiovizualului si nici Codul Audiovizualului nu au trecut acest test. „La 6 si 7 aprilie, tinerii au iesit in strada pentru a exprima un protest impotriva lipsei de informatie corecta. Ei nu s-au regasit in programele TV, nu s-au regasit in acea perioada foarte importanta pentru ei, cand se decidea destinul lor si au iesit in strada”, a opinat Dorogan. Si Petru Macovei, director executiv la Asociatia Presei Independente (API), a remarcat transformarea, in cea mai mare parte, a presei audiovizuale in departamentul de manipulare si propaganda al PCRM. In loc sa ofere informatii echidistante si pareri mai multe si diferite, pentru a-l lasa pe cetatean sa traga singur concluziile, aceasta mass-media, in frunte cu „Moldova 1” si „Radio Moldova”, au redevenit „organizator de partid” si „propagandist colectiv”. Macovei si-a exprimat protestul fata de asa-zisa petitie a Ministerului de Interne adresata ziarelor independente, care cerea dezmintirea faptelor ce ar denigra politia, si a criticat initiativa deputatului comunist Vladimit ?urcan, tot el si seful Comisiei de stat pentru elucidarea evenimentelor din 7-8 aprilie, care cere cenzurarea internetului. „Nu m-ar mira daca aceasta guvernare ar interzice si telefoanele mobile, pentru ca tinerii s-au adunat in piata si prin SMS-uri”, a conchis directorul API.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *