Actualitate

Viitorul procuror general va fi selectat confrom prevederilor noi

„Mulţi au început să speculeze că plecarea sa este legată de perioada tranzitorie de aplicare a legii şi numirea procurorului general se va face conform metodelor vechi. Nu este adevărat. Atât Gurin când şi-a prezentat demisia, cât şi opiniile unor experţi spun că numirea procurorului general trebuie să treacă prin procedurile de selecţie potrivit noii legi. Există o chestiune legată de modificarea Constituţiei, dar celelalte proceduri – selectarea, desemnarea se vor face în baza legii noi care a trecut prin expertiza internă şi internaţională”, a precizat Andrian Candu.

El a explicat că dacă în jumătate de an Parlamentul va reuşi să modifice Constituţia, atunci preşedintele ţării va desemna candidatul propus în urma unui concurs riguros. Dacă nu, atunci sarcina de propunere a candidatului va rămâne în sarcina preşedintelui parlamentului, care însă, nu va numi un candidat propriu, dar pe cel care a trecut prin toate procedurile şi etapele de concurs, care va avea profilul şi profesionalismul corespunzătoare. „Noi nu trecem mâine la numirea procurorului general. Va fi legea nouă, asigurând transparenţă, profesionalism. Profilul este prevăzut în legea nouă. Nu mai poate preşedintele parlamentului să propună un candidat”, a punctat Andrian Candu.

Referind-se la demisia lui Corneliu Gurin , el a precizat că a fost un pas bine gândit şi corect. „Gurin la începutul activităţii sale şi-a pus ca scop să contribuie la reforma procuraturii pe partea de elaborare de legi, consultări, expertize şi odată ce Parlamentul a reuşit în final, după lungi dezbateri şi discuţii, e şi normal ca persoana care şi-a pus scopul să iniţieze reforma procuraturii, luând în considerare şi situaţia actuală, să facă un pas. Consider că a făcut un pas nobil, curajos şi o plecare corectă”, a declarat Andrian Candu.

Procurorul general Corneliu Gurin şi-a depus mandatul în faţa deputaţilor acum o săptămâna, chiar a doua zi după ce a fost adoptată noua lege cu privire la procuratură, în calitate de pas important în reforma justiţiei.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *