UE / Nato

Viitorul relaţiei UE-Rusia

„Politica Uniunii Europene faţă de Rusia esta una haotică, unele state fiind prizoniere ale politicii altor state. Acum e timpul când guvernele realizează că interesele pe termen mediu şi lung sunt mai bine servite de consistenţa faptelor decât de bilateralism.”

„O astfel de abordare poate avantaja Rusia. Pe de altă parte, cele mai mari provocări ale noastre vor trebui să fie luate în consideraţie şi de autorii politicii ruse. Să luăm, spre exemplu, problema demografică. Către anul 2030 populaţia Rusiei va scădea cu 20 la sută. E cunoscut faptul că şi populaţia Uniunii Europene se află în declin. Noi ne confruntăm cu aceleaşi probleme în situaţia în care încercăm să rămânem competitivi când expansiunea economică este dictată de China şi India.”

„Ne leagă şi oportunităţi economice comune. Uniunea Europeană este cel mai important investitor în Rusia, acoperind 80 la sută din investiţii străine din această ţară, iar Rusia, la rândul ei, este al treilea partener de comerţ al Uniunii Europene. Nu mai spun deja că Rusia rămâne un actor geopolitic important, implicarea constructivă a căruia este necesară pentru a soluţiona probleme de genul pirateriei maritime, proliferării nucleare sau conflictul din Afganistan. Şi nu în ultimul rând Rusia este furnizorul principal de resurse energetice pentru statele europene.”

„Consider, prin urmare, că este vital ca Uniunea Europeană să vorbească cu o singură voce. Din nefericire, unele state acţionează unilateral în chestiuni de cooperare militară şi energetică, fară să ţină cont de faptul că pot să cadă, drept consecinţă, victimă aceloraşi iniţiative unilaterale ale altor membri UE.”

Pentru ca Uniunea Eropeană să vorbească cu o singură voce, Radoslaw Sikorski propune trei reguli de bază:

„În primul rând trebuie elaborată o platoformă comună de cooperare cu Rusia, de pe care toate statele-membre să adere la aceeaşi listă de interese a Uniunii Europene. Pentru a realiza acest lucru Comisia Europeană trebuie să negocieze un nou Tratat de Parteneriat şi Cooperare cu Rusia.”

„În al doilea rând, relaţia cu Rusia nu trebuie să evolueze cu preţul altor parteneri. Orientarea spre Moscova nu trebuie să se facă cu preţul Ucrainei sau Republicii Moldova. Ţările din lumea a treia nu sunt „sfere privelegiate de interese ale nimănui”. Uniunea Europeană trebuie să-şi respecte valorile şi să elaboreze norme de conduită internaţională.”

„Şi în sfârşit, UE trebuie să transmită un mesaj clar Rusiei în care să spună exact ce doreşte şi care vor regulile pe care se va baza colaborarea cu partea rusă. Dacă se va omite acest lucru, să nu ne mirăm apoi de consecinţe.”

„Interesul Uniunii Europene este ca Rusia să devină tot mai bogată şi să continue furniazarea de petrol şi gaz. Şi tot în interesul UE este să susţină modernizarea Rusiei. De aceea Polonia a susţinut aderarea ei la Organizaţia Mondială a Comerţului, liberalizarea regimului de vize şi schimbul academic.”

„Nu trebuie să uităm însă că relaţia Rusiei cu UE va depinde mult de schimbările pozitive în înteriorul Rusiei, de dorinţa autorităţilor de a respecta regulile competiţiei, de a se supune legii şi de a garanta mai multe libertăţi cetăţenilor. Faptele trebuie să urmeze vorbele, şi noi vom răspunde corespunzător, direct proporţional cu fiecare pas pozitiv.”

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *