Sport

Viitorul rugbiului prin prisma competitiilor de juniori

Desi nu pare a fi o proba de joc deosebit de populara printre amatorii sportului, rugbiul prin toate versiunile sale (in sapte, 10 si 15 jucatori) cucereste tot mai multi adepti in mediul tinerei generatii. Programul competitional al federatiei republicane de specialitate este completat cu noi si noi turnee ce au menirea de a cizela talentele rugbistice existente, dar si de a descoperi juni cu abilitati care pot completa loturile de copii ale cluburilor.

Aceasta misiune a federatiei administrate cu mult sarg de inimosul Vasile Revencu a devenit un imperativ al momentului actual, determinat de necesitatea schimbului de generatii de jucatori ai echipei nationale de seniori. Necesitatea acestui schimb a devenit deosebit de actuala indeosebi dupa ultima sedinta a Comitetului International Olimpic, in cadrul careia s-a decis ca rugbi-7 sa devina proba olimpica, incepand cu Olimpiada din 2016 de la Londra.

In ultimii ani, putinele cluburi de rugbi din republica prefera sa-si mentina forma de joc evoluand in diverse competitii straine, precum ar fi cele ale Ucrainei, Romaniei, Poloniei etc., din cauze obiective – cluburile de rugbi din republica pot fi numarate pe degetele unei singure maini. La turneele interne, din acest motiv, participa cate doua-trei reprezentante ale unui sau altui club, fapt care pare a plictisi, aparent, amatorii jocului cu balonul oval. De facto, la aceste turnee, lupta pentru locurile premiante este destul de acerba si, de cele mai multe ori, deznodamantul competitiilor este imprevizibil.

De la un timp incoace, aceste dispute „fierbinti” se atesta si in turneele rezervate cadetilor sau juniorilor, la care, nu o singura data, au fost consemnate scoruri mai mult caracteristice fotbalului sau hocheiului, decat rugbiului. Scorul de 0-0 se mentinea pana la finele partidelor, cand o echipa sau alta reusea sa se distanteze pe tabela. Acest program intens de competitii rezervate juniorilor a permis si crearea unui lot national la aceasta categorie de varsta, care reuseste sa se impuna la diverse turnee amicale si oficiale din strainatate.

Progresul inregistrat la acest capitol de catre autoritatile rugbistice din R. Moldova a impulsionat federatia internationala FIRA-AER sa desemneze Chisinaul drept gazda a turneului final al Europenelor Under-20, care se va desfasura in perioada 17-21 noiembrie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *