Actualitate

Vikingii la Echimăuţi

Existența scandinavilor în acest spațiu ține de valul de migrație a acestei populații, care a traversat teritoriul dinspre Marea Baltică spre Marea Neagră și Constantiopol.

Drept argument material al prezenței vikingilor la Echimăuți servesc topoarele cu corp masiv și lamă îngustă, descoperiri ine-dite puse în circuitul științific de arheologii menționați.

L-am solicitat pe domnul profesor, doctor în istorie Ion Tentiuc, să se pronunțe asupra subiectului în cauză. Iată ce ne-a răspuns Domnia Sa: „Cât privește prezența vikingilor în spațiul de la est de Carpați și, inerent, între Răut și Nistru, lucrurile se limpezesc tot mai mult, corectând optica deformată în perioada sovietică, despre situația demografică din regiune. Confirmă ipoteza noastră nu doar vestigiile arheologice, ci și sursele documentare scrise. În secolele XII și XIII în unele Sagas (legende în proză) islandeze și norvegiene, se mai vorbește despre un regat înfloritor aflat undeva la sud, unde se nasc și mor eroi, se dau lupte între uriași, apar și dispar regate, unul dintre regii-eroi fiind Hermanaric. Cu alte cuvinte, după atâtea sute de ani de la dispariția frumoasei culturi arheologice Sântana de Mureș-Cernjahov de la nordul Mării Negre și din spațiul est-carpatic, scandinavii încă își mai aminteau de strămoșii lor legendari. Este evident că au făcut mai multe încercări de a găsii acele pământuri de poveste, coborând pe vechiul traseu din lungul Vistulei și al Nistrului, poposind și în aceste locuri”.

În imagini: Există două reconstituiri ale părții centrale a cetății. Prima (cea din stânga) a fost făcută de arhitectul G.B. Șciukin, iar cea de-a doua aparține arheologului G.B. Fedorov, cel care a cercetat situl. În cea de-a doua reconstituire se poate vedea „casă lungă”, de tip nordic, în partea centrală a fortificației.

Ion Valer Xenofontov,
doctor în istorie

http://cuvintul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *