Editorial

Vindeţi valuta, nesimţiţilor!

Tu profesoaro, vinde sutele de mii de lire sterline pe care le-ai primit în calitate de salariu european şi prime europene de la statul nostru democratic şi european. Tu pompierule, medicule, poliţistule – vinde dolarii pe care i-ai adunat în urma salariilor europene binemeritate şi oferite de statul tău democratic şi european. Şi tu şomerule, care ai părăsit această ţară demult şi trimiţi valută copiilor – spune-le s-o vândă şi să salveze ţara de impasul în care a intrat.

Să mă iertaţi de această introducere, dar eu aşa am înţeles declaraţiile făcute de Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu. Acesta a susţinut o conferinţă de presă din care am înţeles că noi, muritorii de rând, ne facem vinovaţi pentru căderea valutei naţionale. Domnul Guvernator ne-a spus că leul a căzut din cauza populaţie hapsâne şi panicate, populaţie care are multă valută, însă refuză s-o vândă. Domnul Guvernator nu ne-a explicat de ce totul se scumpeşte în aceste momente, până şi carburanţii care în toată lumea se ieftiniseră. Nu e de competenţa lui să de explicaţii, însă ne-a asigurat că nu este vorba în nici nu caz despre „criză”. Nici unde a dispărut un miliard de euro tot nu ne-a spus. Noi, cei care am ascuns valuta şi nu vrem s-o vindem avem impresia că de aici vine această criză, de la miliardul dispărut. Iar faptul că Guvernatorului i-a fost luat un miliard de sub nas semnifică două lucruri: sau că acesta este prost, sau că este complice. În primul caz totul se încheie cu o demisie, în al doilea – cu puşcărie. „Portarul” nostru nici nu a observat când i-au fost furate porţile sau a fost părtaş la acest furt. Drept spunea cineva zilele trecute: devalorizarea valutei naţionale e o problemă politică, nu una economică. Politicul nostru s-a scufundat într-o mocirlă a nesimţirii şi a banditismului – însă nu trebuie să-i învinuim, noi i-am votat, din nou şi din nou. Ştiam pe cine aducem iarăşi la putere. Aşa că acum trebuie să primim această lovitură. Este interesant că salariile le primim în lei, iar miliardul a fugit din ţară în valută. O s-o uităm şi pe asta, tot rugându-ne să apară un DNA şi la noi. Până atunci rămâne să vedem ce facem.

Ce va fi cu noi mai departe? Ce va fi cu valuta naţională? Cu siguranţă va fi mai greu decât a fost, însă nu e nici cazul să facem panică – panica va agrava şi mai mult situaţia. Vom strânge cureaua. Vom spăla „pelincuţe”. Pentru că salariul nostru, spre deosebire de salariul unui deputat, nu ne va permite să cumpărăm scutece. Vom mânca mai puţin şi vom sta la lumina soarelui mai mult, pentru că energia electrică se va scumpi. Vom supravieţui pe salarii de 50 şi 100 de euro în cel mai bun caz. Pensionarii vor continua să numere copeicile şi să trăiască pe pâine şi apă. Însă vom supravieţui. Pentru că asta facem de ani buni – supravieţuim.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *