Ultima oră

Vine UN VAL DE SCUMPIRI în ţară. Reacţia experţilor şi a unor oameni la noile tarife pentru energie

Curentul livrat de Gas Natural Fenosa s-a scumpit cu 36 la sută. Astfel, prețul unui kilowatt-oră a crescut de la 1 leu și 58 de bani până la 2 lei și 16 bani.

Consumatorii din nordul țării vor plăti şi mai mult. Tariful pentru un kilowatt-oră, în cazul companiei Red Nord-Vest, a ajuns la 2 lei şi 33 de bani faţă de 1 leu şi 73 de bani. Moldovenii care sunt asiguraţi cu energie electrică de la Red Nord vor achita 2 lei și 23 de bani, față de 1 leu și 71 de bani, cât costă acum.

Şi gazele naturale s-au scumpit. Astfel, pentru o mie de metri cubi vom plăti 6.538 de lei. În prezent, tariful este de 5.971 de lei, iar asta înseamnă o creștere cu 15 la sută.

Reprezentanţii ANRE nu au anunțat deocamdată, oficial, care vor fi tarifele pentru consumatorii casnici, dar spun că am putea plăti, în medie, cu un leu mai mult pentru un metru cub de gaze.

Cum era și de așteptat, consumatorii sunt indignați de majorarea tarifelor.

Experții economici anticipează un val de scumpiri

"Pentru producerea pâinii și a laptelui este nevoie de energie electrică şi gaze. Chiar și pentru produsele agricole, cum ar fi mărarul și pătrunjelul. Cei care le cultivă încălzesc încăperea, folosesc gaz. Prețurile vor crește în cazul tuturor produselor", a spus expertul economic Mihail Poisic.

Reprezentanții Gas Natural Fenosa nu au fost de acord cu tariful stabilit și spun că vor contesta decizia.

"Despre neîndeplinirea tratatului pe care dumneavoastră l-ați asumat, evident vom informa BERD-ul și Fondul Monetar. Ca și contestare a acestei decizii a ANRE, înainte de 31 iulie vom ataca sau vom porni un proces legal internațional", a declarat vicedirectorul afaceri reglementate al grupului Gas Natural Fenosa, Rafael Huarte.

Totodată, se vor scumpi serviciile de transportare a energiei. ANRE a aprobat un tarif de 14,5 bani pentru un kW/h, faţă de opt bani, cât este în prezent. Reprezentanţii companiei Moldelectrica spun însă că tariful ar trebui să fie de 28 de bani pentru ca întreprinderea să funcţioneze în regim normal.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *