Vinificatorii sunt chemați să acceseze granturile nevalorificate PAC II

publicat în Finanţe pe 18 Mai 2017, 17:14

Vinificatorii sunt chemați să acceseze granturile nevalorificate oferite în cadrul Proiectului privind Ameliorarea Competitivității II (PAC II), finanțat de Banca Mondială. Oportunitățile de finanțare a sectorului vitivinicol au fost discutate astăzi, 18 mai, la o masă rotundă, transmite IPN.

Potrivit directorului Unităţii de Implementare PAC II, Aureliu Casian, granturile sunt nerambursabile şi pentru vinificatori este o oportunitate de a-şi fortifica capacităţile de producere şi de export. Sunt eligibile pentru finanţare cererile care vizează, spre exemplu, serviciile unui tehnolog, elaborarea designului ambalajului şi al etichetei produselor, elaborarea de pagini web.

„Vinificatorii pot accesa finanțare pentru a-şi îmbunătăţi calitatea produselor, a desfăşura activităţi care ar duce la o atractivitate mai mare a produsului pe care îl promovează, pentru îmbunătăţirea proceselor interne ale companiilor, pentru optimizarea costurilor. Tot ceea ce se încadrează în ideea de întărire a competitivității unei întreprinderi – elemente care în final derivă într-o eficiență mai bună a întreprinderii, într-o productivitate mai înaltă a acesteia şi o competitivitate la export”, a declarat Aureliu Casian.

Setul de documente pentru accesarea finanțării poate fi consultat pe site-ul www.uipac.md. Din cei peste 120 de beneficiari ai PAC II, doar 15 sunt din domeniul vitivinicol. Grantul oferit acoperă aproape 50 % din costul proiectului beneficiarului, dar nu mai mult de 200 de mii de lei. PAC II are un buget de 45 de milioane de dolari şi este implementat în perioada 2015-2019.