Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:51
Abonamente

Actualitate 10 Iulie 2019, ora 08:17

Violeta, franco-ucraineanca de origine română pe care am întâlnit-o pe linia frontului: „Cu inima suntem în România, dar luptăm ca Ucraina să intre în UE și atunci încheiem discuțiile despre granițe și frontiere”

Marime Font

Pe Violeta Moskalu am întâlnit-o întâmplător la ieșire din Slaviansk, un orășel din estul Ucrainei ocupat timp de câteva luni de forțele rusești și unde s-au dat bătălii grele în 2014. Reporterii HotNews.ro se aflau în zonă într-o vizită de documentare a războiului nedeclarat pe care Ucraina îl duce cu Rusia pe teritoriul său, iar Voleta tocmai ajunsese împreună cu niște prieteni ucraineni și se fotografiau cu steagul Ucrainei lângă literele orașului încă marcate de zeci de lovituri de gloanțe. 


E născută în ținutul Herței, la câțiva kilometri mai la nord de granița cu România, într-un sat cu „99,99% români”, după cum spune ea. E stabilită de ceva timp în Franța, unde a și devenit cetățean, dar acum s-a întors acasă în Ucraina într-un demers al diasporei ucrainene pentru a susține eliberarea Crimeei și zonelor ocupate de ruși din estul țării.

„Sunt franco-ucraineancă de origine română”, spune zâmbind Violeta, care purta la gât un medalion cu stema Ucrainei.

„Am făcut studiile la Cernăuți și am plecat pe urmă în Franța. Am lucrat 15 ani acolo până la revoluția Euromaidan și în ultimii cinci ani lucrez foarte mult pentru a conecta expatriații ucraineni din Diaspora să ajutăm țara față de războiul pe care îl avem cu rușii și toate nevoile de reforme interne, lupta cu corupția și modernizarea statului”, explică Violeta Moskalu, care a fondat și un ONG pe această temă denumit „Global Ukraine”.


„Cu inima suntem în România, dar mental luptăm să ajutăm Ucraina să intre în UE”

Despre românii din Bucovina de Nord Violeta spune că sunt patrioți.

„Cu inima suntem în România, dar mental înțelegem că trebuie să luptăm și să ajutăm Ucraina. Înțeleg că misiunea mea e să fac maximum ca Ucraina să intre în Uniunea Europeană și atunci am încheiat discuțiile despre granițe și frontiere”, spune ea.

Despre legea învățământului din Ucraina, un act normativ adoptat recent și care ar duce la o limitare a drepturilor minorităților să studieze în limba maternă, spune că a generat discuții în rândul comunităților minoritare, dar că nu crede că va putea fi aplicată în realitate.

„Este o tendință în Ucraina să se apere cu orice preț limba ucraineană care a suferit mult în secolul 20 și mai înainte din pricina rușilor, de fapt un fel de opresiune culturală. Și acum este un fel de revanșă culturală la acest nivel”, spune Violeta care este și doctor în filosofie la Universitatea Lorraine din Nancy, Franța.

„Problema limbilor minorităților e mai degrabă o temă de manipulare politică”

Din perspectiva ei, acțiunile autorităților de la Kiev sunt oarecum lipsite de tact. „Nu se fac lucrurile așa cum le-am face noi, acei cu mai multă experiență de trai în Europa unde există un nivel de toleranță prin care poți să creezi condiții să fie susținută limba ucraineană, dar nu în detrimentul celorlalte limbi”, spune Violeta.

Noua lege a educației din Ucraina adoptată în 2017 stipulează că învățământul se desfășoară doar în limba de stat, cea ucraineană, iar minorităților li se va recunoaște dreptul de educație parțial în limba maternă într-o proporție care va scădea pe măsură ce elevul va crește. Aceste proporții ar urma să fie stabilite prin legislație secundară care abia acum e în stadiul de proiect.

Oficialii ucraineni argumentează că prin aceste obligații vor să ofere posibilitatea tuturor cetățenilor Ucrainei, fie ei și parte a minorităților, de a învăța și cunoaște limba de stat - un element care să-i ajute în dezvoltarea lor ulterioară.

„Eu am trăit în Ucraina primii 20 de ani din viață și nu am suferit niciodată de discrimnare din pricina limbilor sau din pricina minorităților. Problema limbilor minorităților e mai degrabă o temă de manipulare politică”, spune Violeta.

Chiar dacă e parte a comunității române, Violeta spune că mereu a vorbit ucraineana fără probleme. „Oamenii nici nu-și dau seama la mine că ucraineana nu e limba maternă”, spune ea.

„Cine vrea să învețe și să se dezvolte în Ucraina nu contează cărei minorități aparține. Nu te oprește nimeni să studiezi limba”, spune Violeta care crede că, la cum arată acum, legea educației nu va putea fi pusă în practică în zonele unde minoritățile sunt majoritare.

„În raionul Herța nu se poate așa ceva, nu au profesori care să vină să predea geografia, geometria, biologia sau chimia în limba ucraineană. Acolo, în școlile din sat - cunosc situația că familia mea încă trăiește acolo - sunt 99,99% români, băștinași - acolo s-au născut, acolo trăiesc”, spune Violeta.

„De unde vor lua profesori pentru toate materiile care trebuie predate în limba ucraineană? Cine vine pentru salariile de aici la țară, acolo, într-un sat unde se vorbește numai limba română? Nu poate veni doar o persoană care să predea zece materii. Le trebuie cred că 50 de persoane care să meargă să trăiască acolo. Cu salariile pe care le plătesc, eu cred că implementarea nu e realistă”, explică Violeta.

Chiar și-așa, ea crede că noul președinte Volodimir Zelenski și viitorul Parlament care va rezulta după alegerile anticipante din 21 iulie ar putea revizita unele aspecte ale legii educației.

„Ne așteptăm la o anumită suplețe. Au fost așa niște anunțuri că o să revadă anumite lucruri, că va fi o analiză a legii dacă corespunde cu articolele Constituției. Se poate să fie puțină suplețe”, crede ea.

Dincolo de discuțiile despre minoritatea română, Violeta ne-a povestit că e revenită în Ucraina ca să susțină țara în conflictul deschis pe care îl are cu Rusia. S-a reîntors în țara sa împreună cu reprezenanți ai diasporei ucrainene din 28 de state.

„Am avut o acțiune la Kiev săptămâna trecută. Suntem uniți cu drapelul Ucrainei și pentru #LiberateCrimeea, drapelul tătarilor care a călătorit timp de nouă luni în cele 28 de țări unde avem diaspora ucraineană - în Europa, în America, în Australia, diferite țări în Africa. Acum o parte am venit până la linia frontului și apoi ne vom întoarce la Kiev”, a explica Violeta.


https://www.hotnews.ro/

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:51

Aproape de tragedie! O mamă și doi copii, intoxicați cu monoxid de carbon de la o sobă defectă! Cinci elevi de la Colegiu Tehnologic din Capitală, au fost aduşi noaptea trecută la Institutul Mamei şi a Copilului, după ce s-ar fi intoxicat cu vapori de vopsea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:44

 Parlamentul de la Atena a ales-o miercuri pe Ekaterini Sakellaropoulou în funcţia de preşedinte al Greciei, prima femeie care ocupă acest post în istoria ţării, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:30

În dimineața zilei de 22 ianuarie un incendiu a izbucnit într-un bloc locativ cu cinci nivele de pe strada Sarmezegetuza 1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 06:16. Potrivit datelor înregistrate, un apartament cu 2 camere de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Reușiți să prindeți TICKET TO LOVE și să călătoriți cu locomotiva care vă duce spre dragoste! Pe data de 9 februarie, de pe peronul Gării Feroviare pornește locomotiva iubirii YARDSALE care ține drumul spre primăvară! În timp ce trenul așteaptă la peron, împreuna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:37

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Moldoga Gaz a publicat pe site-ul său prețul gazelor naturale procurate pentru perioada 2015 - 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 10:32

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

Sefa Directiei generale educatie, tineret si sport, Rodica Gutu si-a depus demisia, iar ieri Ion Ceban i-a semnat cererea de plecare din functie, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Ianuarie 2020, ora: 10:29

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova", finanţat de Facilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:11

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

Situația privind arestarea șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este calificată de unele surse media din Vest drept „răfuială” a președintelui socialist Igor Dodon. Și asta pentru că liderul informal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), aflat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:43

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

Soțul său este regizorul Jon Peters, cel care a produs filmele ”Superman”, „Flashdance” şi „A Star Is Born”. Pamela Anderson, în vârstă de 52 de ani, și-a unit destinul cu Jon Peters, în vârstă de 74 de ani, în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, spune că este sătul să primească lecții de la liderii europeni privind relațiile strânse pe care le are cu Rusia și China, insistând că Belgradul rămâne fidel dorinței de aderare la Uniunea Europeană, în ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:33

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Ion Chicu va prezida astăzi, 22 ianuarie, începând cu ora 15.00, şedinţa Cabinetului de miniştri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:31

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

În orașul italian Bisaccia, 90 de clădiri istorice au fost scoase la vânzare. Prețul fiecăreia dintre acestea este de numai 1 €, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:23

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În perioada 20 – 27 ianuarie 2020, în Republica Moldova se derulează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, eveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin. Cancerul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:57

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Stăpânii guvernului de la Chișinău, cât și a administrației separatiste de la Tiraspol se află la Moscova și de aceea nu trebuie să ne mire faptul că autoritățile moldovenești au cedat rușinos în războiul plăcuțelor de înmatriculare, Dodon umilindu-se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:39

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

O pisică din Rusia, despre care proprietarul spune că ar avea puteri vindecătoare, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 20 de milioane de ruble, adică 320.000 de dolari. „Pisica mi-a spus într-un vis să o vând și să folosesc banii pentru o cauză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:31

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, a acceptat invitația omologului său român, Klaus Iohannis, de a efectua o vizită în România în 2020, potrivit Administrației Prezidențiale.  „Președintele României a evidențiat relațiile excelente cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

Ruta de troleibuz nr. 34 „Chișinău - Trușeni” a fost suplinită cu un nou troleibuz de ultimă generație care deja circulă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

O celulă descoperită de cercetătorii de la Universitatea Cardiff în sistemul nostru imunitar ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului. Chiar dacă va avea succes, tratamentul este greu accesibil și foarte costisitor, avertizează medicul Silvia Coman, ea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:09

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Partidul Democrat nu mai huzurește ca pe vremuri, în schimb privește în jur cu siguranță. Președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 a declarat că deși au fost supuși mai multor presiuni în...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2020, ora: 08:08

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Apple pregăteşte un model de iPhone mai ieftin decât toate cele pe care le are în prezent în portofoliu, acesta urmând să intre pe piaţă la începutul primăverii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:03

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

O tânără de 34 de ani s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10 al blocului în care locuia. Totul s-a întâmplat în prima jumătate a zilei de 21 ianuarie, pe strada Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei. Informația a fost confirmată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:01

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Potrivit deputatului PD Alexandru Jizdan, candidatul Partidului Democrat la alegerile parlamentare noi din circumscripția Hîncești ar putea fi Ion Mereuță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:57

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

Doliu la Orhei. Băiatul de 12 ani, ucis cu sânge rece de un alt minor, este petrecut astăzi pe ultimul drum. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost adus în fața școlii unde a învățat. Acolo, pentru el a răsunat ultimul clopoțel. Tragedia s-a produs...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:56

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Politologul Dionis Cenușă afirmă că lidera PAS, Maia Sandu, scoate în evidență că nu exista comunicare suficientă cu cei de la Platforma DA, de aceea, pentru circumscripția din Hâncești fiecare forță politică vine cu propriul candidat. Astfel, într-o postare pe o...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)