Astăzi 16 Decembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 11:47
Abonamente

Integrare Europeană 23 Decembrie 2011, ora 05:10    Din editia print

Violeta Motulaite, Ambasadoarea Lituaniei la Chişinău: Pentru a ajunge în Europa, lituanienii nu s-au temut de sacrificii

Marime Font

- Doamnă Ambasadoare, acum două săptămâni Chişinăul a găzduit o conferinţă internaţională privind situaţia la zi a statelor foste sovietice. Una dintre cele mai frecvente întrebări puse pe durata conferinţei a fost:

„De ce Ţările Baltice au reuşit să construiască un stat european modern, iar Moldova - nu, chiar dacă în 1991 am avut aceeaşi linie de pornire?”. Sunteţi de acord cu acest punct de vedere?

- Succesul Lituaniei a fost determinat de unanimitatea voinţei poporului lituanian. Solidaritatea populaţiei şi a majorităţii partidelor politice, chiar şi a celor aflate în opoziţie, a creat o atmosferă de pregătire pentru sacrificiu, pentru a ne atinge scopul suprem - edificarea unui stat independent modern, bazat pe valorile europene. Unanimitatea şi această acceptare a sacrificiului a făcut posibilă iniţierea şi implementarea reformelor, nepopulare şi uneori dureroase. În 2012 vom serba 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Lituania şi Moldova şi va fi o bună şansă pentru politologi, istorici şi analişti să pună în discuţie realizările şi lecţiile învăţate de ţările noastre.


- Cum aţi putea caracteriza Lituania după 20 de ani de la căderea Uniunii Sovietice? Şi-a realizat ţara dvs. toate scopurile sale majore odată cu aderarea la Uniunea Europeană ori 1 mai 2004 a fost doar un început?

- Reformarea ţării a început imediat după redobândirea independenţei Lituaniei, la 11 martie 1990. În pofida blocadei economice instituite de Moscova, Parlamentul şi Guvernul Lituaniei, cu susţinerea populaţiei, a demarat reformele, pentru că doar astfel putea fi consolidată independenţa ţării şi asigurată dezvoltarea ei democratică. Astfel, toate reformele majore, care au vizat modernizarea statului, au fost realizate în perioada asocierii şi ascensiunii spre UE, care a durat mai mult de zece ani. Aderarea propriu-zisă la UE a însemnat sfârşitul primei faze a democratizării şi modernizării Republicii Lituania. Iar faptul că am devenit membri ai UE şi NATO ne-a oferit tuturor un mediu şi - cel mai important - un sentiment de securitate.

- A reuşit UE să răspundă aşteptărilor lituanienilor?

- Bineînţeles că, aşteptările populaţiei fiind extrem de înalte, nu toate au fost realizate. Totuşi, libertatea de mişcare a oamenilor, bunurilor, capitalului şi serviciilor a impulsionat dezvoltarea businessului privat, economia a început să crească rapid. Libertatea de a alege locul de trai sau de studii a format o generaţie care gândeşte liber. Reformarea ţării a fost consolidată de asistenţa financiară şi instructivă din partea UE. Desigur că nu toate reformele au dat rezultate imediate. Unele dintre ele au fost resimţite doar de copiii noştri. E nevoie de generaţii pentru a schimba mentalitatea unei ţări şi a unui popor. Din păcate, multe deziluzii au fost aduse de actuala criză financiară, căci, după doar câţiva ani de deschidere către lume şi o creştere economică rapidă, oamenii au fost nevoiţi să-şi strângă din nou cureaua. Este natural că au apărut nemulţumiri şi dezamăgiri. Iar cele mai vulnerabile pături sociale tânjesc după epoca sovietică, atunci când „statul avea grijă de popor”.

- Să înţelegem că prin aceasta se explică şi nostalgia moldovenilor - mult mai mare, totuşi, cred eu, decât a lituanienilor - după Uniunea Sovietică?

- Da, cred că este vorba de acelaşi fenomen. Singura diferenţă constă, totuşi, în proporţie, numărul moldovenilor care mai sunt nostalgici după epoca sovietică fiind cu mult mai mare decât cel al lituanienilor nostalgici. Este o situaţie determinată de mai mulţi factori - intern, geopolitic, cultural…

- Care este imaginea Moldovei în anul 2011? Care sunt marile noaste probleme? Cine şi ce ar putea să ne ajute? Cineva/ceva din afară sau…noi?

- Ca să creezi imaginea unei ţări este nevoie de ani şi ani de zile. Republica Moldova, timp de peste un deceniu, a fost percepută drept cea mai săracă ţâră din Europa. Recentele decizii ale autorităţilor de la Chişinău de a accelera procesul de reforme în vederea modernizării şi democratizării ţării, pentru a facilita competitivitatea, categoric sunt remarcate şi apreciate în capitalele Uniunii Europene. În ce măsură va fi această impresie fortificată ori slăbită, depinde de succesul reformelor pe care le-aţi demarat.

- Atunci când a devenit membră a UE, Lituania s-a angajat să ajute vecinii Uniunii, inclusiv Moldova. V-a reuşit acest lucru? Şi am reuşit noi să învăţăm „lecţia lituaniană” şi expertiza ţării dvs.? Vă întreb asta pentru că sunt tot mai multe voci care spun că Europa începe să obosească de progresul… lent al Moldovei, chiar dacă suntem consideraţi cei mai buni din Parteneriatul Estic - cei mai buni în comparaţie cu „elevii răi”, însă…

- Lituania a fost întotdeauna un susţinător deschis şi adevărat al năzuinţelor Moldovei de a se apropia de Uniunea Europeană şi noi admirăm sincer progresul real, realizat de ţara dvs. Dovadă şi faptul că, atunci când a vizitat Chişinăul, în iulie 2011, preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, şi-a exprimat o dată în plus susţinerea neîndoielnică a iniţiativelor Guvernului moldovean în ceea ce priveşte implementarea unor programe ample şi ambiţioase de reformare, orientate spre integrarea europeană a ţării. Totodată, Lituania susţine activ ţările membre ale Parteneriatului Estic, ca acestea să se apropie de UE şi puteţi fi siguri de suportul nostru politic, care va contribui la vizibilitatea Republicii Moldova în instituţiile europene.

- Care au fost cele mai importante activităţi ale Lituaniei în ţara noastră din ultimii ani, în domeniile politic, economic, cultural?

- Acum aproape doi ani, prim-miniştrii Lituaniei şi Moldovei au semnat un acord privind crearea Comisiei bilaterale moldo-lituaniene pentru integrarea europeană. În luna octombrie a acestui an, a doua şedinţă a acestei Comisii a avut loc sub conducerea ministerelor Afacerilor Externe ale ambelor ţări. În aceşti ani, mai mulţi experţi lituanieni au lucrat în Moldova, împărtăşind din experienţa lor în domenii precum agricultura, vama, taxele, dezvoltarea e-guvernării, lucrând în proiecte ale societăţii civile care promovează drepturile omului, presa şi guvernarea locală. O dată la două săptămâni are loc cel puţin o vizită între ţările noastre, care vizează eurointegrarea sau alte proiecte. În perioada 2010-2011 avocaţi lituanieni au participat la mai multe mese rotunde sau seminare împreună cu colegii moldoveni, împărtăşindu-şi experienţa în ceea ce priveşte reformarea justiţiei. În octombrie 2011, a avut loc un Forum despre cooperarea legală dintre Moldova şi Lituania, la el participând jurişti care activează în diverse instituţii de stat şi academice. Este activ şi Centrul pentru Studii de Eurointegrare, creat în comun şi care-şi are reşedinţa la Chişinău, dezvoltând mai multe proiecte anuale.

- În 2011, deţinând preşedinţia OSCE, Lituania a depus eforturi considerabile în încercarea de a găsi o soluţie pentru cea mai mare, poate, problemă a noastră - conflictul transnistrian. Credeţi că e posibilă o rezolvare definitivă? E capabilă Transnitria să devină... moldovenească? Cât de previzibile au fost pentru dvs. ultimele alegeri din regiune?

- Progresul în rezolvarea conflictelor prelungite a fost una dintre priorităţile preşedinţiei lituaniene a OSCE. În cazul Moldovei, activitatea noastră a fost concentrată asupra a două probleme principale: reluarea negocierilor oficiale în formatul "5+2" şi promovarea măsurilor de consolidare a încrederii. La 22 septembrie, la Moscova, participanţii formatului "5+2" au salutat reluarea negocierilor şi au stabilit că acestea vor avea loc la Vilnius, la 30 noiembrie - 1 decembrie. Au fost înregistrate progrese şi în ceea ce priveşte consolidarea încrederii între cele două maluri ale râului Nistru: împreună cu colegii din Germania, preşedinţia Lituaniei a organizat o întâlnire între premierul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, în oraşul Bad Reichenhall. Acolo, pe lângă multe lucruri discutate, a fost semnat şi regulamentul despre funcţionarea grupurilor de experţi. Chiar dacă conflictul transnistrean are un caracter geopolitic, salut angajamentul Chişinăului de a se apropia semnificativ şi treptat de rezolvarea lui, cu tot suportul juridic şi pregătirea societăţii de pe ambele maluri. Atractivitatea vieţii de pe malul drept ar facilita rezolvarea conflictului. Cât priveşte alegerile, chiar dacă acestea nu sunt recunoscute de comunitatea internaţională, după cum a afirmat şi premierul Republicii Moldova, noi suntem gata să colaborăm cu oricine va conduce Transnistria.

- Europa trece printr-o perioadă destul de dificilă. Cum credeţi că va fi anul 2012 pentru întreaga UE, pentru Lituania şi... pentru Moldova?

- În ciuda dificultăţilor din zona Euro, care afectează ţările noastre, sunt convinsă că vom avea o cooperare intensă între RM şi Lituania. Alegerea şefului statului trebuie să contribuie la efortul privind continuarea reformelor în Moldova. Dar, lipsa unui preşedinte al ţării nu va afecta relaţiile noastre.

- Am avut norocul să vizitez Lituania de câteva ori, în câteva anotimpuri şi nu o dată prietenii mă întreabă cum ar putea să ajungă şi ei acolo... Există proiecte comune culturale sau turistice între ţările noastre?

- Lituania este o ţară deschisă pentru turişti, studenţi şi antreprenori. Şcoli cu un nivel înalt de educare, în special, private, oferă diferite posibilităţi de a studia în Lituania. Valabilitatea cursurilor poate fi verificată pe site-ul http://md.mfa.lt/ (accesând secţiunea „Linkuri utile” sau „Useful Links”). Pentru străinii care au mai fost în Lituania, există scoli speciale, susţinute de Guvernul de la Vilnius. Este, de asemenea, posibil de participat la întruniri ale societăţii civile, la târguri organizate de LITEXPO sau de asociaţii de business, de a participa în competiţii sportive etc. Sau, cel mai simplu, puteţi vizita Lituania ca simplu turist, solicitând viza la Secţia consulară a Ambasadei din Chişinău. Condiţiile pentru aceasta sunt publicate pe pagina electronică a misiunii noastre diplomatice. Vă aşteptăm cu drag!

- Noi vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim un an nou cât mai bun!

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Economie 16 Decembrie 2019, ora: 10:39

STATISTICI /// Exportul R. Moldova este în creștere dar spre UE este în scădere. Cei mai mulți bani vin din România

STATISTICI /// Exportul R. Moldova este în creștere dar spre UE este în scădere. Cei mai mulți bani vin din România

Biroul Naţional de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2019 s-au cifrat la 268,3 milioane dolari SUA, cu 12,4% mai mult, față de luna precedentă și cu 3,6% - comparativ cu luna octombrie 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 09:12

Dodon îi sugerează lui Țurcan ce să decidă CC? ”Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional”

Dodon îi sugerează lui Țurcan ce să decidă CC? ”Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional”

Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional, susține președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:54

PSRM și PDM și-au împărțit între ele președinții de raioane / INFOGRAFIC

PSRM și PDM și-au împărțit între ele președinții de raioane / INFOGRAFIC

După scrutinul local general de pe 20 octombrie 2019 în toate raioanele, cu excepția unui singur, au fost aleși președinți noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:52

O nouă construcție în PMAN. Ce va fi pus în locul „dragonului”

O nouă construcție în PMAN. Ce va fi pus în locul „dragonului”

În locul dragonului instalat acum două zile în Piața Marii Adunări Naționale, a apărut o nouă construcție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:21

Ce spune culoarea ochilor despre tine? Mare atenție pentru cei cu ochii verzi!

Ce spune culoarea ochilor despre tine? Mare atenție pentru cei cu ochii verzi!

Se spune că ochii sunt fereastra sufletului, însă cercetătorii arată că aceştia ne pot transmite mai mult decât atât. Culoarea ochilor ne poate spune ce afecţiuni suntem predispuşi să dezvoltăm de-a lungul vieţii. Oamenii de ştiinţă spun că în urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:05

A fost lansat partidul românilor din diaspora. Cum se numește și de cine este condus

A fost lansat partidul românilor din diaspora. Cum se numește și de cine este condus

Partidul diasporei a fost lansat în Marea Britanie. Este vorba despre Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care și-a constituit prima filială din străinătate în Anglia, la Wolverhampton.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:01

Ce este DMT-ul, drogul folosit de fostul şef al serviciului secret al ministerului de Interne. Substanţa înlocuieşte aproape complet percepţia realităţii şi poate crea un univers alternativ şi experienţe „spirituale”

Ce este DMT-ul, drogul folosit de fostul şef al serviciului secret al ministerului de Interne. Substanţa înlocuieşte aproape complet percepţia realităţii şi poate crea un univers alternativ şi experienţe „spirituale”

Gelu Oltean, fost şef al DIPI, concubina sa şi un cetăţean britanic au fost arestaţi pentru 30 de zile în dosarul de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Braşov. Cei trei ar fi organizat diferite reuniuni pentru consum de droguri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:59

Sindromul bradului, o afecțiune mai puțin cunoscută care se manifestă de Crăciun

Sindromul bradului, o afecțiune mai puțin cunoscută care se manifestă de Crăciun

Odată cu apropierea sărbătorilor, în multe case își fac apariția brazii, o bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. În anumite cazuri, prezența bradului în casă se poate transforma într-un adevărat coșmar. Ar trebui să aducă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:57

Crimă la Dondușeni: Un fost primar din Horodiște, ucis de un consătean

Crimă la Dondușeni: Un fost primar din Horodiște, ucis de un consătean

Un fost primar din satul Horodiște, raionul Dondușeni, a fost ucis de către un constean, în vârstă de 29 de ani. Potrivit poliției locale, crima s-a produs ieri, într-o gospodărie. Victima, în vârstă de 62 de ani, a decedat după mai multe lovituri în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:52

Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat duminică, într-un interviu, că va închide, dacă este necesar, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington, transmit AFP şi Reuters, preluate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:44

Tragedie la un TIR din capitală. Un minor s-a împușcat cu arma tatălui său

Tragedie la un TIR din capitală. Un minor s-a împușcat cu arma tatălui său

Un minor în vârstă de 14 ani a decedat după ce s-a împușcat cu arma tatălui său la un TIR din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Decembrie 2019, ora: 07:44

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 DECEMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME CU AUTORITĂȚILE

Horoscopul zilei de 16 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:33 de Natalia Hadârcă

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut Din editia print

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

( ) Citeşte tot articolul

Social 16 Decembrie 2019, ora: 05:32

Soluţii simple pentru ca minorităţile să ne înveţe limba

Soluţii simple pentru ca minorităţile să ne înveţe limba Din editia print / Foto: Vitalie Sprânceană

Conştientizând că urmează să facă un an în plus, alolingvii vor avea „un stimulent concret”…  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 04:59

FOTO/VIDEO: 16 decembrie: Revoluţia de la Timişoara începea acum 24 de ani. PRIMELE CIOCNIRI: armata bagă tancuri în stradă, zeci de morți

FOTO/VIDEO: 16 decembrie: Revoluţia de la Timişoara începea acum 24 de ani. PRIMELE CIOCNIRI: armata bagă tancuri în stradă, zeci de morți

Conform Proclamaţiei de la Timişoara revoluţia română a început în 16 decembrie 1989. Mai sînt şi alte date care au fost declarate de diferite grupuri ca început al revoluţiei: O placă comemorativă de pe clădirea bisericii reformate unde a slujit Laszlo...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 04:52

Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului

Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului

Citind un astfel de titlu, gândul ne fuge imediat la teroarea vieţii cotidiene din Uniunea Sovietică, dar noi nu vom vorbi despre aşa ceva. Nu vom discuta despre frica de OGPU sau CEKA, nici despre teroarea marcă înregistrată a NKVD-ului stalinist şi nici despre urmaşul lor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 04:14

Copiii noştri vor fi liberi? Cu ce preţ?

Copiii noştri vor fi liberi? Cu ce preţ?

Inculparea foştilor şi actualilor „tovarăşi” de suferinţă revoluţionară Iliescu-Voiculescu-Rus în procesul Revoluţiei române răscoleşte imagini şi amintiri. Ne ajută câteva televiziuni încă libere, care nu i-au transformat pe Dan Voiculescu şi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 00:55

istorie PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

Pentru a le răspunde celor ce mai vorbesc încă despre „actul progresist al unirii Basarabiei cu Rusia”, trebuie să facem o incursiune în perioada anilor 1812-1815, adică anii când, până la Congresul de la Viena al Sfintei Alianţe, românii mai sperau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 00:47

30 de ani de la Revoluția din 1989. Mesajul pe care a ținut să-l transmită prințul Charles

30 de ani de la Revoluția din 1989. Mesajul pe care a ținut să-l transmită prințul Charles

Prințul Charles a vizitat o expoziție dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din 1989 Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a vrut neapărat să asiste săptămâna trecută la vernisajul unei expoziții de fotografie care marchează 30 de ani de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 00:30 de Ana Gherciu

Pentru ce postesc ortodocșii, catolicii și baptiștii

Pentru ce postesc ortodocșii, catolicii și baptiștii Din editia print

Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători creștine, mai ales în contextul în care acesta este marcat de două ori pe an, spune un sondaj realizat de compania Magenta Consulting.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 21:25

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

 Printre deputaţii Sfatului Ţării, deopotrivă cu partioţii înflăcăraţi cunoscuţi şi până la 1917 pentru asipraţiile lor naţionale, au fost nume care, s-ar părea, că nu trebuia să adere la partida naţională (cu regret am avut şi din aceştia, ce-i drept, mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:52

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Un bărbat de 62 de ani a fost găsit fără suflare într-o locuință din raionul Dondușeni. Victima avea semne de moarte violentă pe suprafața corpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:47

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Jurnalistul Dan Andronic a comentat, pe larg, mișcarea premierului maghiar Viktor Orban care a ținut un discurs la Timișoara. Totul are legătură cu Revoluția din 1989.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)