Astăzi 5 Iunie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 4 Iunie 2020
Abonamente

Actualitate 27 Iulie 2019, ora 07:58

Violul legal: între crimă, prostie și psihopatie – cazul Caracal

Marime Font

A murit o adolescentă de 15 ani; frumoasă, curajoasă și inteligentă. A sunat de 3 ori la 112 să spună că a fost răpită de un individ dubios, care o ține captivă într-o casă veche, aparent părăsită, împreună cu doi câini lupi. Alexandra Măceșanu a avut tăria de caracter ca, fiind captivă în casa unui criminal, să discute timp de peste două minute cu autoritățile statului, în speță poliția, cea care este finanțată de stat să ne salveze și să ne protejeze. Deși Alexandra a dispărut miercuri, 24 iulie, iar familia ei a anunțat dispariția ei în seara aceleiași zile, adolescenta a sunat a doua zi dimineața în jurul orei 11.00. A urmat de aici un traseu sinuos între instituții, care se zbat în explicații confuze privind intervenția tardivă care a dus nu numai la moartea Alexandrei, ci în mod aproape neîndoielnic la violarea minorei, tortură, apoi ucidere și ardere. E un caz monstruos, cu un criminal în serie, suspectat că a mai omorât câteva tinere.

Presupun că traseul legal a fost preluarea cazului de către un procuror, care a cerut instanței judecătoresc un mandat de percheziție pentru cele 4 locații identificate de STS, ca posibile pentru locul în care se afla Alexandra. Trei dintre acestea au fost alerte false, care i-au dus pe polițiști departe de locul răpirii. Este de neînțeles de ce a lucrat o singură echipă de poliție și nu s-au coordonat cu alte echipe de la locurile transmise de STS ca posibile adrese. Poliția a ajuns la casa criminalului la 4 dimineața, cu un mandat de percheziție eliberat de instanță la ora 3.30 dimineața. Conform legii, modificate la presiunea penalilor diverși, mandatele de percheziție nu mai pot fi puse în aplicare decât între orele 6.00 dimineața și 20.00, așadar polițiștii au așteptat cuminți două ore în fața porții, într-un caz grav de răpire de persoane și 3 apeluri disperate la 112 ale unei minore de 15 ani, care a precizat explicit că a fost răpită de un individ dubios și nu știe exact unde se află. O fată cu sânge rece, care, abia acum începe monstruozitatea cazului, a fost auzită de vecini țipând că este omorâtă, exact în jurul orei 4.00 dimineața, când poliția era la poartă. Dacă este adevărat, iar procurorul de caz a decis neintervenția, politiștii și acest procuror trebuie demiși urgent. Nu există nicio explicație logică, juridică și umană pentru neintervenție, decât dacă avem de-a face cu psihopați, pentru care viața umană nu valorează nimic. De aceea nu pot să mă rețin în a nu corela acest caz odios, cu decizia recentă a unei instanțe, în care judecătoarea a acuzat unui abuz domestic și a umilit victima[1]. De asemenea judecătorii care au eliberat proxeneții în cazul uluitor de trafic de minori de la Țăndărei. Ce fel de judecători pot face așa ceva? Ce educație juridică avem privind cauzele cu minori, cauzele cu victime ale traumelor și abuzurilor pentru judecători care nu fac niște distincții minimale? Cum educăm judecătorii să priceapă când avem de-a face inclusiv cu abuz emoțional flagrant, care poate duce chiar la sinuciderea victimei și care, întotdeauna, duce la stres post-traumatic? Cum băgăm empatia în psihopați? Nu putem. Psihopații, indiferent că sunt criminali, judecători, procurori sau polițiști sunt incapabili structural să se pună în pielea celeilalte persoane, să imagineze emoțiile celeilalte persoane, în cazul de față disperarea, oroarea și deznădejdea acestei fete de numai 15 ani abandonată de Statul Român dominat de psihopați în funcții de conducere. Altă explicație nu am pentru monstruozitatea la care am asistat toți astăzi.

De asemenea, nu pot să nu mă gândesc și scandalul mediat imens din cazul Sorina Săcărin când, o procuroare care și-a făcut meseria, deși fără tactul necesar, a fost linșată public. Rezultatul ar putea fi exact acesta, de astăzi: frica procurorilor de a face intervenții fără a se acoperi de 700 de hârtii. Avem însă o Constituție, niște legi și niște proceduri (art. 159 pct. 14 din Codul de procedură penală) care spun clar că, atunci când este nevoie de înlăturarea unei primejdii privind viața sau integritatea fizică a unei persoane se poate intra în orice domiciliu, practic se suspendă garanția constituțională a inviolabilității domiciliului. Într-o țară civilizată, construită pe meritocrație și competență, acest caz probabil că nu ar fi existat. Într-o țară civilizată viața oricărui om contează și se implică toate autoritățile statului cu atribuții în acel caz, chiar dacă mai mor 7 politiști până rezolvă, este meseria lor, vocația lor, obligația lor.

Loading...


Trebuie să aflăm și de ce nu a funcționat STS cum trebuie, pentru că nu este prima oară. Având în vedere că platformele de sisteme informatice au fost făcute de firmele unor băieți deștepți care au fraudat statul cu miliarde de euro, și care au creat un sistem de gaură neagră, pentru ca firmele lor să poată căpușa pe termen lung bugetele publice, cred că este legitim să ne întrebăm cât de funcțional este sistemul STS și dacă nu cumva trebuie schimbat radical și în mod profesionist, cu proceduri de licitații transparente, firme internaționale și audit financiar la sânge. Să ne amintim și de Hexipharma, cum au murit arșii noștri de la Colectiv, în spitalele românești igienizate cu apă chioară. Același sistem de gaură neagră pentru băieții deștepți afiliați la bani publici cu firme specializate în fraude. Corupția din țara asta este rampantă, nu ne putem interna în spitalele românești, decât dacă ne facem testamentul înainte și declarăm pe proprie răspundere că suntem de acord să murim infectați și nu putem suna la 112 decât dacă ne dăm acordul ca poliția, STS-ul și procurorii să bâjbâie bezmetic aproape o zi. Să fie liniștit sistemul că este acoperit de hârtii. Nimeni nu este vinovat, muriți. Alexandra Măceșanu a murit pentru ca unii au violat legea, pretinzând că respectă legea. În așteptarea unui mandat de percheziție, inutil în caz de răpire sau potențială crimă, o fată a murit țipând disperată după ajutor. Drepturile noastre individuale sunt un moft în România, iar protecția copiiilor inexistentă.

[1] https://www.libertatea.ro/stiri/inregistrari-judecatoarea-care-da-vina-pe-victime-se-intoarce-va-este-clar-ca-ati-ales-aceasta-viata-o-cearta-ea-pe-cea-de-a-doua-femeie-abuzata-2703080

Claudia Postelnicescu
Claudia Postelnicescu Avocată, publicistă. Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, cu un master în relații internaționale la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și un master în studii europene și globalizare la Universitatea din Birmingham, UK. Activează ca avocat independent, specializat în litigii de drept privat, consultanta si drept european/drepturile omului (www.cpacj.ro). Doctorand al Universitatii din Tübingen, Institutul de Stiinte Politice, pe tema constructiei identitatii Uniunii Europene. A colaborat de-a lungul timpului cu Observator Cultural, România Liberă, Vivid, Money Channel, La Punkt.

Sursa: http://www.contributors.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 14:22

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

 Acestea sunt cele mai ambitioase femei ale zodiacului, drept pentru care ele vor ajunge foarte sus in viata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 12:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 4 Iunie 2020, ora: 09:42

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţie a fost detonatorul protestelor din ultima săptămână din SUA, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în data de 3 de aprilie, cu aproape două luni înainte de deces şi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 09:02

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

Partidul Democrat va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, chiar dacă președintele Igor Dodon atenționat recent formațiunea că un astfel de gest ar putea duce la ruperea coaliției, informează cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 08:09

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

Decizia a fost luată la 3 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 07:56

VIDEO Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni”

Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni” Foto: simbol

Într-un interviu pentru PS News, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Pavel Filip a comentat imaginile video unde Igor Dodon primește o pungă cu bani de la Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 4 Iunie 2020, ora: 07:41

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

 Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil. Scurgerea a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)