Sport

Visează să ajungă la Jocurile Olimpice: Nu este atât de rău să fii sportiv în Moldova

Tânărul, care este și maestru în sport, a obținut până în prezent numeroase medalii la turnee internaționale de luptă greco-romană.

– Cum ai devenit luptător de greco-romană?

– Am început să mă antrenez în satul de baștină Vărvăreuca unde se deschisese o sală de luptă. De la primele antrenamente, acest stil de luptă mi-a plăcut mult și am început să vin regulat. Apoi, antrenorul a plecat și nu am făcut antrenamente o perioadă. După, la noi în sat s-a organizat deschiderea sezonului sportiv unde am participat la trântă, acolo am ajuns în finală, dar am pierdut. După această experiență ofensatoare, am hotărât să revin la antrenamente. Astfel am început să fac greco-romană la Școala de Sport din Florești unde am mers timp de 5 ani. Din clasa a X, împreună cu doi prieteni, am venit la Chișinău la Liceul Republican cu Profil Sportiv. Prima jumătate de an a fost foarte greu, ne presau mult. Dar după primul meu campionat la care am luat locul II, situația s-a schimbat, atitudinea antrenorilor și a băieților mai mari de la liceu s-a îmbunătățit și am început să mă afirm ca sportiv de performanță. Acum studiez la Universitatea de Educație Fizica și Sport Chișinău, anul III și fac parte din Lotul naţional al Moldovei de lupte greco-romane sub egida căruia mă antrenez.

– Care este gradul de pregătire a sportivilor moldoveni în comparație cu cei din străinătate?

– Sportivii moldoveni au o pregătire foarte slabă în comparație cu cei din străinătate, pe motiv că nu le sunt asigurate condițiile necesare pentru antrenament. Nu este asigurată o alimentație corectă, noi nu avem măcar un medic care să ne consulte și să ne însoțească la turnee, nu mai vorbesc de psiholog sau alte elemente necesare pentru a face sport de performanță. Noi facem câte două antrenamente pe zi, pierdem multe calorii și energie, de aceea avem nevoie de vitamine și o alimentație corespunzătoare, dar avem doar minimum din ceea ce trebuie. Din cauză că cei de la Ministerul Sportului și de la Federația de Lupte nu au o atitudine serioasă față de luptătorii noștri, de aceea avem rezultatele pe care le avem.

– Cât de avantajos este să activezi ca sportiv în R. Moldova și cât de plătit este acest sport?

– Nu este atât de rău să fii sportiv în Moldova, însă e loc pentru mai bine. Un luptător care arată rezultate bune la turnee internaționale are un venit în jur de 5000 de lei. Problema vine de sus, cuiva i se acordă mai multă atenție, altcuiva mai puțină, mereu a fost așa. Sportul e o îndeletnicire pe care poți s-o practici până la 35-40 de ani, motiv pentru care fiecare vrea să-și asigure un viitor, dar din păcate, statul nostru nu este în stare să ne asigure cu ceva, noi muncim mult, dar nu știm ce ne așteaptă mâine.

– Cum apreciezi faptul că foarte mulți luptători pleacă pentru a se lupta pentru alte țări?

– Este adevărat, foarte mulți sportivi moldoveni își fac pașapoarte românești și datorită faptului că au condiții și perspective bune de dezvoltare în străinătate, ca exemplu, în România pleacă. Acolo e altfel, sportul e plătit și respectat și cel puțin ei au condițiile necesare pentru a se dezvolta ca luptători de performanță internațională. Este și vina antrenorilor care nu le acordă atenție tuturor, ci lucrează numai cu primele numere. Mai sunt încă mulți factori care îi fac pe sportivii noștri să plece.

– Ce planuri ai pe viitor?

– Vreau să mă antrenez mai departe. În 2016 vor avea loc Jocurile Olimpice și vreau foarte mult să ajung acolo, să lupt și să câștig. Din 1996, țara noastră nu are luptători calificați la Jocurile Olimpice. Nu aștept niciun ajutor din partea statului. Voi încerca să mă antrenez singur și să ajung acolo. De asemenea, vreau să particip la Campionatul Europei și cel Mondial, unde sper să fiu printre premianți.

Vlad Țurcanu, stagiar

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *