Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Interviu 30 Iulie 2012, ora 12:45    Din editia print

Vitalie Catană „E o mişcare periculoasă, deoarece încurajează separatismul în RM”

Marime Font

Foto: arean.md
 
 
 

Administraţia locală din Bălţi vrea „să se dea cu gospodăria aparte”. 

Astfel au decis consilierii locali comunişti, care au anunţat chiar şi despre organizarea unui referendum. Deşi susţin că vor să fie stăpâni la ei acasă – să nu mai depindă de niciun cuvânt al Chişinăului, experţii spun însă că termenul sofisticat ales de PCRM înseamnă, de fapt, nimic altceva decât... un act de separatism.

- Dacă totuşi va avea loc acest referendum, cu ce încălcări de lege se va desfăşura?
- Va trebui constatată nulitatea lui, deoarece nu ţine de competenţa referendumului local soluţionarea unor astfel de probleme. Conform Codului Electoral, referendumul local se desfăşoară numai pe probleme care ţin de interesul local. Competenţele şi statutul administraţiei locale sunt stabilite prin lege, inclusiv prin Legea supremă. Constituţia, la capitolul 8, stipulează clar statutul Găgăuziei, inclusiv al municipiului Chişinău şi al administraţiilor publice locale. Problema statutului APL este soluţionată prin lege în Parlament. Deci, acest referendum nicidecum nu poate fi organizat la nivel local. Dar dacă totuşi va fi organizat, el nu va produce efecte juridice.- Cine şi în ce condiţii este în drept să ceară autonomie? Sau ne pomenim mâine că şi un sat oarecare va cere autonomie, în baza descentralizării...
- Din punctul meu de vedere, se speculează cu acest termen. Dacă e să vorbim de autonomie locală în contextul descentralizării, sigur că se poate decide în Parlament, în baza legilor pe care le-am menţionat anterior. Dar în acest caz, apare întrebarea logică: de ce până acum fracţiunea PCRM nu a propus în Parlament un proiect de lege în acest sens? Şi aici intervine şi elementul speculativ. De fapt, comuniştii speculează cu interpretarea acestei noţiuni pentru a induce ideea de autonomie în cazul statutului municipiului Bălţi, ca o entitate comparabilă cu Găgăuzia sau regiunea transnistreană.

- Ce se doreşte, de fapt, prin lansarea ideii de descentralizare prin crearea unei autonomii la Bălţi?
- Este o mişcare propagandistică. Fiind în criză de idei, pe fundalul plecărilor din partid şi pierderea încrederii din partea alegătorilor, ei încearcă să se menţină pe orice cale posibilă. Este o mişcare periculoasă însă, deoarece încurajează separatismul în RM. Părerea mea este că anume aceasta se şi doreşte - încurajarea mişcărilor separatiste.

- Şi totuşi, poate, spre exemplu, satul Târşiţei, cu 200 de locuitori, să ceară autonomie, pentru ca să-şi administreze singur veniturile, cheltuielile, să nu depindă de nimeni?...
- Organizarea administrativ-teritorială a RM este stipulată în Constituţie. Dacă s-ar dori schimbarea organizării statului, atunci va trebui să se purceadă la procedura de revizuire a Constituţiei...

- Este binevenită o asemenea idee, într-un stat „rupt” în bucăţi cum este RM?
- Problema descentralizării APL este una valabilă, doar că trebuie să fie discutată la nivel legislativ, prin acordarea unor competenţe mai largi APL. Iar dacă i se oferă mai multe competenţe, APL trebuie să dispună de mijloacele necesare pentru a-şi putea îndeplini atribuţiile. Aceasta înseamnă descentralizare. Dar nu trebuie să confundăm descentralizarea cu ceea ce vrea PCRM. Sunt două concepte diferite, în contexte diferite.

- Bălţiul nu se mai mulţumeşte cu calificativul de „capitală de nord” a RM, îşi doreşte mai mult...
- Anume modalitatea prin care s-a decis organizarea referendumului denotă interesul separatist al comuniştilor. Dacă PCRM avea intenţia de a soluţiona problema APL, ar fi înregistrat în Legislativ o iniţiativă, ar fi discutat cu experţii, care sunt, de altfel, deschişi pentru astfel de subiecte. Principiul subsidiarităţii, care este valabil la nivel european, încurajat prin standardele europene, s-ar încadra perfect în demersul lor. Ei au mers însă pe încălcarea ordinii de drept.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md