Actualitate

Vitalie Cojocari: De ce nu-l poţi înjura pe Filat fără să ţi se reproşeze că eşti cu Plahotniuc?

Cum este posibil ca un premier să fie înregistrat în timp ce dă indicații clare șefului Fiscului pe cine să miluiască, pe cine să otânjească, iar societatea să nu reacţioneze? Mai mult, iar acum sunt năucit total, cum este posibil ca premierul să nu dezmintă veridicitatea acestor “mizerii” – că bine le-a mai numit, indicaţiile date de Filat la telefon reprezintă niște mizerii ordinare – iar țara întreagă să nu schițeze niciun gest de supărare? Este ca și cum aș vedea un film al absurdului sau aș citi un roman de Kafka. Este de neconceput ca un premier să își permită să controleze fiecare mișcare a șefului uneia dintre cele mai importante instituții ale statului, lucrul acesta să se afle și, totuși, pe cetățeni, pe jurnaliști, pe ong-iști, pe șefii cancelariilor europene să-i doară în cur! Orice țară civilizată se bazează pe Fisc. În orice țară normală, Fiscul este ca un sanitar, ca un doctor al economiei – verifică dacă firmele pompează corect și la timp banii în buget. Se știe doar, de două lucruri nu poți scăpa: de moarte și de Fisc. Ei bine, în Moldova, nu poți scăpa de moarte și… de Filat. Căci el are noroc de niște cetățeni blegi, care nu înțeleg faptul că prin aceste “mizerii” li se fură bani din buzunarele lor, nu din altă parte. Doar bugetul ţării, buget pe care trebuie să-l îngraşe inspectorii de la Fisc, reprezintă bănuţii noştri. Când ei sunt implicaţi în acţiuni politice nu au timp să vegheze asupra plăţilor la timp.

Ar mai fi un lucru pe care nu-l înţeleg. De ce nu am voie să fiu oripilat de ceea ce a spus Filat în acele înregistrări? De ce sunt trecut automat în tabăra lui Plahotniuc? Oare în ţara Moldovei nu ai voie să îi urăşti pe ambii? Realizez, Plahotniuc a lăsat “mizeriile” de înregistrări să se scurgă către presă. Oameni buni, puțin îmi pasă. Adevărul este ca aurul, poate fi dobândit prin cele mai meschine metode şi prin cele mai murdare căi, dar asta nu înseamnă că îşi pierde din valoarea sa comercială. Nici adevărul despre Filat nu a ajuns la noi pe căi legale, dar asta nu-l face mai puţin valoros. Aşa am aflat și noi ceea ce intuiam doar, Filat este un corupt. Mai mult, Filat este un despot. Am urmărit cu atenție tonul cu care îi dădea indicaţii şefului Fiscului. Infatuarea, atitudinea de Dumnezeu al Moldovei, oboseala din voce, dezgustul pe care îl manifesta, îmi arătau adevăratul caracter: un tiran ce se crede de-asupra legii, moralei, bunului simţ şi al propriilor cetăţeni. Cum, drăcia dracului, să nu te oripilezi?

Totuşi, oricât de corupt şi nelegiuit este Filat, cancelariile europene îi trec totul cu vederea. O să-l susţină, o să-l mângâie pe creştet atunci când o să o dea în bară, dar nu o să-l părăsească. De aceea au venit ditamai miniştrii de externe la Chişinău. Să nu fim naivi şi să credem acea gargară diplomatică servită în timpul conferinţelor de presă. Ei sunt interesaţi ca partidul Comuniştilor să nu vină la putere. Ei sunt interesaţi să scoată Moldova din sfera de influenţă a ruşilor. Aşa că preferă să fie prieteni cu un posibil puşcăriaş, numai să-i ţină de parte pe ruşi. Sunt nişte penibili toţi aceşti miniştri de externe. Păi, fraţilor, noi blamam Rusia că îl susţinea, îl mângâia pe creştete pe Smirnov, îl mai certau un pic, dar nu-l lăsau din braţe. De ce atunci nu ne mirăm când acelaşi lucru face occidentul? Culmea, ruşii au renunţat la coruptul Smirnov. Cu alte cuvinte, ruşii au fost mai democratici, mai corecţi decât sunt acum miniştrii de externe care au vizitat Chişinăul. În acest moment mă bucur că nu sunt în Moldova. Căci dacă eram, îmi împachetam lucrurile şi mă pregăteam să plec. Nu înţeleg cum voi, cei care sunteţi cu mintea întreagă, mai acceptaţi să fiţi scuipaţi în faţă şi nu plecaţi din ţară?!

cojocari.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *