Astăzi 24 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:13
Abonamente

Interviu 17 Februarie 2014, ora 09:55    Din editia print

Vitalie Colun, primarul or. Orhei: „Principalele probleme ale mediului de afaceri sunt insuficiența forței calificate de muncă și lipsa pieței de desfacere”

Marime Font

Orheienii vor beneficia în acest an de noi rețele de apeduct și canalizare, reparația capitală a străzilor C. Negruzzi și Eliberării, lărgirea rețelei de colectare și transportare a deșeurilor, dar și camere de supraveghere pe străzile orașului. Cel puțin, acestea sunt proiectele care vrea să le ducă la bun sfârșit în 2014 primarul orașului Orhei, Vitalie Colun. 

- Fiind la început de an, care sunt prioritățile Primăriei or. Orhei pentru 2014?
- Anul 2014 se așteaptă a fi unul plin de activități, iar una dintre ele este creşterea eficienţei energetice. La sfârşitul lui 2013 Primăria orașului Orhei a iniţiat elaborarea Planului de Acțiuni pentru Energie Durabilă. Așadar, în primul rând vor fi luate măsuri pentru minimizarea pierderilor de energie, dar și crearea condițiilor favorabile în instituțiile publice, precum sunt grădinițele de copii. De asemenea, ne dorim reabilitarea, extinderea și punerea în aplicare a măsurilor de eficienţă energetică specifice instalaţiilor de iluminat stradal, dar și reabilitarea energetică a blocurilor locative. O altă prioritate este implementarea proiectelor de infrastructură, și anume, extinderea rețelei de apeduct și canalizare, reparația capitală a străzilor C. Negruzzi și Eliberării și lărgirea rețelei de colectare și transportare a deșeurilor la nivel de 13 localități vecine. Mai mult, ne dorim să instalăm camere de supraveghere pe străzile orașului.

- Care este bugetul orașului pentru 2014 și cum vor fi repartizați banii?

- Pentru anul curent, bugetul orașului este de 36,29 milioane lei, cu un deficit de 3,16 milioane lei. Pentru întreținerea autorității executive vor fi cheltuiți 3,01 milioane lei; întreținerea instituțiilor de învățământ preșcolar și extrașcolar – 21,25 milioane lei; activitățile culturale și sportive – 1,67 milioane lei; reparația străzii C. Negruzzi și a drumului de acces spre școala de sport din orașul Orhei – 3,1 milioane lei; amenajarea orașului, amenajarea scuarului M. Eminescu, reparația curentă a drumurilor – 5,11 milioane lei.

- Primăriile din țară au fost neplăcut surprinse de legea privind plafonarea taxelor locale, menționând că aceste prevederi le prejudiciază bugetele, deja aprobate de către consiliile locale. Deși legea a fost anulată de Curtea Constituțională, care este totuși poziția dvs.?

- Noi nu am acceptat plafonarea taxelor locale. Prin urmare, decizia Curții Constituționale de anulare a acestei legi o considerăm a fi corectă.

- Pe de altă parte, mai mulți oameni de afaceri s-au expus pentru păstrarea plafoanelor la stabilirea taxelor locale, motivând că aceasta i-ar proteja de abuzurile primarilor şi consilierilor care îşi promovează propriile interese. Dvs. ce credeți?
- Nu pot să mă expun despre alte localități, dar în orașul Orhei taxele locale aprobate prin decizia consiliului orășenesc sunt obiective față de toți agenții economici. Pentru anul 2014, taxele locale nu au fost majorate. Se preconizează să lucrăm cu taxele aprobate pentru anul 2013, care în prealabil au fost prezentate spre discuții și dezbateri agenților economici și doar după obținerea aprobării și susținerii din partea lor au fost înaintate consiliului orășenesc. Mai mult, criteriile după care ne-am ghidat în procesul de stabilire a taxelor locale au fost obiective, iar insatisfacții sau contestări din partea agenților economici nu au survenit.


- Cum ați caracteriza mediul de afaceri în orașul Orhei și cu ce probleme se confruntă cei care vor să-și lanseze eventual o afacere?
- Primăria orașului Orhei încurajează dezvoltarea mediului de afaceri, iar drept urmare a fost facilitat procesul de obținere a documentelor necesare activității, precum sunt avizele, permisele, autorizațiile etc. Totuși, principalele probleme cu care se confruntă mediul de afaceri sunt insuficiența forței calificate de muncă și lipsa pieței de desfacere.

- În 2012, declarați că ați câştigat un proiect la Fondul de Dezvoltare Regională, conform căruia în oraş vor fi instalate 500 de coșuri şi 1000 de containere pentru colectarea gunoiului. De asemenea, tot atunci ați preconizat să deschideți o fabrică de sortare a deşeurilor menajere. Au fost realizate aceste angajamente?

- Într-adevăr, pe parcursul anului 2012, în cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului local existent de management al deșeurilor din orașul Orhei și patru localități vecine” au fost achiziționate și instalate 500 de coșuri stradale și 300 de containere, dintre care doar 185 au fost instalate. Cauza neinstalării a celor 115 containere este lipsa unității de transport care le-ar putea deservi. De asemenea, am reușit să extindem sistemul de management al deșeurilor în trei localități limitrofe, precum sunt satele Bolohan, Mitoc și Pelivan. Problema conservării gunoiștii și construcția fabricii de sortare a deșeurilor menajere se realizează, dar cu pași mărunți. Însă cum stau lucrurile, de fapt: depozitul de deșeuri actual ocupă o suprafață de 8,07 ha, se află în zona rezidențială a orașului, la 20 m înălțime față de râul Răut, și se folosește din anul 1969. La moment este într-o stare deplorabilă, întrucât nu sunt canale de captare a apelor pluviale, deșeurile se aruncă direct pe pământ, fapt ce prezintă un pericol pentru sănătatea populației orașului prin contaminarea solului și a apelor subterane. Zilnic, se stochează circa 50 tone de deșeuri.
Neutralizarea deșeurilor orășenești solide se va efectua prin sortarea, reciclarea și tratarea mecanico-biologică conform standardelor UE și se va efectua în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

- Un alt angajament al dvs. în funcţia de primar al or. Orhei a fost atragerea investiţiilor în reparaţia drumurilor. Ați reușit să duceți până la capăt acest angajament?

- Cu părere de rău, în ultimii 20 de ani, drumurile din or. Orhei nu au beneficiat de reparații capitale, iar din cauza lipsei de resurse financiare anual se întreprindeau doar lucrări de plombare a găurilor. Începând cu septembrie 2012, a fost implementat proiectul ce ține de reparația capitală a str. B. Glavan și str. Tricolorului. Au fost construite și canale de scurgere ale apelor pluviale, precum și benzi pietonale. Pentru anul 2014 sunt preconizate pentru reparație capitală alte două străzi, și anume: str. C. Negruzzi și str. Eliberării.

- Localnicii afirmau anul trecut că au loc explozii la carieră, iar casele aflate în preajma carierei au crăpături, oale stricate, geamuri sparte. Deşi în martie trecut consilierii locali au interzis exploziile la cariera de piatră, acestea continuă, potrivit oamenilor. Ce intenționați să faceți în acest sens?
- Prin decizia consiliului orășenesc au fost interzise exploziile de la Cariera de piatră „Ivanos”. La moment, explozii nu se produc.

- Care alte proiecte de dezvoltare ale orașului derulează în prezent?
- Am pus un accent mare pe atragerea investițiilor externe pentru soluționarea problemelor locale. Am menționat proiectul ce ține de reparația capitală a străzilor B. Glavan și Tricolorului, iar a doua parte a proiectului este reparația capitală a două blocuri din grădinița nr.2. În procesul de reparație au fost aplicate măsuri ce țin de eficiență termo-energetică: pereți anvelopanți, geamuri termopan, cazangerie nouă. Grupele noi au fost dotate cu mobilier nou, cu materiale didactice și jucării. La moment, mai continuă implementarea proiectului „Îmbunătățirea condițiilor sanitare în patru instituții preșcolare din orașul Orhei”, finanțat de Fundația KUSANONE, Ambasada Japoniei. În anul 2014 vom implementa partea a II-a a proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului local existent de management al deșeurilor din orașul Orhei și 13 localități vecine”.

- Care este cea mai stringentă problemă din orașul Orhei și trebuie să fie rezolvată urgent?

- Orașul Orhei, ca și oricare altă localitate, se confruntă cu multe probleme. Însă printre cele mai stringente sunt insuficiența, iar în unele regiuni chiar lipsa, iluminării stradale, câinii vagabonzi și starea proastă a drumurilor.

- Vă mulțumesc!

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

DOC /// Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dă UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României

DOC /// Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dă UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

FOTO fără COMENTARII / Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

FOTO fără COMENTARII / Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:05

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Igor Fraiman, care spune că este prieten apropiat al omolui de afaceri Iurie Luncaşu, susţine că nu există nici un grad de rudenie între soţia businessmanului şi fostul lider PDM Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 10:42

Argumente „beton” oferite de „juristul” socialist Țurcan care ar „confirma” că alegerea sa în funcția de Președinte al CC este corectă

Argumente „beton” oferite de „juristul” socialist Țurcan care ar „confirma” că alegerea sa în funcția de Președinte al CC este corectă

Președintele Curții Constituționale (CCM), Vladimir Țurcan, „nu vede oportun ca să-și dea demisia”, chiar dacă acest lucru i-a fost cerut de către mai mulți deputați, din motiv că „CCM s-a expus asupra legalității alegerii președintelui Înaltei Curți, precum...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 10:17

Ce avere are Serghei Cataranciuc - noul deputat din partea PPDA

Ce avere are Serghei Cataranciuc - noul deputat din partea PPDA

Serghei Cataranciuc este membru al biroului politic al PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:53

LIVE VIDEO / Evenimentul de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare / Drapelul de stat, arborat în bernă

LIVE VIDEO / Evenimentul de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare / Drapelul de stat, arborat în bernă

Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Astăzi este zi de doliu. Drapelul de stat va fi arborat în bernă. La ora 10:00, se va ţine un moment de reculegere, iar între 10:10 – 10:30...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:51

Piața oaselor umane de pe Instagram de care n-aveai habar

Piața oaselor umane de pe Instagram de care n-aveai habar

Oamenii vând și cumpără cam orice pe internet, iar fragmentele umane nu sunt nici ele o excepție, mai ales dacă te uiți la acest cont de Instagram.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:47

Liviu Dragnea – viața după gratii! Detalii incredibile și neștiute din închisoare

Liviu Dragnea – viața după gratii! Detalii incredibile și neștiute din închisoare

Liviu Dragnea s-a adaptat noului regim închis pe care l-a primit la condamnarea de 3 ani și 6 luni de închisoare și face tot posibilul să aibă un comportament exemplar. Cum se desfășoară cu adevărat viața după gratii a fostului politician și ce cum s-a adaptat acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:42

Trei deputați noi în Parlament. Curtea a validat mandatele noilor parlamentari

Trei deputați noi în Parlament. Curtea a validat mandatele noilor parlamentari

Curtea Constituțională  a validat astăzi trei mandate noi de deputați în parlamentul Republicii Moldova. Este vorba despre deputata democrată, Ruxanda Glavan, deputatul din partea Blocului ACUM, Cataranciuc Serghei și Igor Himici de pe lista Partidului Șor.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)