Astăzi 28 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:47
Abonamente

Interviu 17 Februarie 2014, ora 09:55    Din editia print

Vitalie Colun, primarul or. Orhei: „Principalele probleme ale mediului de afaceri sunt insuficiența forței calificate de muncă și lipsa pieței de desfacere”

Marime Font

Orheienii vor beneficia în acest an de noi rețele de apeduct și canalizare, reparația capitală a străzilor C. Negruzzi și Eliberării, lărgirea rețelei de colectare și transportare a deșeurilor, dar și camere de supraveghere pe străzile orașului. Cel puțin, acestea sunt proiectele care vrea să le ducă la bun sfârșit în 2014 primarul orașului Orhei, Vitalie Colun. 

- Fiind la început de an, care sunt prioritățile Primăriei or. Orhei pentru 2014?
- Anul 2014 se așteaptă a fi unul plin de activități, iar una dintre ele este creşterea eficienţei energetice. La sfârşitul lui 2013 Primăria orașului Orhei a iniţiat elaborarea Planului de Acțiuni pentru Energie Durabilă. Așadar, în primul rând vor fi luate măsuri pentru minimizarea pierderilor de energie, dar și crearea condițiilor favorabile în instituțiile publice, precum sunt grădinițele de copii. De asemenea, ne dorim reabilitarea, extinderea și punerea în aplicare a măsurilor de eficienţă energetică specifice instalaţiilor de iluminat stradal, dar și reabilitarea energetică a blocurilor locative. O altă prioritate este implementarea proiectelor de infrastructură, și anume, extinderea rețelei de apeduct și canalizare, reparația capitală a străzilor C. Negruzzi și Eliberării și lărgirea rețelei de colectare și transportare a deșeurilor la nivel de 13 localități vecine. Mai mult, ne dorim să instalăm camere de supraveghere pe străzile orașului.

- Care este bugetul orașului pentru 2014 și cum vor fi repartizați banii?

- Pentru anul curent, bugetul orașului este de 36,29 milioane lei, cu un deficit de 3,16 milioane lei. Pentru întreținerea autorității executive vor fi cheltuiți 3,01 milioane lei; întreținerea instituțiilor de învățământ preșcolar și extrașcolar – 21,25 milioane lei; activitățile culturale și sportive – 1,67 milioane lei; reparația străzii C. Negruzzi și a drumului de acces spre școala de sport din orașul Orhei – 3,1 milioane lei; amenajarea orașului, amenajarea scuarului M. Eminescu, reparația curentă a drumurilor – 5,11 milioane lei.

- Primăriile din țară au fost neplăcut surprinse de legea privind plafonarea taxelor locale, menționând că aceste prevederi le prejudiciază bugetele, deja aprobate de către consiliile locale. Deși legea a fost anulată de Curtea Constituțională, care este totuși poziția dvs.?

- Noi nu am acceptat plafonarea taxelor locale. Prin urmare, decizia Curții Constituționale de anulare a acestei legi o considerăm a fi corectă.

- Pe de altă parte, mai mulți oameni de afaceri s-au expus pentru păstrarea plafoanelor la stabilirea taxelor locale, motivând că aceasta i-ar proteja de abuzurile primarilor şi consilierilor care îşi promovează propriile interese. Dvs. ce credeți?
- Nu pot să mă expun despre alte localități, dar în orașul Orhei taxele locale aprobate prin decizia consiliului orășenesc sunt obiective față de toți agenții economici. Pentru anul 2014, taxele locale nu au fost majorate. Se preconizează să lucrăm cu taxele aprobate pentru anul 2013, care în prealabil au fost prezentate spre discuții și dezbateri agenților economici și doar după obținerea aprobării și susținerii din partea lor au fost înaintate consiliului orășenesc. Mai mult, criteriile după care ne-am ghidat în procesul de stabilire a taxelor locale au fost obiective, iar insatisfacții sau contestări din partea agenților economici nu au survenit.

Loading...


- Cum ați caracteriza mediul de afaceri în orașul Orhei și cu ce probleme se confruntă cei care vor să-și lanseze eventual o afacere?
- Primăria orașului Orhei încurajează dezvoltarea mediului de afaceri, iar drept urmare a fost facilitat procesul de obținere a documentelor necesare activității, precum sunt avizele, permisele, autorizațiile etc. Totuși, principalele probleme cu care se confruntă mediul de afaceri sunt insuficiența forței calificate de muncă și lipsa pieței de desfacere.

- În 2012, declarați că ați câştigat un proiect la Fondul de Dezvoltare Regională, conform căruia în oraş vor fi instalate 500 de coșuri şi 1000 de containere pentru colectarea gunoiului. De asemenea, tot atunci ați preconizat să deschideți o fabrică de sortare a deşeurilor menajere. Au fost realizate aceste angajamente?

- Într-adevăr, pe parcursul anului 2012, în cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului local existent de management al deșeurilor din orașul Orhei și patru localități vecine” au fost achiziționate și instalate 500 de coșuri stradale și 300 de containere, dintre care doar 185 au fost instalate. Cauza neinstalării a celor 115 containere este lipsa unității de transport care le-ar putea deservi. De asemenea, am reușit să extindem sistemul de management al deșeurilor în trei localități limitrofe, precum sunt satele Bolohan, Mitoc și Pelivan. Problema conservării gunoiștii și construcția fabricii de sortare a deșeurilor menajere se realizează, dar cu pași mărunți. Însă cum stau lucrurile, de fapt: depozitul de deșeuri actual ocupă o suprafață de 8,07 ha, se află în zona rezidențială a orașului, la 20 m înălțime față de râul Răut, și se folosește din anul 1969. La moment este într-o stare deplorabilă, întrucât nu sunt canale de captare a apelor pluviale, deșeurile se aruncă direct pe pământ, fapt ce prezintă un pericol pentru sănătatea populației orașului prin contaminarea solului și a apelor subterane. Zilnic, se stochează circa 50 tone de deșeuri.
Neutralizarea deșeurilor orășenești solide se va efectua prin sortarea, reciclarea și tratarea mecanico-biologică conform standardelor UE și se va efectua în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

- Un alt angajament al dvs. în funcţia de primar al or. Orhei a fost atragerea investiţiilor în reparaţia drumurilor. Ați reușit să duceți până la capăt acest angajament?

- Cu părere de rău, în ultimii 20 de ani, drumurile din or. Orhei nu au beneficiat de reparații capitale, iar din cauza lipsei de resurse financiare anual se întreprindeau doar lucrări de plombare a găurilor. Începând cu septembrie 2012, a fost implementat proiectul ce ține de reparația capitală a str. B. Glavan și str. Tricolorului. Au fost construite și canale de scurgere ale apelor pluviale, precum și benzi pietonale. Pentru anul 2014 sunt preconizate pentru reparație capitală alte două străzi, și anume: str. C. Negruzzi și str. Eliberării.

- Localnicii afirmau anul trecut că au loc explozii la carieră, iar casele aflate în preajma carierei au crăpături, oale stricate, geamuri sparte. Deşi în martie trecut consilierii locali au interzis exploziile la cariera de piatră, acestea continuă, potrivit oamenilor. Ce intenționați să faceți în acest sens?
- Prin decizia consiliului orășenesc au fost interzise exploziile de la Cariera de piatră „Ivanos”. La moment, explozii nu se produc.

- Care alte proiecte de dezvoltare ale orașului derulează în prezent?
- Am pus un accent mare pe atragerea investițiilor externe pentru soluționarea problemelor locale. Am menționat proiectul ce ține de reparația capitală a străzilor B. Glavan și Tricolorului, iar a doua parte a proiectului este reparația capitală a două blocuri din grădinița nr.2. În procesul de reparație au fost aplicate măsuri ce țin de eficiență termo-energetică: pereți anvelopanți, geamuri termopan, cazangerie nouă. Grupele noi au fost dotate cu mobilier nou, cu materiale didactice și jucării. La moment, mai continuă implementarea proiectului „Îmbunătățirea condițiilor sanitare în patru instituții preșcolare din orașul Orhei”, finanțat de Fundația KUSANONE, Ambasada Japoniei. În anul 2014 vom implementa partea a II-a a proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului local existent de management al deșeurilor din orașul Orhei și 13 localități vecine”.

- Care este cea mai stringentă problemă din orașul Orhei și trebuie să fie rezolvată urgent?

- Orașul Orhei, ca și oricare altă localitate, se confruntă cu multe probleme. Însă printre cele mai stringente sunt insuficiența, iar în unele regiuni chiar lipsa, iluminării stradale, câinii vagabonzi și starea proastă a drumurilor.

- Vă mulțumesc!

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:29

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu, potrivit Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 28 Ianuarie 2020, ora: 06:00

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 04:05

Va fi demis șefului SIS?

Va fi demis șefului SIS?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:17

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii Foto: foto simbol

Un avion de pasageri s-a prabusit, luni, in provincia Ghazni din Afganistan, la sud vest de Kabul, dupa ce a luat foc in aer din cauza unor probleme tehnice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:01

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună a câștigat concursul pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Concursul a fost desfășurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:58

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

Un bărbat care s-a întors din China în urmă cu câteva zile s-a prezentat la spitalul din Bacău, având simptome de gripă, și este trimis la Institutul Balș, potrivit unor surse oficiale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:56

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat Ministerul Apărării de la Zagreb, citat de Reuters şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:14

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Președintele Igor Dodon susține că a găsit de unde vin fake-news-urile cu „stoparea pensiilor celor care au copii peste hotare” și „divorțul cu soția” la adresa șefului statului. Potrivit lui, în spatele acestora ar sta „unii deputați de la PD”, fără a preciza și cine anume.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:09

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Anul 2020 a început cu scumpirea călătorilor interurbane, precedată de majorarea prețurilor la carburanți. Ulterior proprietarii microbuzelor au cerut și ei majorarea costului călătorii până la șase lei. Însă este puțin probabil că vor urma alte creșteri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:36

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Procurorii au depus demers de prelungire cu încă 30 de zile a mandatului de arest pe numele acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:15

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800 de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800  de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constitutionala planifica sa cumpere o masina de 40 de mii de euro. Cel putin asta scrie in planul de achizitii publicat de institutie pentru anul 2020. Masina ar putea fi cumparata in luna februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:09

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Produsul mândriei naționale, Vinul Moldovei a încheiat anul pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii 5 ani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:06

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Un bărbat a fost atacat cu un cuțit în sectorul Botanica al capitalei. Agresorul a fost reținut de carabinieri. Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Carabinierilor, În noaptea de 27 ianuarie 2020, aproximativ ora 02.15, pe strada Sarmizegetusa din capitală,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 10:26

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 27 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Compania rusă Fort construiește sub licență concurentul direct al AK-47: pușca de asalt americană AR-15.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)