Astăzi 14 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 20:34
Abonamente

Actualitate 7 Aprilie 2019, ora 06:29

Ziarul NaționalVitalie Hadei îi răspunde liderului PPDA: De ce este, totuși, imbecil acest Andrei Năstase

Marime Font

Directorul Ziuarului Național, Vitalie Hadei, îi răspunde proaspăt-deputatului Andrei Năstase după ce ultimul a lansat în adresa jurnalistului un atac la persoană și a recurs la etichetări calomnioase. Năstase s-a arătat deranjat de o știre publicată pe Ziarul Național despre bunurile pe care le are trecute în declarația sa de avere. Publicăm mai jos răspunsul jurnalistului Vitalie Hadei pentru Andrei Năstase:

Ați privit vreodată conferințele de presă ale liderului Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase? Este un exercițiu util, încercați.

Lecții pentru jurnaliști

În aceste conferințe, Năstase își rezervă cam două treimi din timp să ofere lecții jurnaliștilor din R. Moldova. Extrem de preocupat de imaginea sa în media și închipuindu-se în rol de „vacă sfântă”, de neatins, pe moșia televiziunii sale, proaspătul deputat se rățoiește la copilele cu microfonul în mână, care îi pun întrebări, cerându-le patologic să spună la ce instituție media lucrează. Se întâmplă ca unele dintre acestea să fie departe de războiul pe viață și pe moarte pe care îl duce el cu Vlad Plahotniuc, altădată partenerul de afaceri al nașului său.


Și nici nu mai contează că insul tocmai a devenit deputat și altele ar trebui să fie preocupările sale.

Năstase îi împarte pe jurnaliști în două tabere – cei din „trustul lui Plahotniuc” și „jurnaliștii independenți”. Uneori, când întâlnește pe stradă jurnaliști care nu-i plac și observă câteva urechi prin preajmă, sare vocal la gâtul lor, însoțit mereu de o slugă, încă înainte de a fi în politică, pe care o numește bodyguard. Ce pretenții de om umil, „al poporului”!

„Independenții” sunt, evident, cei care îi țin hangul, care nu-l critică, inclusiv de la postul său de televiziune, „Jurnal TV”, pe care rapoartele de monitorizare media îl plasează cam în aceeași zonă de manipulare ca și pe „Publika TV”. Practic, folosesc aceleași metode. Diferența este că cele două posturi de televiziune slujesc două clanuri diferite. Iar „scuza” jurnaliștilor lui Năstase este că muncesc la o televiziune care aparține unor oligarhi ce sprijină opoziția.


Poza: deschide.md 

Dacă, Doamne ferește, vine Andrei Năstase într-o zi la putere, „Jurnal TV” va face exact ceea ce face astăzi „Publika TV”. Nu aveți nicio îndoială. Iar lecțiile oferite obsesiv de Năstase jurnaliștilor reies din practica pe care o aplică și acum cu succes la „Jurnal”-ul „independent”, unde indicațiile vin pe bandă rulantă, prin mail, de la Frankfurt. Dar acest lucru poate fi observat cu ochiul liber și la emisiunile de la „Jurnal” la care participă Năstase, unde a ajuns să-l admonesteze în direct pe un „mare” om de la acest post. Imagine jalnică. La „trei ace”.

Eu am lucrat niște ani la „Jurnal”, înainte de a fi preluat de Victor Țopa, nașul lui Andrei Năstase. S-a întâmplat să rămân o perioadă acolo și după. Păstrez și azi mesajele de la Frankfurt în poșta electronică pe care le pot face oricând publice, în caz că memoria lui Năstase este scurtă și va recurge din nou la lamentări de genul „manipulare”, „toxicitate” etc.

Pe urmele lui Roșca

„Duduie, șterge-ți mucii, că în curând n-o să mai ai unde să te prostituezi”, îi spunea la un eveniment public, în 2008, Iurie Roșca unei jurnaliste de la „Pro TV”. Una dintre multele ieșiri ale lui Roșca la adresa jurnaliștilor din R. Moldova.

Nu e de mirare că acest Năstase imită comportamentul lui Roșca, odată ce ambii au fost sau sunt consiliați de același personaj, Vasile Năstase, fratele proaspătului deputat Andrei Năstase. Aceleași reflexe, pentru cei care pot citi printre rânduri. Și dacă alții din preajma lui Roșca, așa ca Sergiu Burcă, Ion Neagu, Ștefan Secăreanu sau Vlad Cubreacov, și-au turnat ulterior cenușă pe cap pentru că l-au slujit, de voie sau de nevoie, pe cel „cu un plămân rusesc”, fratele lui Andrei Năstase a stat lângă Roșca și mult după ce acesta fusese plecat din politică. Până a pus bazele proiectului politic al fratelui său. L-ați auzit vreodată regretând public că a slujit un dughinist deghizat?

Va lupta oare Năstase pentru combaterea corupției și eliminarea schemelor prin care banii oamenilor ajung în buzunarele hoților așa cum Roșca milita pentru Unire și limba română, aceasta-i întrebarea.

Și Roșca măcar era citit, abil, în timp ce lui Năstase i se citește imbecilitatea pe față.

Vestea bună este că asemenea specimene, care caută să vină la putere nu pentru a le face bine oamenilor, ci pentru a îndeplini anumite misiuni, a-și duce la capăt răzbunările cu foști parteneri de afaceri murdare și a-și urmări interesele, ajung în coșul de gunoi al istoriei. E adevărat că prețul pe care trebuie să-l plătim este să treacă niște ani. Până și cetățenii, care iau drept „adevăr” toate populismele debitate de cei cărora le lipsesc cu desăvârșire calitățile unor adevărați oameni de stat, vor deschide ochii.

„Aerul curat” de la Frankfurt

În zilele în care Igor Dodon a plecat în secret după instrucțiuni la Moscova, iar analiștii au avansat ideea că s-a dus să ceară învoire pentru o alianță a socialiștilor cu democrații, în condițiile în care Kremlinul insistă pentru o alianță PSRM –„ACUM”, Andrei Năstase a plecat de urgență la Frankfurt, la șefii săi.

De-acolo, „în aerul curat” de la Frankfurt, Năstase, care se pregătește de funcția de președinte al Parlamentului, nu-i așa?, nu a avut treburi mai importante de făcut, decât să-mi dedice, vineri seară, un live pe Facebook, supărat pe știrea din Ziarul NAȚIONAL despre averea sa. Probabil, în ultimele zile ați citit mai multe știri pe portalul nostru despre averile a zeci de demnitari (Dodon, Candu, Filip, Harunjen, Zumbreanu, șefi de întreprinderi de stat etc.), urmând să scriem și despre alții, inclusiv care au ajuns în Parlament. Pe Năstase nu-l supără când scriem despre averile lui Plahotniuc, Candu sau Filip, dar se arată deranjat numai când scriem despre averea sa, știrea fiind însoțită, evident, de documentul semnat de mâna lui.

De altfel, Năstase recunoaște veridicitatea știrii în mai multe rânduri, dar insistă că au scris-o „niște imbecili”, care doresc să-l „linșeze”.

Iată două exemple:

„Am văzut un Mercedes pe fundalul acestei case pe care, este adevărat, noi am avut un Mercedes niște ani în urmă, atunci când ne-am luat rămas-bun de la Moldova și am venit în lumea mare” (Ziarul NAȚIONAL a scris anume asta – că acest automobil a fost vândut cu 35 de mii de euro, lucru indicat în declarația sa de avere);

„Am văzut acolo o mașină de lux. E adevărat. Cine nu-și dorește o mașină bună? Iar cel care a reușit în viață să-și facă niște bani… Și eu i-am făcut în viața mea corect, dar absolut corect, până la ultimul cent”.

Și dacă recunoști ce e scris în știre, pe baza unui document semnat de tine, de ce ai avea pretenții și ai linșa, ca să vă cităm, jurnaliștii? Când vii în politică, trebuie să-ți asumi și faptul că averile tale vor ajunge în presă, așa cum ajung și ale lui Plahotniuc, Dodon, Sandu, Greceanîi etc.

Asemenea atitudine nu denotă imbecilitate?

Și încă unul:

„De ce mi-a trebuit mie de nouă ani încoace să intru în război cu un criminal, care este susținut de tot felul de amibe, râme și, ca să nu stea frații lor la pușcărie, sunt în stare să te linșeze? (Năstase nu spune că până acum nouă ani era foarte ok cu Plahotniuc – n.r.). Uitați-vă câtă libertate, liniște, frumusețe (la Frankfurt – n.r.)… Ce om teafăr la minte s-ar mai întoarce… Probabil, un nebun care-și iubește mult țara, poporul, apropiații. (…) Nici nu vă închipuiți cât de frumos miroase libertatea. Iată aici e libertatea! Și te gândești adesea dacă merită sau nu merită… s-o lași…”, zice Năstase în live-ul pe care mi l-a dedicat.

Nu este, totuși, imbecil acest Năstase?

Când i s-a ivit ocazia să lase funcția de procuror, postură din care putea să apere interesele acestui stat atunci când nașul său își însușea compania de stat „Air-Moldova”, nu a avut mustrări de conștiință să lase de izbeliște, în schimbul milioanelor nașului, cetățenii R. Moldova pe care pretinde astăzi că vrea să-i fericească.

P.S. Nu mi-am dorit niciodată să le dau replici politicienilor, cu atât mai mult unor demagogi de genul lui Năstase, dacă acesta nu repeta ostentativ, după ce fratele său o făcuse mai înainte, că fratele meu ar fi un „criminal”. „Criminal”, nici mai mult, nici mai puțin. Chiar dacă ruda mea nu și-a legat niciodată soția de calorifere, așa cum ar fi făcut-o a lui. Și, deși înfierează justiția lui Plahotniuc oricând au ocazia, cei doi Năstase au, nu știu de ce, o altă opinie în cazul fratelui meu. Păi, ori justiția lui Plahotniuc este bună, ori este rea. Hotărâți-vă! Consecvența în politică este o chestie de substanță. Din păcate, imbecilul Năstase nu o are nici pe una, nici pe alta.

Ziarul National

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:12

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:11

DECLARAȚII /// Portalul de știri Unimedia ar fi fost cumpărat de Igor Dodon

DECLARAȚII /// Portalul de știri Unimedia ar fi fost cumpărat de Igor Dodon

Președintele Igor Dodon, liderul neformal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), l-ar fi depășit deja pe fostul coordonator al coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, la capitolul mijloace media pe care le deține. Cel puțin, așa spune președintele „Partidului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:07

Andrei Năstase: Mafia s-a dus de la Vlad Plahotniuc la Ion Ceban şi Igor Dodon

Andrei Năstase: Mafia s-a dus de la Vlad Plahotniuc la Ion Ceban şi Igor Dodon

Candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar de Chişinău, Andrei Năstase, a lansat un nou atac la adresa colegului său din alianţa de guvernare, Ion Ceban, care este şi candidatul socialiştilor pentru Primăria Capitalei. Liderul PPDA i-a îndemnat pe alegători să nu voteze cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:01

La Orhei a fost dat în exploatare încă un drum reparat capital

La Orhei a fost dat în exploatare încă un drum reparat capital

Primăria Orhei a dat în exploatare încă o stradă reparată capital, amplasată într-un cartier important, deoarece asigură accesul la singura grădiniță din sectorul de Nord al orașului. Strada nu a mai fost reparată de zeci de ani și face parte din planul de reconstrucție a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:00

Un tânăr din Capitală a oprit un șofer să urce beat la volan: i-a luat cheile și a sunat la poliție

Un tânăr din Capitală a oprit un șofer să urce beat la volan: i-a luat cheile și a sunat la poliție

Un bărbat a oprit un șofer care a urcat la volan beat criță și a vrut să pornească pe străzile din capitală. Șoferul nu putea nici să vorbească, atât era de afectat. Potrivit bărbatului care l-a oprit pe individ, totul s-a întâmplat în curtea unui bloc de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 14:21

14 octombrie: Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei

14 octombrie: Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei

Cuvioasa Parascheva (în greacă „Sfânta Vineri”), cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 13:47

Ion Ceban a depus flori la casa în care a locuit Karl Schmidt

Ion Ceban a depus flori la casa în care a locuit Karl Schmidt

În timp ce, de Hramul Chișinăului, majoritatea oficialilor depun flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, Ion Ceban, candidat pentru funcția de primar general al municipiului, a mers la casa unde a locuit fostul primar al Chişinăului Karl Schmidt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 13:06

Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar putea „dispărea”

Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar putea „dispărea”

​În așteptarea nominalizării oficiale a noului premier PNL, liberalii fac schița noului guvern care ar trebui să aibă maximum 15-16 ministere. Unele dintre cele actuale vor fi comasate, iar în cazul altora se ia în calcul chiar desființarea.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Octombrie 2019, ora: 12:55

REȚETE culinare: Dovleac copt cu susan

REȚETE culinare: Dovleac copt cu susan

În mijloc de toamnă avem un motiv în plus să ne bucurăm la petreceri. În locul aperitivelor obișnuite vă îndemnăm să încercați gustări pe bază de dovleac, care sunt foarte delicioase. Dovleacul este remediu naturist pentru sănătatea şi echilibrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 12:49

Apelul lui Băsescu: Pe 20 octombrie îi îndemn pe toţi să îl susţină pe Ţîcu și candidații PUN

Apelul lui Băsescu: Pe 20 octombrie îi îndemn pe toţi să îl susţină pe Ţîcu și candidații PUN

Fostul președinte al României Traian Băsescu înseamnă toți cetățenii R. Moldova să, voteze pentru candidații Partidului Unității Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 12:44

Dumitru Țîra: „Primăria are nevoie de un om ca Saakashvili, oricine din orașul Chișinău ar putea fi un primar mai bun decât Chirtoacă”

Dumitru Țîra: „Primăria are nevoie de un om ca Saakashvili, oricine din orașul Chișinău ar putea fi un primar mai bun decât Chirtoacă”

Dumitru Țîra, candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, a participat astăzi la dezbaterile cu titlul „Chișinău arată așa și așa, el poate fi mai frumos?” organizate de comisarii electorali Primăria Mea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 12:42

Ion Ceban: Eu respect acordul semnat cu blocul ACUM. Nu i-am acuzat în această campanie și nu o voi face

Ion Ceban: Eu respect acordul semnat cu blocul ACUM. Nu i-am acuzat în această campanie și nu o voi face

Candidatul PSRM pentru șefia capitalei a venit cu o reacție la acuzațiile aduse de către contracandidatul său din blocul ”ACUM”. Ion Ceban a subliniat faptul că în contextul unui acord semnat între PSRM și blocul ”ACUM” este incorect să se lanseze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 09:57

Socialistul Dodon și-a CUMPĂRAT telefon de ultimă generație. Prețul „BIJUTERIEI” este de aproape 40 000 de lei

Socialistul Dodon și-a CUMPĂRAT telefon de ultimă generație. Prețul „BIJUTERIEI” este de aproape 40 000 de lei

Președintele Igor Dodon ține pasul cu tehnologia, iar acest lucru, probabil, îl face să scoată bani grei din buzunar. Oficialul și-ar fi achiziționat, recent, un Apple iPhone 11 PRO MAX, prețul căruia este de 38 000 de lei. Asta în situația când salariul șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 09:41

Opoziţia a câştigat alegerile pentru primăria din Budapesta, înfrângere majoră pentru premierul Viktor Orban

Primarul în exerciţiu al capitalei ungare, Istvan Tarlos, şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile municipale la Budapesta în faţa candidatului opoziţiei de stânga, Gergely Karacsony.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2019, ora: 15:18

Matei Vişniec: Peter Handke, autor controversat datorită atitudinilor sale pro-sîrbe în anii războiului din Bosnia

Matei Vişniec: Peter Handke, autor controversat datorită atitudinilor sale pro-sîrbe în anii războiului din Bosnia

 Dintre cele două premii Nobel pentru literatură acordate de Academia sudeză, unul riscă să suscite polemici, pentru că scriitorului austriac Peter Handke i s-a reproşat sprijinul moral acordat sîrbilor în contextul războiului din fosta Yugoslavie. Iar în Franţa,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2019, ora: 15:07

"Tenişii lui Iisus", care conţin apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi în câteva minute cu 3.000 de dolari

"Tenişii lui Iisus", care conţin apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi în câteva minute cu 3.000 de dolari

 O pereche de pantofi sport, numiţi "tenişii lui Iisus", creaţi de un studio de design din New York şi care conţin în interiorul tălpilor apă sfinţită din râul Iordan, au fost vânduţi la câteva minute după ce au fost puşi în vânzare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 21:33

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

  Cu ocazia sărbătorii naţionale a Regatului Spaniei, consemnată pe data de 12 octombrie, ambasadorul Republicii Moldova la Madrid, Violeta Agrici, a oferit un interviu pentru Radio Moldova, ce a putut fi audiat în cadrul emisiunii „Obiectiv europa. Experienţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 16:21

Usatîi: Tandemul Diacov-Cașu va distruge corupția, schemele și „otkaturile” din primăria Chișinău

Usatîi: Tandemul Diacov-Cașu va distruge corupția, schemele și „otkaturile” din primăria Chișinău

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, echipa Partidului Nostru la alegerile locale din Chișinău, s-a declarat convins că oamenii pe care îi propune formațiunea sa sunt în stare să schimbe radical lucrurile în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:48

GALERIE FOTO / Accident cu victime la Strășeni

GALERIE FOTO / Accident cu victime la Strășeni

 Cel puțin trei persoane au avut de suferit în urma unui grav accident rutier, produs în această dimineață, în jurul orei 8.20, în raionul Strășeni, după ce microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat. Potrivit informațiilor preliminare, șoferul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)